Hlavní obsah

Jak účinně bojovat s lupy

Novinky, das

Během svého života se s lupy setká téměř polovina populace. Přestože se jedná o kožní nemoc, lupy mohou způsobovat i řadu estetických problémů. Oblečení poseté lupy a nadměrné svědění hlavy nepřidá na sebevědomí nikomu. A tak i taková malichernost může stát za vznikem závažných psychických problémů.

Foto: Profimedia.cz

Buňky pokožky hlavy se cyklicky obnovují.

Článek

Lupy totiž mohou v ostatních lidech zcela nesmyslně vzbuzovat pocit nedostatečné péče a hygieny. Je tomu však spíše naopak. Lidé s lupy se o své vlasy většinou starají mnohem více než ti, co problémy nemají. Lupy tedy nejsou záležitostí nedostatečné hygieny, nýbrž genetické dispozice.

Buňky pokožky hlavy se cyklicky obnovují. V případě lupů však dochází k nadměrné tvorbě zrohovatělých buněk, která je často spojena se zvýšenou produkcí kožního mazu.

Nejčastější příčinou vzniku lupů je reakce na kvasinku jménem malassezia, která je přirozenou součástí pokožky hlavy každého člověka. U některých lidí kvasinka nespouští žádnou reakci, ale u jiných vyvolává kvůli vrozeným predispozicím zánětlivou reakci, která vede nejčastěji právě k odlupování šupinek a svědění.

První problémy s lupy se u člověka objevují v období dospívání a většinou přetrvávají až do středního věku. Někteří lidé trpí lupy dokonce celý život, a to nejčastěji muži, protože mužské hormony stimulují vyšší produkci kožního mazu.

Vlasům nesvědčí ani chemické ošetřování, jako je odbarvování či barvení. A pak dlouhodobé vysoušení vlasů. Při těchto úkonech vlasová pokožka trpí nejvíce.

Dva druhy lupů

Odborníci rozlišují dva druhy lupů – mastné a suché. Rozdíl je právě v množství mazu způsobeného nahromaděním šupinek lupů.

Pokud je šupinek lupů více, pak se tvoří tzv. mastné lupy, které jsou nažloutlé barvy a hůře se odlupují, kvůli čemuž se i mnohem více podráždí pokožka, která navíc velmi svědí. Bohužel tyto lupy mohou i kvůli žlutému tuku zapáchat.

Suché lupy bývají menší a bílé a díky suché vlasové pokožce se i snáze odlupují a spadají na ramena. Pokožku hlavy může také trápit zvýšená svědivost, ale lupy nezapáchají.

První pomoc ve volbě kvalitního šamponu

Pokud se jedná o lehčí formu lupů – postižena je například jen část pokožky hlavy –, pak lze jako první pomoc použít speciální šampony. Ovšem je-li problém rozsáhlejší, kdy lupy postihují většinu vlasové pokožky, pak je dobré vždy nejprve vyhledat pomoc odborníka – kožního lékaře.

Existuje řada různých šamponů proti lupům, které obsahují řadu aktivních látek a bojují tak s kvasinkou malassezia – obsahují antimykotika. Kromě obsahu těchto aktivních látek je však důležité i jejich množství a volba dalších přísad ve složení, neboť ty mohou významně ovlivňovat jejich účinnost na pokožku hlavy.

Velmi důležité je často agresivní šampony proti lupům střídat s šampony na citlivou pokožku.

Foto: archív firem

Lupy

Největší mýty o lupech
Lupy se přenášejí prostřednictvím kartáčů, hřebenů nebo polštářů – nepravda! Nejedná se o infekci, výskyt lupů je dán geneticky.
Pravidelné zastřihávání vlasů vede k odstranění lupů – nepravda! Délka vlasů nemá na výskyt lupů žádný vliv kromě toho, že delší vlasy poškozenou pokožku hlavy jen lépe zakryjí.
Lupy lze léčit pouze pomocí léků na předpis – nepravda! Nejedná se o chorobu v pravém slova smyslu, dermatologové naopak doporučují pravidelné používání volně dostupných speciálních šamponů proti lupům.
Každodenní mytí pomáhá proti lupům – částečná pravda. Pravidelné mytí jemným šamponem zmírňuje či zpomaluje příznaky, avšak problém s lupy trvale nevyřeší, pokud tedy nepoužíváte účinný šampon s antimykotiky.
Příčinou lupů může být stres - nepravda. Příčinou lupů je kvasinka malassezia, nicméně imunitní systém oslabený stresem může závažnost problémů s lupy ovlivňovat.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám