Hlavní obsah

Jak se zbavit nevzhledných a často i bolestivých bradavic

Setkal se s nimi snad každý. Děti i dospělí je mívají nejčastěji na rukách nebo chodidlech. Zvrásněné hrubé výstupky s černými tečkami uvnitř neprovází výrazná bolest, ale na dotek jsou nepříjemné a vizuálně ošklivé. Dáme-li virovým bradavicím šanci, mají tendenci se rozrůstat a zbavit se jich bývá těžké.

Foto: Profimedia.cz

Bradavice dokážou být velmi úporné a při jejich léčbě je nejzásadnější trpělivost, pečlivost a důslednost.

Článek

Bradavice na dlani nebo na prstu si všimneme okamžitě, méně nápadné mohou být na chodidlech. I jejich vzhled se může lišit – tvrdé a rohovité bradavice jsou časté na ploskách nohou a rukách, na hřbetech rukou či v obličeji pak bývají měkké a svědivé. Bolestivé jsou zejména ty, které visí na stopce.

„Největší procento bradavic ošetřujeme v naší ordinaci na rukou a hlavně na dolních končetinách. Tam někdy bývají bradavice hluboké a tzv. zašlapané. Ale mohou se objevit kdekoli na těle. Léčila jsem bradavici i na horním rtu, bradě, v obočí. A jednomu chlapečkovi dokonce poměrně rozsáhlou bradavici na koleni,“ popisuje dermatoložka Helena Jančová.

Nenechte je rozrůst

V případě bradavic se sice bavíme o výrůstcích či malých nádorech, jde však o útvary nezhoubné, které člověka přímo na životě neohrožují. Přesto bychom se je měli snažit z naší kůže odstranit.

„Bradavice, odborně nazývané veruky, jsou virové onemocnění. V místech, kde se objeví, se nachází ložisko virové infekce,“ vysvětluje Jančová.

Bradavice může růst, zvětšovat se a rozšiřovat i na jiná místa na těle. K tomu dojde nejčastěji vlastním dotykem, kdy si bradavici tzv. rozneseme.

Vlaštovičník nejen na bradavice

Zahrada

Mnohdy nám bradavice vadí z čistě estetického hlediska. Ale když se rozroste například na plosce nohy, může i bolet a vadit při chůzi.

„Vznik bradavic způsobuje lidský papilomavirus neboli HPV virus. Do našeho těla vniká drobnými rankami a trhlinami v kůži. K přenosu dochází kontaktem mezi lidmi, nikoli vzdušnou cestou. Podstatně náchylnější k této infekci jsou děti a lidé s citlivou kůží, například pacienti s ekzémy,“ dodává lékařka.

Nežádoucí přenos

Děti se virovými infekčními bradavicemi nakazí častěji jednoduše proto, že k tomu mají příležitost a chodí naboso. Ať už při plavání v bazénech, na kroužcích, při tréninku v tělocvičnách. Jejich imunita se teprve buduje.

U dospělých můžeme předpokládat silnější obranyschopnost a například na nohách i silnější kůži, přesto nejde o onemocnění čistě dětské.

Foto: Profimedia.cz

Přístroj na ošetření bradavic tekutým dusíkem, tzv. kryosprej.

Nakažení proběhne tak, že se infikovaná buňka odloučí z bradavice na těle nositele. Někdo další se jí dotkne nebo na ni stoupne. A infikovaná buňka se dostává drobným zraněním na kůži do těla nového hostitele.

V místě infekce začne vyrůstat malý útvar, uvnitř něhož jsou jasně vidět černé tečky. Laicky jim říkáme „kořínky“. Ve skutečnosti jde o vlásečnice neboli odumřelé kapiláry, které bradavici vyživovaly.

Přenos viru bývá usnadněn také v případě, že je kůže vlhká, nadměrně se potí. Proto se bradavicím tak „dobře“ daří právě na ploskách nohou. Inkubační doba bradavic se odhaduje od několika dnů až po několik měsíců.

Kdy se začít léčit?

  • Podle zkušeností lékařů existují jedinci, jejichž imunita infekci bradavic zvládne i bez léčby. A nenáviděné kožní výrůstky zmizí samy od sebe. Nikdo ovšem netuší, jak velké procento takových lidí je a co přesně je potřeba pro náhlé zmizení bradavic udělat.
  • Proto v případě, že se dětem nebo nám samotným kdekoli na těle objeví bradavice, měli bychom zpočátku vyrazit alespoň do lékárny. Existují volně prodejné přípravky na bázi leptadel. Obsahují kyselinu salicylovou nebo kyselinu mléčnou. Bradavice se potírá a poté se sama vyloupne.
  • Ne všem ale volně prodejné přípravky stačí. Do ordinací kožních lékařů míří spíše ti, kteří už na bradavice vyzkoušeli všechno možné a nic jim nezabralo.

Pravidelná pedikúra pomáhá předejít celé řadě nepříjemností

Styl

Pálí, nebo mrazí?

  • Nejefektivnější metodou ošetření bradavic je podle dermatologů léčba tekutým dusíkem, tzv. kryalizace. Tekutý dusík o teplotě -196 °C se stříká nebo přikládá na bradavici. A přestože jde o zmrazení, pacient má pocit, že ho místo ošetření bolí a pálí. Proto se používá termín „vypalování“ bradavic.
  • „Ošetření tekutým dusíkem kombinuji s přípravky pro domácí využití. Ty se natírají na bradavici a pomáhají jejímu následnému odloupnutí. Někdo doporučuje odumřelé části vystřihovat,“ popisuje léčbu Jančová.
  • U hlubokých bradavic je nutné celé toto kolečko několikrát opakovat. Říká se, že stejnou dobu, po jakou nechali pacienti bradavice vyrůstat, se jich i budou zbavovat.
  • Na závěr léčby pak lékařka někdy používá laser. „Je úspěšný v odstraňování zbytků bradavic nebo úplné spodiny bradavice, která byla v hloubce. Existují ale laserová centra, která například pomocí CO2 laseru ošetřují bradavice po celou dobu léčby.“ V případě, že pacient zvolí ošetření bradavic laserem, měl by se předem dotázat na cenu zákroků. Zdravotní pojišťovny ho neproplácejí.

Chirurgie s otazníkem

Po neúspěšné a dlouhodobé snaze zbavit se bradavic někteří lékaři přistupovali k jejich chirurgickému odstranění. Dermatoložka Helena Jančová o úspěšnosti této metody pochybuje.

„Pacienti se mě často ptají, proč je jednoduše nevyřízneme? Já to ale zásadně nedoporučuji. Vzhledem k tomu, že jde o virové onemocnění, je tu vysoká pravděpodobnost přenosu viru na tkáň v okolí vyříznuté bradavice. A dalšímu rozšíření infekce v okolí jizvy se téměř nelze vyhnout.“

Zajímavé je, že kožní specialisté často naopak podporují homeopatii. Nejpoužívanějším homeopatikem na bradavice je Thuya occidentalis, která se ještě doplňuje lékem vybraným speciálně podle typu, vzhledu a umístění bradavice. S odborníky je dobré konzultovat četnost dávkování a samozřejmě potenci jednotlivých homeopatik.

Imunita je základ

Bradavice dokážou být velmi úporné a při jejich léčbě je nejzásadnější trpělivost, pečlivost a důslednost. Dermatologové jsou také svědky toho, že se bradavice objevují opakovaně. Už během léčby a ošetření tekutým dusíkem je proto nutné maximálně posílit imunitu pacienta.

Vhodné jsou volně prodejné léky obsahující echinaceu a hlívu ústřičnou, doporučuje se také zvýšený příjem zinku a selenu.

Důležité minerály, na které se často zapomíná

Zdraví

Babské rady

Traduje se, že bradavice léčí šťáva z vlaštovičníku, nastrouhaná cibule v octě, rozetřený česnek či citron.

Potírají se také školní křídou, dokud neupadnou, či směsí na bázi alkoholu s rozmačkaným česnekem nebo cibulí.

Fungování těchto metod je nejisté, pokud domácí léčba nezabere do měsíce, spěchejte ke kožnímu lékaři.

Co je dobré vědět

  • Když se člen domácnosti léčí s bradavicemi, neměli by ostatní používat stejný ručník či přezůvky. Sprchový kout po nemocném raději vydezinfikujte.
  • V bazénu a sauně je vhodné nosit obuv. Právě z těchto míst, kde je vlhko, si bradavice nejčastěji „přineseme“.
  • Po ošetřování bradavic si vždy umyjeme ruce.
  • Používáme-li k ošetření nástroje, například nůžky, není vhodné s nimi stříhat nehty. Hrozí riziko zanesení infekce do jejich okolí. 
  • Nově vzniklé útvary a výrůstky na kůži si určitě nechte zkontrolovat. Lékař by měl vyloučit případný nádor. Laici si mohou bradavice splést také s tzv. kuřím okem, případně výrazným mozolem.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám