Hlavní obsah

Jak se vhodně obléct na svatbu jako svědkyně, svědek nebo host

Novinky, Barbora Vaníčková

Slavnostní událost, jakou bezpochyby svatba je, si zaslouží vhodné oblečení. Pozornost se obvykle zcela oprávněně upíná především na nevěstu a ženicha. Co si ale mají obléci bezradné svědkyně a svědkové, rodiče a svatební hosté? Na to existuje několik jednoduchých pravidel.

Článek

Hlavní pravidlo je zcela jednoduché a logické - nikdy svým oblečením nesmíte odpoutat pozornost od ženicha a především nevěsty. I kdybyste ji nakrásně neměli příliš v lásce, nesmíte zapomenou na to, že je to její den a všechny pohledy patří bílým šatům s vlečkou, nikoliv vašim síťovaným punčoškám. Oblečení na svatbu by tedy nemělo být příliš vyzývavé u žen a přehnaně neformální u pánů.

Samozřejmě záleží na stylu svatby, pokud se vaši přátelé berou pod širým nebem a celkově se snaží vytvořit především příjemnou atmosféru, odpustí jistě pánům kravatu nebo motýlka a dámám povolí šaty letního střihu z lehčích látek.

Když musí všechno ladit

Některé svatby jsou ale naopak svázány přesnými pravidly a nevěsta si často zakládá na tom, aby vše dokonale ladilo. „Není to závazné pravidlo, ale svědkyně by měla ladit s kyticí. Některé nevěsty si zakládají na barevném prvku, který spojuje ženicha, nevěstu i oba svědky,“ vysvětluje Gabriela Vítková ze svatebního salónu Natali.

Takovým prvkem může být u mladší svědkyně stuha v pase, u starší například sáčko v barvě, která zdobí svatební pár (výraznější barva ve vlasech nevěsty, na šatech nebo ženichovy doplňky).

Hezké je, pokud ladí oba svědci. Nejsnazší a zároveň nejefektnější je sladit svědkova motýlka, či kravatu a kapesníček s celkovou barvou kostýmu nebo šatů svědkyně.

Podle Heleny Kohoutové ze salónu Magická Helena by měly svědkyně volit především pastelové barvy a vyhnout se bílé a šampaň, což jsou nejoblíbenější barvy svatebních šatů. „Nevěsta a svědkyně by neměly mít stejnou barvu šatů, odpoutává to pozornost,“ vysvětluje Kohoutová.

Při výběru šatů hraje výraznou roli samozřejmě i věk. Mladé dívky si mohou dovolit krátké šaty, které by ale neměly zdobit výrazné nebo pestrobarevné vzory. Raději by měly být jednobarevné nebo s nenápadným motivem.

Starším dámám velice sluší pouzdrové šaty doplněné kabátkem nebo kostým, ať již s kalhoty nebo se sukní. Takový model by jistě slušel i maminkám, které si klidně mohou dovolit i výraznější barvu. Otcové svatebčanů by neměli zapomenout na oblek, jehož součástí je i vesta.

Všichni by měli myslet na etiku

Ačkoli se od tohoto zvyku dámy odvrací stále častěji, podle etiky by si při slavnostní příležitosti měly obléct i punčocháče. Při zahradních svatbách v mnohastupňových vedrech ale platí výjimka. Daleko větší faux pas by totiž jistě bylo při obřadu omdlít.

Pro ostatní svatební hosty platí v podstatě stejná pravidla, jako kdyby si vyrazili do divadla. Naprosto nevhodné jsou džíny, tenisky, nebo jakkoli sportovně vypadající oblečení. Pozor byste si ale měli dát i na to, aby pánům nekoukaly z polobotek bílé ponožky, aby měli správně uvázanou kravatu a vhodně zvolenou barvu obleku a košile. Dámy by neměly volit přílišné mini, punčochy s výraznými vzory nebo oky a příliš zářivé barvy. Kravata by se měla pyšnit dokonalým uzlem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Jak uvázat dokonalý uzel na kravatě

Kravata je nezbytným doplňkem úspěšného muže a oblíbeným dárkem všech manželek a přítelkyň. Koupíte-li však kravatu sebekrásnějšího vzorku a materiálu, je vám...

Výběr článků

Načítám