Hlavní obsah

Jak na šetrnější domácnost s ohledem k přírodě

Novinky, lin

Leden je měsíc, který se nese ve znamení změn. Pokud mezi vaše letošní novoroční předsevzetí patřila šetrnost a větší ohleduplnost k přírodě, máme pro vás šest tipů, které uleví nejen vašemu rodinnému rozpočtu, ale i planetě. Chcete vědět, jaké to jsou?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Jednorázové utěrky nahraďte látkovými

Často saháte při nákupu toaletního papíru i po jednorázových papírových utěrkách? Pak je zkuste nechat v regálu a nahraďte je klasickými bavlněnými nebo lněnými utěrkami, které máte pravděpodobně již doma, nebo je mají vaše rodiče. Látkové utěrky jsou daleko ekologičtější, lépe sají tekutinu a hlavně se dají snadno vyprat a jsou ihned připraveny k dalšímu použití.

2. Místo plastových tašek používejte látkovou

Neobejde se každá vaše návštěva supermarketu bez nákupu platové tašky, kterou s největší mírou pravděpodobnosti stejně doma vyhodíte? Pak si pořiďte sice dražší, ale dlouhotrvající plátěnou tašku, kterou lze koupit na každém rohu, nebo si ji ušijte doma. Návod, jak na to, najdete na internetu a věřte, že to zvládnou i méně šikovné švadlenky. Stačí stará látka, jehla a nit!

3. Sprchujte se šetrně

Ranní a večerní sprcha je pro většinu z nás nezbytnost. Zamyslete se ale nad tím, kolik času v ní trávíte. Pokud sprchu berete jako prostředek k probuzení a stojíte pod tekoucím proudem klidně dvacet minut, pak vyplýtváte každý den neuvěřitelný počet litrů vody. Pořídit si proto můžete speciální ekologickou hlavici, která šetří průtok vody nebo si zkrátka dávejte pozor, jak dlouho ve sprše jste. Každá minuta se totiž počítá.

4. Mějte své vlastní krabičky na potraviny

Berete si často jídlo s sebou? Pak zapomeňte na jednorázové obaly a pořiďte si jednu kvalitní krabičku, kterou budete moci používat opakovaně. Ušetříte tak za balení, a navíc nebudete vytvářet zbytečný odpad. To stejné platí i pro kelímky na kávu a lahvičky s vodou. Nahraďte je přenosnými hrnečky a eko lahvemi na pití, do kterých si můžete natočit vodu kdykoliv chcete.

5. Zamrazujte zbytky jídla

Uvařila jste kotel polévky a nikdo z rodiny na ni už nemá chuť? Místo toho, abyste ji vyhodila, zamrazte zbytky a nezapomeňte je včas spotřebovat. To samé platí i o věcech, které jsou na pokraji trvanlivosti nebo o nich víte, že je nestačíte spotřebovat.

6. Místo sušičky používejte sušák

Mnoho z nás si oblíbilo kouzlo sušiček. Prádlo je po vyndání téměř ihned suché a připraveno na žehlení. Málokdo si ale uvědomuje, že sušička spotřebovává velké množství energie, přitom se dá nahradit klasickým sušákem, na které se prádlo pověsí. Tento způsob je nejen daleko více v souladu s přírodou, navíc vám provoní byt čerstvě vypraným prádlem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám