Hlavní obsah

Jak hubnou naše celebrity

Právo, Věra Keilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte kila navíc? Nejste v tom sami. Stejný problém řeší i celebrity a často berou diety na milost i politikové. Jaký bič mají na svou linii naši slavní?

Článek

Daniel Hůlka: Trpěl jako zvíře

Svou první, a jak doufá také poslední, zkušenost s dietou učinil jednačtyřicetiletý Daniel Hůlka teprve nedávno. Přesněji před dvěma roky, kdy byl osloven, aby hrál v obnoveném nastudování muzikálu Dracula v pražském divadle Hybernia.

To na něj zafungovalo, protože právě díky této roli se před patnácti lety proslavil a dostal se na výsluní českého šoubyznysu. Když mu producent Oldřich Lichtenberg po letech tuto roli nabídl znovu, neváhal ani chvíli. Podmínkou ale bylo, že zhubne.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bez třiceti kil nadváhy se zpěvák coby hrabě Dracula pohyboval na jevišti lehce a s grácií.

„Chápal jsem to, hrabě Dracula se na pódiu objevuje obnažený do půli těla a určitě nemůže být vypasený jako vepř. A já měl v té době sto třináct kilo,“ vzpomíná.

A protože je Daniel muž činu, skočil do toho rovnýma nohama. „První týden jsem pil jen jemně perlivou vodu a střídal to s čajem ze speciální bylinné směsi, kterou mi doporučila kamarádka. Denně jsem vypil 1,5 až 2 litry jemně perlivé vody a litr bylinkového čaje, ale nesnědl jsem ani sousto. Druhý týden jsem jedl pouze zeleninu a třetí týden pouze nízkotučnou stravu. Za měsíc jsem shodil čtrnáct kilo, a protože jsem v redukčním jídelníčku pokračoval a k tomu ještě cvičil, shodil jsem celkem třicet kilo. Chtěl jsem si dokázat, že se na prkna, co znamenají svět, můžu vrátit ve velkém stylu i jako hrabě Dracula.“

Přestože je na výsledek svého počínání zpěvák pyšný, moc rád na to nevzpomíná. „Bylo to velké sebezapření a úsilí, ale naštěstí už to mám za sebou. Po celou dobu mě nezajímalo nic jiného, než jestli zhubnu.“

Kúra, kterou si zvolil, je v knihách popsána jako Dieta ze South Beach a funguje zároveň jako očistná kúra pro celé tělo. To se zpěvákovi podařilo a kromě toho, že se pak opět mohl postavit na divadelní prkna v hlavní roli muzikálu, dokonce i na první pohled omládl. Dnes, kdy Draculu vyměnil za Barona Prášila, má zpátky pět kilo, ale na tom se jeho váha naštěstí ustálila.

Štefan Margita: Sýry může jen ve čtvrtek

Třiapadesátiletý operní zpěvák Štefan Margita umí nejen krásně zpívat, ale také se ukázalo, že dokáže sestavit jídelníček, po němž se úspěšně hubne.

Před pár lety dospěl k bodu, kdy se rozhodl, že musí zhubnout - a přestože je od přírody gurmán, vzal to z gruntu. Svůj jídelníček výrazně omezil, vsadil na některá ze svých oblíbených jídel a výsledek se dostavil.

Netrvalo dlouho a všichni se ho začali vyptávat, jak to dokázal. Margitova dieta tak byla na světě. Když potřebuje, pěvec díky ní během dvou týdnů shodí 9 až 10 kg, přičemž každý den je lehčí minimálně o půl kila. Drží ji vždy, když ho čeká nějaký obzvlášť významný zahraniční koncert, a někdy se k němu přidává i jeho manželka Hana Zagorová.

Foto: ČTK

Hana Zagorová se Štefanem Margitou našli recept nejen na šťastné partnerství, ale také na udržení linie.

Odborníci na výživu však mají k Margitově dietě výhrady - prý tělu dodává málo vlákniny, vápníku i nenasycených mastných kyselin a naopak je až příliš bohatá na bílkoviny, tuky a cholesterol. Pozitivně ale hodnotí vynechání alkoholu, omezení soli, koření a přísný pitný režim s důrazem na vodu a neslazené minerálky.

A samozřejmě dodávají, že chtějí-li si lidé váhový úbytek poté udržet, s kachnou a knedlíkem se minimálně v dalších týdnech musejí rozloučit. Hubnutí je prý také až příliš rychlé, a tak dochází i k úbytku svalové hmoty. Předtím, aby ji někdo držel déle, proto varují.

„Dieta mi pomáhá a také mi chutná, i když nejvíc se vždycky těším na čtvrtek, kdy jsou povolené švýcarské sýry. A pak miluju zkratku K. S., kterou jsem vymyslel a znamená „kolik sníte“.

Iveta Bartošová: Shodila sedmnáct kilo a omládla

Kila navíc a urputný boj s jejich shazováním jsou pro dnes čtyřiačtyřicetiletou zpěvačku stejně příznačné jako střídání jejích nálad. Letos na jaře zhubla díky šestinedělnímu ozdravnému pobytu na Slovensku o sedmnáct kilo a nová image jí opravdu sluší.

Na bratislavské klinice nejen denně cvičila, ale také jedla tzv. racionální stravu. Stejně tolik zhubla i před více než dvěma lety po pobytu v psychiatrické léčebně v Kroměříži. Tenkrát rychlé shazování kil odstartovaly hlavně tréninky slovenské taneční soutěže Let’s Dance.

„Jedla jsem jen maso, zeleninu a ráno pila koktejl na odbourávání tuků. Velké steaky, šunku, ryby jsem si dopřávala ve velkém,“ prozradila. Právě na zelenině a masu byl její jídelníček postaven i tentokrát - potraviny s obsahem mouky a mléka jedla co nejméně. Pro úspěšnou redukci váhy je vždy také nezbytné vynechat jakýkoli alkohol. „Hubnutí vždycky stojí hodně sil, ale stojí to za to. Cítit se zase lehoučká je báječné.“

Ovšem pozornost novinářů a fotografů, kteří hlídají každé její deko navíc, je Ivetě Bartošové krajně nepříjemná. „Proto jsem si tolik libovala na nedávné dovolené v Mexiku, kde mě nikdo neznal a nikdo mě nezkoumal. A ze stejného důvodu mi ani nebylo líto, že jsem se nezúčastnila letošního předávání TýTý. Pořád si hlídat, aby vám šaty perfektně seděly a skryly jakýkoliv nedostatek postavy, mě vyčerpává.“

Felix Slováček: Trápí se malými porcemi

„Dietu držím celoživotně, i když to na mně moc vidět není,“ přiznává slavný sedmašedesátiletý hudebník, který si zuby nehty chce udržet svou váhu, na niž je zvyklý. Na váhu si nestoupá, ale jakmile cítí, že nedopne kalhoty, okamžitě sáhne k účinnému opatření.

„Mojí dietou je zmenšování porcí. Jím všechno, ale když cítím, že to je potřeba, místo normální porce si dám dětskou a každé sousto se přitom snažím co nejvíce vychutnat.“

Felix Slováček pochází z Valašska a dodnes je jeho nejoblíbenějším jídlem uzené se švestkovou omáčkou a houskovým knedlíkem. Když je na Moravě, téhle lahůdce nikdy neodolá.

Foto: ČTK

Hraní na saxofon představuje velký výdej energie, ale podle Felixe Slováčka mu k udržení postavy nestačí.

„Nedávno mě na Moravě na jídelním lístku překvapilo i hovězí s koprovou omáčkou a s knedlíkem, to se už dnes jen tak nevidí, tak jsem samozřejmě také neodolal. Jenom jsem si přitom říkal, že v Praze budou mít knedlíky v mém jídelníčku zase na nějakou dobu utrum.“

Součástí životního stylu, který Felixi Slováčkovi pomáhá k tomu, aby se stále cítil ve formě, je také pohyb.

„Dvakrát týdně chodím na tenis, většinou na čtyřhru, a od jara do podzimu mě přátelé zvou i na golf, a to mám rád. Když hraju na koncertech na saxofon, je to samozřejmě také energetický výdej, ale to je moje práce, takže to do aktivit, které mě mají udržet v kondici, nepočítám. Výhodu mám ale v tom, že jako Moravák nemusím pivo, to si radši vždycky dám dobré víno, které nemá tolik kalorií.“

Petra Janů: V tělocvičně je jako doma

Odbornicí na zdravý životní styl a štíhlou linii je v českém šoubyznysu především jednapadesátiletá zpěvačka Petra Janů. „Když mi bylo kolem třiceti, došlo mi, že jinou tělesnou schránku už nedostanu, a tak se o ni starám, abych se v ní cítila dobře. Úprava jídelníčku ale nestačí, je třeba také cvičit, a tak jsem si už před lety pořídila první videokazetu s aerobikem, jehož propagátorkou byla Jane Fondová.

Pouštěla jsem si ji tak často, až se páska zpřetrhala.“ Pak ale měla Petra Janů autonehodu a zaměstnaly ji hlavně rehabilitační cviky. „Postupně jsem si našla svůj styl, který mi vyhovuje a dodává mi endorfiny. Už čtrnáct let chodím dvakrát týdně do posilovny, kde cvičím pod dohledem trenéra, a třikrát týdně chodím dopoledne na wacu shape, což je takové podtlakové vajíčko, které bezvadně funguje na partie hýždí a stehen. Když pár dnů necvičím, ozvou se záda, což znamená, že si tělo na pohyb už zvyklo. Cítím se fajn a to je pro mě důležité, znovu jsem po letech začala koncertovat a kondičku potřebuju.“

Díky cvičení a lehké stravě se Petře daří udržet si postavičku mladé dívky. Ráno snídá ovesné polštářky s oříšky a jogurtem či mlékem, na svačinu si dá ovoce nebo zeleninu a k obědu a večeři kus masa nebo salát. Z masa jí hlavně drůbež a ryby.

Foto: Michaela Feuereislová , Právo

Petra Janů srší optimismem.

„Když svůj styl dodržuju dlouhodobě, můžu si pak klidně občas dát i kachnu se zelím a bramborovým knedlíkem, pořádný kus čokolády nebo pohár zmrzliny. Zhřešíte-li výjimečně, tělo to zvládne, ale pravidlo se z toho stát nesmí, jinak jdou kila hned zase nahoru.“

Oblíbený salát, na kterém si zpěvačka v poslední době ráda pochutnává, připravuje z ledového salátu, hroznového vína, pistáciových oříšků, brusinek a pokrájených čerstvých hrušek. Směs zakápne balsamikovým octem a je hotovo.

Kamila Nývltová: U televize zobe suchary

Být šlank a fit je pro hvězdy šoubyznysu nepsaným zákonem a platí to pro všechny bez výjimky. Své o tom ví i finalistka soutěže X-Factor a dnes úspěšná začínající zpěvačka Kamila Nývltová, která letos oslaví jednadvacáté narozeniny.

Také pro ni byla jako pro Daniela Hůlku rozhodujícím motivem k redukci váhy role v muzikálu Dracula. Shodila sedm kilo.

„Role mě zajímala, ale také jsem to samozřejmě dělala pro sebe. V létě jsem totiž byla v Řecku u moře, kde jsme měli all inclusive, a tak jsem si dopřávala, co hrdlo ráčilo. Když jsem se vrátila, musela jsem nasadit dietu. Zhubla jsem asi sedm kilo, ale bylo to během šesti týdnů, takže žádný šok se nekonal.

Foto: ČTK

Pro Kamilu Nývltovou byla zatím největším motivem k hubnutí dvojrole v muzikálu Dracula

Váhu jsem si udržela a našla si svou vlastní cestu. Nejvíc mi pomáhá, když jím po dvou hodinách menší porce. A také hodně piju, hlavně vodu s citrónem a zelený čaj bez cukru.“

Kromě toho Kamila téměř úplně ze své stravy vyloučila pečivo, nejí večer a dvakrát týdně cvičí v posilovně. Další porci energie ze sebe vydává i v divadle a také při tanečních hodinách ve škole. U televize večer zobe pouze nalámané suchary nebo kuličky hroznového vína, na ostatní dobrůtky si nechává zajít chuť.

Po dvojroli v Draculovi hraje nyní v muzikálu Angelika, kde podědila nákladný kostým po zpěvačce Dashe. Ta je však tak drobná, že i když je dnes Kamila jako proutek, kostymérky ho musely přešívat.

Petra Černocká: V zrcadle nechce vidět divnou tetu

Také pohádkové Saxaně se daří udržovat si už léta svou „pohádkovou“ váhu šedesát tři kilo a nic na tom nemění ani fakt, že vloni oslavila už šedesátku. Do tělocvičny přitom nechodí léta. Jaký má recept?

„Nejdůležitější je podle mě motiv, tzn. mít vedle sebe muže, kterému se žena chce líbit. Pak také dobře povzbudí upřímná závist kamarádek a třetím motivem jsou v pokročilejším věku i zdravotní důvody. Člověk se musí stále hýbat, i když se mu nechce, a bez zbytečných kil to jde přece jen o něco líp. A v neposlední řadě si hlídám linii také proto, že nechci v zrcadle vidět divnou tetu, ale stále poznávat sama sebe.“

Váha se prý nesmí takzvaně pustit. Jakmile Petra Černocká přibere kilo nebo dokonce dvě, hned zpozorní a začne jíst pouze maso a zeleninu, zatímco pečivo a knedlíky úplně vynechá. Svou váhu tak prý má zpátky do týdne. K večeři si při redukčním režimu s oblibou dává šunku, sýr a rajčata.

„Večer u televize ráda zatloukám hlad kafíčkem a přišla jsem na to, že to jde ještě líp, když si k tomu dám i velký hrnek čaje nebo sklenici minerálky. Pitný režim je důležitý nejen pro linii, ale také pro pleť. Největším pokušením jsou pro mě sladkosti, ale snažím se mít to pod kontrolou. Čokoládu kupuju už jen hořkou, nejlépe sedmdesátiprocentní, a přitom vzpomínám na svoje oblíbené Kaštany. Ty si dopřeju opravdu jen výjimečně, třeba po koncertě, protože někdy se člověk zkrátka odměnit musí.“

Zpěvačka přiznává, že se váží každý den ráno. Její manžel, kytarista Jiří Pracný, však na váhu odmítá vstoupit ze zásady. Zato ale po Petře vyžaduje, aby při vaření používala pouze olivový olej a čerstvou zeleninu, tedy nikoliv například mraženou. „Vařím jednoduše, ale zdravě. A k tomu stačí i úplně obyčejné nádobí.“

Jak se hubne v Hollywoodu
Už léta bojuje se svou váhou a zároveň i s jojo efektem herečka Kirstie Alleyová. Když dostane roli, shodí během krátké doby třeba třicet kilo, ale brzy má všechno zase zpátky.
Kvůli svým rolím musela několikrát zhubnout a pak zase přibrat herečka Renée Zellwegerová. Při redukci držela tzv. zónovou dietu, kde 30 % jídelníčku tvoří bílkoviny, 30 % tuky a 40 % sacharidy. [celá zpráva]
Madonna si štíhlou linii udržuje hlavně makrobiotikou, kdy základ stravy tvoří celozrnné obiloviny, které doplňuje zeleninou a ovocem. Každé sousto musí navíc aspoň třicetkrát přežvýkat.

Dietní jídelníček Štefana Margity:

1. den

snídaně - neslazená káva,

oběd - dvě vařená vejce, špenát,

večeře -jeden velký grilovaný steak, hlávkový salát a ovoce

2. den

snídaně - káva, rohlík

oběd - velký steak, hlávkový salát a ovoce dle chuti

večeře - šunka K. S. (kolik sníte)

3. den

snídaně - káva, rohlík

oběd - dvě vařená vejce, miska hlávkového salátu a 2 až 3 rajčata

večeře - šunka K. S.

4. den

snídaně - káva, rohlík

oběd - vařené vejce, vařená nebo syrová mrkev, sýr ementál K. S.

večeře - ovoce, bílý jogurt

5. den

snídaně - strouhaná mrkev s citrónovou šťávou a káva

oběd - dušená nebo vařená ryba a rajčata

večeře -velký grilovaný steak a hlávkový salát

6. den

snídaně - káva, rohlík

oběd - grilované kuře K. S.

večeře - dvě vařená vejce a dušená nebo syrová mrkev

7. den

snídaně - čaj s citrónem

oběd -ovoce

večeře - cokoli z jídel, která vám v předchozích dnech chutnala

8. až 14. den

vše se znovu opakuje

Reklama

Související články

Když matky chtějí vypadat jako jejich dcery

Mladé dívky se snaží používat nejrůznější triky, aby vypadaly starší a tak i přitažlivější pro opačné pohlaví. Ženy ve středním věku zase používají různé...

Výběr článků

Načítám