Hlavní obsah

Geniální rošťák Robert Downey jr. zazáří znovu v kůži Sherlocka Holmese

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Okouzlující, výjimečně talentovaný herec s pověstí rošťáka. Rebelskou jiskru v podmanivém pohledu nezapře, i když už nějaký čas navzdory své divoké pověsti seká dobrotu a má nakročeno k nejvyšší hollywoodské metě - sošce Oscara. Přinese mu ji jeho nový film Sherlock Holmes: Hra stínů?

Článek

Když se připravujete na rozhovor s Robertem Downeym jr. a víte, že nebudete mít moc času, je těžké se rozhodnout, na co se zeptat jako první. Proč se stal hercem? Proč tolik fetoval a co způsobilo, že s drogami přestal? Těší se na dalšího potomka? Co jej spojuje s legendárním Sherlockem Holmesem, do něhož se už podruhé převtělil? Ještě na cestě do Londýna jsem tu otázku vybranou neměla. Čekala jsem na první dojem.

Foto: Warner Bros.

V novém filmovém dobrodružství Sherlock Holmes: Hra stínů čeká slavného detektiva opět velký boj s nepřítelem. Pomáhat mu budou Noomi Rapaceová a Jude Law.

Sychravý zimní Londýn a zejména působivý interiér kostela z počátku devatenáctého století, dnes nazývaného One Mayfair, slušely setkání s charismatickým hercem stejně perfektně jako doktor Watson slavnému detektivovi. Každou chvíli by měl šestačtyřicetiletý Downey dorazit.

Jaký bude? Předchází jej řada zvěstí. Je prý jako ruská matrjoška - když se s ním bavíte, odhalíte jednu vrstvu, abyste pod ní objevili další a další. A sarkasmus mu prý také není cizí. Uvidíme, právě přichází a nese si s sebou typicky americký úsměv, sebevědomí a sexappeal.

Foto: Warner Bros

Již v prvním filmu o geniálním vyšetřovateli (Sherlock Holmes, 2009) byla patrná zvláštní chemie mezi Downeym a Judem Lawem jako dr. Watsonem.

„Někdy zjistíte, že pro herectví stačí znát jen to, co jste se naučili do svých patnácti,“ říká a se smíchem dodává, že většinu vtipných a silných momentů v Sherlocku Holmesovi vpravil do scénáře on sám. Navíc upozorňuje na současný nešvar: „Když natáčíte ve 3D, ztrácíte napětí i rychlost.“

Napravený špatný chlapec

Do Británie se herec rád vrací, ostatně v žilách mu koluje irská a skotská krev. Při odpovídání je nad věcí, vtipkuje. Je pohotový, i když ne příliš výřečný. Prostě svůj. Dívám se na hollywoodskou hvězdu s životopisem jako hustě popsaný trestní rejstřík, která v posledních letech zažívá velký comeback. A ty jeho oči…

Najdete v nich podstatu jeho zásadních filmových postav - rebelantského Juliana ve Feťácích (1987), Chaplina (1992), jenž mu vynesl nominaci na Oscara, reportéra v Takových normálních zabijácích (1994), právníka Larryho v seriálu Ally McBealová (1997), Kirka Lazaruse v Tropické bouři (2008), komiksového Iron Mana nebo Sherlocka Holmese (2009). S ním vyhrál prestižní Zlatý glóbus.

Foto: Profimedia.cz

Role Chaplina ve stejnojmenném filmu z roku 1992 mu vynesla nominaci na Oscara. Na snímku s Moirou Kellyovou.

Vypadá šťastně, a to nejen z důvodu, že se mu hrnou nabídky a zdvojnásobují honoráře. Září, neboť jsou se svou ženou Susan (38) v očekávání. Navíc jí vděčí za mnohé, protože tohoto „špatného chlapce“ dostala z průšvihů právě ona. V únoru by se jim měl narodit syn, což ale podle jeho slov ještě neznamená, že by se měl usadit.

„Vždycky jsem si říkal, že bych měl raději dostat kulku mezi oči než skončit po čtyřicítce jako čerstvý otec, znovu se oženit, hrát v akčních filmech a žít v útulné uličce na předměstí Los Angeles. A teď ze mě ten chlápek je,“ zavtipkoval už dříve.

Návrat hollywoodské hvězdy

Do britské metropole přijel tento rebel s uhrančivým pohledem, dříve hojně plnící přední strany tisku svými excesy i zmínkami o výjimečném talentu, na evropskou premiéru nového příběhu o geniálním detektivovi.

Do českých kin vtrhne 5. ledna a fanoušci jedničky se mají na co těšit - Sherlock Holmes: Hra stínů se odehrává na úsvitu moderního věku, kdy roste moc zlodušského profesora Moriartyho, a v režii Guye Ritchieho je temnější, akčnější a dynamičtější. Podobně jako kus života herce, který musel rýt bradou v zemi, aby se ujistil, že každá bouřka jednou ustane.

Nejsem moc pěkná ženská. Myslel jsem, že se ze mě stane žena celkem snadno, ale vypadal jsem spíš, jako kdyby moje sestra byla na steroidech.
Robert Downey jr.

„Jsem dobrý v hraní inteligentních lidí,“ odpovídá na dotaz, co ze sebe vložil do charakterů, jako je Sherlock Holmes. Něco podobného jsme už od něj jednou slyšeli, když s nadsázkou prohlásil, že o herectví moc neví, ale je od přírody dobrý podvodník.

Jakmile se před dvěma lety kultovní postava od spisovatele sira Arthura C. Doyla objevila na stříbrném plátně ne jako distingovaný elegán v kostkované čepici, ale coby zdatný bojovník, jehož fyzické schopnosti jsou stejně skvělé jako bystrá mysl, reptali skalní fanoušci, že s knižním hrdinou to nemá nic společného.

Pravověrní doylovci skřípali zuby, když viděli amerického excentrika propůjčujícího s odhodlaným výrazem rváče a v dikci zrychlené doby jednadvacátého století svůj herecký kabát jejich skoro národnímu hrdinovi.

Foto: Profimedia.cz

Filmová role komiksového Iron Mana Downeymu sluší. Už natáčí třetí pokračování.

Zajímalo mě, proč zrovna Downey? Režiséra prý zaujal nejen svým vzhledem a neukotvenou povahou, ale i tím, že se řadu let věnuje bojovým uměním. Dokonce Guy Ritchie mluví o jakémsi podobném balancování na tenké hranici mezi šílenstvím a duševním zdravím. „Navíc neznám žádného jiného amerického herce s tak dokonalým a bezchybným anglickým přízvukem,“ chválí.

Kvalita příběhů o Sherlocku Holmesovi a jeho parťáku Watsonovi (zde v podání Judea Lawa) spočívá kromě jiného i v přátelství obou mužů. A je na první pohled zřejmé, že se vztah mezi Downeym a Lawem promítl i mimo natáčecí plac. „Mám vůči Judeovi podobné city jako Sherlock k Watsonovi. Cítil jsem se, jako by to byl můj bratr. Lepšího filmového partnera jsem si snad ani nemohl přát,“ rozpovídá se sympatický Američan. A ještě perlička o Sherlockových brilantně maskovacích převlecích - z detektiva se totiž tentokrát vyklube i žena docela podobná Tonymu Curtisovi z Někdo to rád horké: „Nejsem moc pěkná ženská. Myslel jsem, že se ze mě stane žena celkem snadno, ale vypadal jsem spíš, jako kdyby moje sestra byla na steroidech.“

S brokovnicí v ústech

Životopis Roberta Downeyho jr. je poměrně napínavé čtení a rychle zjistíte, že jeho cesta na výsluní mainstreamových trháků nebyla snadná a málem nedopadla. Na hercově povaze se totiž podepsaly geny i zvláštní dětství. Narodil se 4. dubna 1965 v New Yorku. Bohémský způsob života, jaký vedl jeho otec, undergroundový filmař Robert Downey st., asi moc příznivý pro dospívání nebyl. Po rozvodu rodičů se s otcem odstěhoval do Los Angeles.

Foto: Profimedia.cz

S Jakem Gyllenhaalem si zahrál v mysteriózním thrilleru Zodiac (2007).

Ze střední školy ho ale velmi brzy vyhodili, vydal se proto do New Yorku. Viděl se jako herecká hvězda, ale rozpačité začátky jej štvaly - obíhal konkurzy a živil se třeba jako číšník. A mimochodem - jeho první filmovou hláškou bylo: „Máš chlupatý koule?“ To se ptal jako pětiletý, když jej do role štěňátka obsadil vlastní otec.

Šanci dostal v pořadu Saturday Night Live a po několika nevýrazných pokusech získal v roce 1992 hlavní roli v biografickém snímku Chaplin. Byl to zlom. Jenže s oceněními a lákavými nabídkami přišly drogy a alkohol. V té době byl herec vděčným objektem bulvárních pisálků a fotografů.

Své kokainové a heroinové jízdy přirovnával k pocitu, jako když má brokovnici v ústech s prstem na spoušti. „Líbí se mi ta chuť kovu,“ řekl. Často v té souvislosti vzpomínal na otce: „To on mi dal prvního jointa. Bylo mi osm. Kvůli němu se teď smažím v pekle.“ Závislost dostala charismatického umělce několikrát do vězení a léčeben, z nichž pravidelně utíkal.

Nezapomenutelný je jeho emotivní projev, kdy jako dvaatřicetiletý prosil soudce o milost. Trvalo dlouho, než se vzpamatoval. Klíčový byl poslední rozsudek - tři roky vězení za porušení podmínky. Padl v srpnu roku 1999, z věznice se ale dostal o rok později za dobré chování. „Topím se v depresi… Vždy jsem se rád smál, až mi tekly slzy. Teď vím, že humor je cenný jako kyslíková bomba pro potápěče,“ vzkázal. Fanynky si už konečně mohly oddechnout, jejich miláček byl zpět a začal na sobě makat.

Za vším hledej ženu

Na nezájem žen si pohledný Downey opravdu nikdy stěžovat nemusel. V osmdesátých letech žil sedm let s herečkou Sarah Jessikou Parkerovou, známou ze série Sex ve městě, z manželství s herečkou Deborah Falconerovou má syna. Znali se celých 42 dní, když si ji vzal. Ovšem, jak už bylo řečeno, bouřliváka zkrotila až před devíti lety filmová producentka Susan Levinová.

Foto: Profimedia.cz

Manželka Susan mu zachránila život i kariéru. Teď čekají prvního potomka.

„Přišla a řekla, že pokud s tím nepřestanu, prostě mě opustí. Moc ji miluju,“ netajil se. „On je herec. Já mám skutečnou práci,“ komentovala jejich vztah Susan. Líbánky strávili ve venkovském sídle Eltona Johna. Mimochodem k muzice má herec blízko, před šesti lety nahrál vlastní album The Futurist.

Co o něm možná nevíte

Je irsko-rusko-židovského původu z otcovy strany a německo-židovsko-skotského z matčiny, v dětství studoval balet.

Je známý svým sarkastickým humorem.

Prý se vždycky cítil outsiderem.

Jeho oblíbeným hercem je Peter O’Toole. Zpívá a píše písničky.

V roce 2008 byl časopisem Time zařazen mezi sto nejvlivnějších lidí na světě. 

„Disciplína je pro mě respekt. Není to ani o sebeúctě, je to o úctě k životu a všemu, co nabízí,“ tvrdí.

Role Sherlocka Holmese mu vynesla již 24 miliónů dolarů. 

Žije v Benátkách, Malibu a v Kalifornii.

Robert Downey jr. je dítě štěstěny, i když jí musel sakramentsky jít naproti. Zdá se, že začíná novou životní éru. Jestli mu optimistický drive vydrží a své odhodlání promění ve zlatou sošku Oscara, se teprve uvidí. Už dvakrát ji měl nadosah.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvíc přeplácené hollywoodské hvězdy

Že hollywoodští herci pobírají za své výkony nemalé peníze, není žádným tajemstvím. U těch opravdu dobrých to nepřekvapí, u těch horších už je to ale...

Výběr článků

Načítám