Hlavní obsah

Ekologické boty současnosti vznikají z recyklovaného plastu

Novinky, Linda Humlová

Příběh ekologických bot začal jako malý start-up v americkém San Francisku. Myšlenka vyrobit obuv z recyklovaných plastových lahví vzešla od dvou kamarádů. Hlavní motivací pro ně byla udržitelná móda a snaha vytvořit z použitého materiálu něco nového.

Módní balerínky jsou vyrobeny z recyklovaných plastových lahvíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Tým, který stojí za produkcí bot značky Rothy´s, vyvinul speciální metodu výroby, která je šetrná k přírodě a současně díky ní vznikají pravděpodobně nejekologičtější boty na světě.

„Hlavním cílem bylo zužitkovat odpad, který vzniká z použitých plastových lahví. Začali jsme lahve sterilizovat, omývat horkou vodou, potom jsme je rozštěpili do malých vloček a následně z nich vytvořili velmi měkké vlákno,“ uvedl pro agenturu Reuters Roth Martin, spoluzakladatel a šéfdesignér značky, která módní balerínky vyrábí.

Vlákna se následně vloží do 3D pletacího stroje, který je řízen počítačovými algoritmy, cílem je minimum odpadu při výrobě bot. Obnošené boty mohou lidé poslat zpět na adresu firmy, kde budou sloužit opět jako zdroj pro výrobu nových párů.

O udržitelnou módu se začínají zajímat i celebrity. Příkladem může být hollywoodská herečka Gwyneth Paltrowová, která se o ekologii dlouhodobě zajímá. Netrvalo dlouho, a i ona zaregistrovala firmu vyrábějící ekologické boty. Díky jejímu zájmu musela společnost zvýšit produkci, aby udržela krok s poptávkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám