Hlavní obsah

Dětské letní katastrofy. Jak si poradit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během prázdnin a při pobytu v přírodě číhají na děti různé nástrahy, nebezpečí úrazů a nemoci, které dokážou vyděsit i ty nejotrlejší rodiče. Tři odborníci radí, v jakých situacích je potřeba okamžitě jet k lékaři nebo volat záchranku a kdy si vystačíme s domácí lékárničkou.

Foto: Profimedia.cz

Rány, odřeniny opláchněte vodou, mechanicky odstraňte vše, co do kůže nepatří. Vydezinfikujte. Odřeniny překryjte sterilním krytím.

Článek

Odřeniny, zlomeniny, různé nevolnosti či štípance od hmyzu atd. vyžadují, aby rodiče alespoň rámcově věděli, co si počít.

1. Pády

Prázdniny a kolo patří dohromady, ale i malý smyk může způsobit nepříjemný pád třeba na štěrku. Malí průzkumníci také často lezou po starých půdách a stromech. Hrozí jim i pády z výšky.

„Je vždy důležité, jak dítě spadlo a jestli rodiče pád viděli. Rozhodně bychom měli spěchat k lékaři, když bylo dítě v bezvědomí, došlo k úderu do hlavy, stěžuje si na bolest, při zlomenině končetiny a když má mnohočetné krvácející odřeniny, ale i při úderu do břicha třeba řídítky. Tam by mohlo dojít k poranění orgánů, jako jsou játra nebo slezina, a vnitřnímu krvácení,“ říká Jan Boženský, primář dětského oddělení Nemocnice Agel v Ostravě-Vítkovicích.

Lékař bez hranic Tomáš Šebek: Poraněné děti si pamatuji všechny

Styl

„Dále bych určitě jel do nemocnice, když se objeví tzv. postkomoční syndrom, tedy bolesti hlavy, zvracení, poruchy chování a vědomí či nějaká zmatenost. To jsou příznaky typické pro otřes mozku. Tam je někdy nutná i hospitalizace kvůli pozorování, jak se bude stav dítěte vyvíjet.“

Co zvládnete doma?

  • Pokud dítě spadlo ze stromu a nejeví žádné akutní příznaky, dítě sledujte a vyčkejte. Když se objeví příznaky otřesu mozku, nechte ho vyšetřit.
  • Rány, odřeniny opláchněte vodou, mechanicky odstraňte vše, co do kůže nepatří. Vydezinfikujte. Odřeniny překryjte sterilním krytím. Nevhodné jsou voděodolné náplasti, ránu uzavřou. Mokvající rány potřebují prodyšné materiály.
  • Hojení chce čas. Dítě s nezahojenými odřeninami by nemělo chodit plavat.

Tip: Dokupte si do zásoby dezinfekci, obvazy, nepřilnavé krytí s jodem a prodyšné, perforované náplasti.

2. Otravy

V lese si dítě může splést vraní oko s borůvkami nebo zvědavě ochutnat jedovatou houbu.

V domácím prostředí pozor na vypití čisticích přípravků nebo snědení léků, které dětem připomínají bonbony.

Foto: Profimedia.cz

První pomoc při otravách se mění podle druhu požité látky a nevhodná opatření mohou ublížit!

„Rodiče nemusejí někdy o otravě ani vědět. Varovat by je mělo, když dítě začne znenadání zvracet, mít křeče a průjem, špatně dýchá, je omámené nebo se chová neobvykle,“ říká lékařka Hana Farná ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

První pomoc při otravách se mění podle druhu požité látky a nevhodná opatření mohou ublížit! Vždy je nutné co nejrychleji kontaktovat lékaře nebo linku Toxikologického informačního střediska (tel: 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02), případně záchrannou službu (155 nebo 112).

Co rychle udělat

  • Vezměte s sebou větvičku s plody, kusy snědené houby. Nebo je vyfoťte.
  • Dítěti, které snědlo jedovatou rostlinu, dejte napít vody, čaje nebo mléka. Jeďte k lékaři. Obzvlášť pokud ho pálí a bolí v ústech.
  • Jedovaté houby by mělo dítě vyzvrátit. Nejde-li to, podejte 8–10 tablet aktivního (černého) uhlí. Ihned vyhledejte lékaře.
  • Když spolkne dítě léky pro dospělé, podáváme aktivní uhlí v množství 3–10 tablet. Kontaktujte ihned odborníky. Dítě nenuťte ke zvracení, jen když to doporučí lékař. Zapište si čas, množství a název léku.
  • Prostředky na čištění odpadů, toalet a umyvadel obsahují žíravé látky. Děti po jejich vypití pláčou, pálí je ústa a krk. Vypláchněte jim pusu vodou a dejte napít mléka, čaje či vody. To žíravinu naředí. Dítěti okamžitě přivolejte lékařskou pomoc! Vezměte s sebou láhev od vypitého přípravku.
  • Při požití čisticích prostředků a louhů nevyvolávejte zvracení! Žíravina by znovu prošla jícnem a hrozilo by další poleptání. Aktivní uhlí nepodávejte, žíraviny neváže.

Tip: Vybavte se několika baleními aktivního (černého) uhlí. Absorbuje na svůj povrch velké množství toxické látky a může průběh otravy zmírnit.

3. Průjmy a zvracení

Někdy dítě „zahlásí“, že ho bolí bříško, a začne zvracet. Může jít o dietní chybu, nesedl mu např. na ohni opečený buřt. Horší variantou je virová gastroenteritida s opakovaným zvracením a stříkavými průjmy.

„V takových situacích je nutné nahradit tekutiny, které dítě ztrácí. Často a po malých dávkách proto podáváme chladné nápoje. Pokud dítě zvrací, může to být lehce oslazený čaj. V případě, že trpí opakovanými průjmy, volíme pití neslazené. Ideální je podávat rehydratační roztok z lékárny. I když některým dětem nechutná, protože bývá mírně slaný,“ upozorňuje primář dětského oddělení Nemocnice Strakonice Martin Gregora.

Šest nejčastějších chyb v dětském stravování

Děti

Ačkoli se to v oficiálních doporučeních neuvádí, předškolním a starším dětem někdy pomůžou při průjmech a zvracení ledové colové nápoje podávané po lžičkách.

Pozor na dehydrataci

  • Podstatný je věk dítěte. U kojenců a batolat, jež mají opakovanou vodnatou stolici a nechtějí přijímat tekutiny, rychle vzniká riziko odvodnění.
  • Vždy když dítě ztrácí velké množství tekutin, které se nedaří nahradit, je nutné vyhledat lékaře.
  • U předškolních dětí je možné vyčkat doma, zavodňovat a podat léky na průjem.
  • Dehydratace je pro dětský organismus závažný stav, který se projeví na chování i vzhledu dítěte. Je unavené až apatické, někdy naopak neklidné. Má tmavší kruhy kolem očí, snížený svalový tonus a může mít vpadlou velkou fontanelu (prohlubeň na temeni hlavy). Dýchání i pulz jsou rychlejší a sliznice vysušené, například oschlý jazyk.

Tip: Na cesty si kupte některý z volně prodejných léků na průjem. U dětí dobře fungují přípravky na želatinové bázi nebo na principu absorpčního jílu, případně aktivní uhlí.

4. Hmyzí útok

Jedno včelí bodnutí do bosé nohy dítě potrápí, ale za chvíli si už hraje dál. Přesto je třeba hmyzí štípance vždy kontrolovat.

Foto: Profimedia.cz

Při bodnutí hmyzem do jazyka, krku, pusy může vzniknout otok, či dokonce dušení. Vyhledejte rychle zdravotnickou pomoc!

„U štípnutí vosou či včelou záleží na tom, jestli je dítě alergické. Pokud má alergický projev ve své anamnéze, mělo by být vybaveno tzv. perem EpiPen. Obsahuje adrenalin a je určeno jako první pomoc při těžké alergické reakci,“ říká primář Boženský.

Bodavý hmyz může ohrozit život každého člověka

Zdraví

Důležitý je i počet bodnutí. Osm či deset žihadel už je velká dávka, která by mohla způsobit problém i dítěti, jež alergické není.

Vosa na zmrzlině

  • Při bodnutí hmyzem do jazyka, krku, pusy může vzniknout otok, či dokonce dušení. Vyhledejte rychle zdravotnickou pomoc!
  • Lékaři aplikují kortikoidy případně další terapii, která riziko dušení sníží.
  • Po podání kortikoidů nastupuje zmírnění projevů v řádech minut, u podání injekčně ještě rychleji.

Tip: Když najdete dítěti klíště někde na výletě a nemáte u sebe pinzetu a dezinfekci, klíště nevytahujte. Počkejte na klidné podmínky. Klíště, které se nepodaří vyndat celé a přetrhne se, je potřeba nechat lékařem odstranit. A místo vpichu kontrolovat.

Klíště změnilo sedmiletému chlapci život

Děti

Když si nevíme rady…

  • Panikaříte a nevíte, jak zraněnému dítěti pomoci? Volejte buď 112 nebo 155.
  • Záchranářům popište, co se děje.
  • Zdravotník vám přesně řekne, co máte dělat.
  • Do mobilu si stáhněte aplikaci Záchranka, která je napojena na systémy záchranných služeb v ČR. Dokáže odesílat i zprávu o poloze.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám