Hlavní obsah

Dana Batulková: Smyslného objímání jsem při tanci ušetřená

Právo, Dana Kaplanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesátiletá Dana Batulková a třiadvacetiletý Jan Onder. Nevýbojná herečka a pedantický student pedagogiky se ve třetí řadě StarDance stali miláčky diváků. Ona překonává samu sebe a bojuje za starší ženy, jemu říkají koloušek, zlatíčko, bůžek lásky.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Tanečník Jan Onder o Daně Batulkové říká: "Je příjemná a talentovaná. Vůbec se nerozčiluje, má se mnou svatou trpělivost, protože já jsem opravdu odporný detailista."

Článek

„S Honzou jsem už mluvila,“ sděluji po generální zkoušce na pražském Výstavišti Daně Batulkové. „S Honzíkem!“ opraví mě.

„Říkal, že věkový rozdíl moc nevnímá, bere vás jako partnerku. Jeho skutečná maminka je ještě o dva roky mladší než vy.“

.: V sitcomu Comeback s Tomášem Matonohou a Kristýnou Leichtovoufoto: TV Nova

„Pro mě to ale je, jako bych tančila se svým synem. A to jsem z divadla zvyklá, že při společné práci mladší kolegy beru jako kamarády a věk moc nehraje roli. Tady mám trochu problémy při latinskoamerických tancích. My na sebe přece nemůžeme dělat zamilované pohledy. To nejde, to bych si připadala divně. Tak se jen na Honzíka usmívám.

Toho, jak se ostatní objímají, třeba při rumbě, která má být smyslná, jsem ušetřená. Říkala jsem Honzíkovi, že my nemůžeme používat erotické prvky, protože bych se styděla.“

Tělo už si zvyklo

Pracují spolu intenzivně skoro čtyři měsíce. Herečka věděla, že bude mít na podzim spoustu práce, a tak začali s taneční přípravou už v srpnu. Teď se scházejí denně.

Tělo si už na ten nápor zvyklo, ale pořád ji něco bolí - páteř, nohy.

.: Rumba Dany Batulkovéfoto: Česká televize/Lenka Hatašová

Třicet let nesportovala. Na prvním tréninku podle slov Dany Batulkové nejdřív plakalo tělo a potom i duše. Chvilku dokonce svého rozhodnutí hluboce litovala.

„Teď už máme většinu za sebou, takže mě těší, že jsem překonala strach a že se nám to povedlo. Sice se pokaždé bojím stejně jako na začátku, ale odměnou je hezký pocit. Opravdu se dostavil. O nádherném pocitu a spokojenosti mluvil i Michal Dlouhý, kterému jsem volala, když jsem dostala nabídku do StarDance.“

StarDance: Batulková tak velký úspěch nečekala Zdroj: Stream.cz

Děti jsou nadšené

Na radu, jestli do toho jít, se ptala také svého čtyřiadvacetiletého syna Jakuba a jeho přítelkyně Marthy Issové. Jim se to zdálo úžasné. Kdyby řekli, že se zbláznila, vzdala by to. Martha dokonce své možné nastávající tchyni fandí přímo na Výstavišti. Také čtrnáctiletá dcera Marjánka je nadšená.

:.Samba v podání Dany a Honzyfoto: Česká televize/Lenka Hatašová

„Tak se mi docela ulevilo a jsem šťastná, že jsem dětem neudělala ostudu. Řekla jsem si totiž, že zkusím překonat sama sebe. Nejsem soutěživá a je to dost psychický nápor. To, že jsem zvládla první večer, zatančila jsem a chválili nás, byla velká odměna. S tancem jsem neměla zkušenosti. Ani taneční jsem nedokončila. Byla jsem tam naprosto zoufalá a po dvou lekcích jsem je opustila,“ přiznává herečka.

Jsem na Danu přísný

S Janem Onderem už se naučili waltz, rumbu, tango, paso doble, slowfoxtrot. Každý týden na ně čeká nový tanec.

„Honzík mě nejdřív naučí kroky. Ty pořád dokola opakujeme, protože já se jeden den něco naučím a druhý den už to neumím, tak opakuji a ukládám. Honzík je hodný, snaží se být klidný, i když někdy asi potíže s trpělivostí má. Oni jsou zvyklí, že si něco ukážou a hned to umějí. To u mě nefunguje.“

Její společník je ale dobrý učitel: vyučuje tanec a má tedy nejen teoretické, ale i praktické pedagogické zkušenosti.

.: Dana Batulková a Jan Onder ve Star Dance foto: Česká televize/Lenka Hatašová

„Důvěřuji mu, jenže někdy se přece jen bráním. Když ode mě chce příliš náročné věci, které ve svém věku už nedokážu. Honzík si neumí představit, co to je, když je člověku padesát. Tím, jak jsme spolu často a už se docela známe, náš věkový rozdíl přestáváme vnímat.“ I mladičký tanečník, který připomíná boha lásky Apollóna, potvrzuje, že se na Danu zvyká dobře a rychle.

„Je příjemná a talentovaná. Vůbec se nerozčiluje, má se mnou svatou trpělivost, protože já jsem opravdu odporný detailista. Choreografie dělám já a zatím jsem se nedostal do situace, že bych si nevěděl rady. Jsem na Danu docela přísný. Ona mě poslouchá, a když už jsem hodně nepříjemný, vynadá mi. Jako matka.“ A Dana v žertu dodává, že je zvyklá své děti poslouchat.

:.V půvabné Schafferově komedii Andělika a laskavec na scéně Rokoka hraje s Květou Fialovou.foto: archiv Divadla Rokoko

„Je příjemná a talentovaná. Vůbec se nerozčiluje, má se mnou svatou trpělivost, protože já jsem opravdu odporný detailista. Choreografie dělám já a zatím jsem se nedostal do situace, že bych si nevěděl rady. Jsem na Danu docela přísný. Ona mě poslouchá, a když už jsem hodně nepříjemný, vynadá mi. Jako matka.“ A Dana v žertu dodává, že je zvyklá své děti poslouchat.

Tančil na Gotta

Jan Onder znal herečku z filmu Vrať se do hrobu. Teď sleduje televizní sitcom Comeback. „Ne, že by to Dana chtěla, chci ji sám ještě víc poznat. Když ji vidím na obrazovce, jsem nadšený. Je výborná. Byli jsme také s Michalem Necpálem (taneční partner Jany Doleželové) v Rokoku na představení Marvinův pokoj, bylo to krásné. A ještě se chystám na Zlaté úhoře. No, trošku jsem se na ně vnutil,“ připouští rodák z Lokte nad Ohří. Do divadel se normálně moc nedostane, teď má díky Daně příležitost.

Jako malý kluk nadšeně tancoval na písničky Karla Gotta. Dodnes rád poslouchá starou českou muziku - kromě Gotta i Matušku a Hegerovou. K závodnímu tanci ho nikdo nemusel lákat, přihlásil se sám. Dva roky dokonce tancoval v Ostravě, kde je centrum profesionálních párů. Začal tam také studovat pedagogickou fakultu. Teď už je zase zpátky v Lokti nad Ohří.

„Moje současná taneční partnerka pochází z Mostu a jsme v klubu v Sokolově. Na mistrovství ČR v latině jsme skončili na osmém místě. To je zatím náš největší úspěch. Rád bych jednou vyhrál mistrovství světa.“

Cílevědomý mladík se řídí heslem „Když se chce, tak to jde“, a tak je možné, že se mu to jednou podaří. Ve svém volnu vyučuje v Sokolově juniorské páry, jezdí s nimi na soutěže. Víc toho ale nestíhá.

Syna vidí v divadle

Také Dana Batulková je během StarDance na roztrhání. Naštěstí seriál Comeback je už natočený, ale v Divadle Rokoko měla premiéru představení Zlatí úhoři. Hraje tam maminku Oty Pavla.

„Arnoštovi (režiséru Goldflamovi) se převedení povídek Oty Pavla moc povedlo. Hraje se mi to výborně a také knížky Oty Pavla mám ráda. V divadle tatínka hraje Jan Vlasák a Otu představuje Vasil Fridrich. Na konci, když už je v blázinci, má monolog, který mě vždycky dojme k slzám. Tak krásně to hraje.“

V Rokoku se chystá další představení - Prolomit vlny od Larse von Triera. Je to přepis filmu a premiéra bude v únoru 2009. Už teď herci včetně Dany Batulkové začali s režisérem Ondřejem Zajícem zkoušet.

„Je to krásná práce,“ pochvaluje si Dana. Ještě dotáhla dvě představení do prosincové derniéry. Drama Marvinův pokoj od Scotta McPhersona v Rokoku a v Divadle Na Jezerce komedii Kaviár nebo čočka. Právě na scéně Jana Hrušínského se potkává se synem Jakubem.

:.V divadelních kostýmech a nohama v Berounce stojí Jan Vlasák (vpravo) a Vasil Fridrich se svou maminkou ze Zlatých úhořů.

:.V divadelních kostýmech a nohama v Berounce stojí Jan Vlasák (vpravo) a Vasil Fridrich se svou maminkou ze Zlatých úhořů.foto: archiv Divadla Rokoko

„Kuba hraje vždycky, ale my máme dvě alternace, tak se s kolegyněmi střídáme. Budu to hrát už jen dvakrát. S Kubou máme zkušenosti se společným hraním z představení Don Juan v Rokoku. Jsem ráda, když nás občas dají dohromady. Aspoň se vidíme. Na jevišti jsme si na sebe museli zvykat, ale po prvních zkouškách už mi vůbec nepřipadalo divné, že hraju v divadle s vlastním synem.“

Mejdan se nekonal

Stejně jako Honza také Dana Batulková nemá žádné vyhraněné koníčky.

„Jsem ráda doma. Někdy s Marjánkou vyrazíme na výlet, a když mám náladu, zajdu si s kamarádkou do vinárny. Nic zvláštního.

Několikrát do roka pořádám u nás v Kolodějích mejdan pro kamarády. Ale ten podzimní se nakonec nekonal. Scházíme se čím dál hůř. Máme všichni tolik práce, že je těžké dát nás všechny dohromady.“

Velkou radost herečce dělají děti. Mariana končí devátou třídu a chce studovat na výtvarné škole nebo na gymnáziu. Jakub Prachař se stále víc prosazuje v divadle a hlavně před kamerou. Navíc hraje na kytaru v kapele Nightwork, kterou založil s Františkem Soukupem (synem hudebníka Ondřeje Soukupa) a Vojtou Dykem, hercem Národního divadla. Všichni tři napsali titulní píseň k filmu Prachy dělaj člověka.

„Řekla bych, že děti jsou můj největší úspěch,“ pokývá hlavou Dana Batulková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám