Hlavní obsah

Co přinesl Pražský týden módy a jaké návrháře stojí za to sledovat

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zářijová edice Pražského týdne módy (Mercedes-Benz Prague Fashion Week) je za námi. Čtyři dny plné přehlídek, které se konaly od soboty 5. do úterý 8. září, nabídly návštěvníkům kolekce F/W 20 formou see-now-buy-now, nebo tradiční model – kolekce S/S 21 od renomovaných návrhářů. Která jména stojí za vaši pozornost?

Foto: archiv MBPFW

Modely od Natalie Dufkové

Článek

Natalie Dufková

Natalie Dufková je studentkou posledního ročníku magisterského studia na UMPRUM v Praze v Ateliéru oděvu a obuvi profesorky Liběny Rochové. Její letošní kolekce byla podle vlastních slov romanticky surrealistická, cíleně dívčí a se silným vztahem k tradicím i přírodě.

Namísto obvyklých předimenzovaných forem, bund a jiných fashion objektů Dufková poprvé upřela svoji pozornost k velkým večerním róbám. Prim v nové kolekci hraje monochromní hedvábí, šifon, satén a upcyklovaný damašek z věna po prababičce v odstínech fuchsiové, starorůžové či fialové.

Foto: archiv MBPFW

Přehlídka značky Naniche by Natalie Dufková

Zoltán Tóth

Mladý návrhář Zoltán Tóth se na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku představil v kolaboraci se značkou Levi´s, se kterou spolupracoval již v roce 2017. Některé modely proto zahrnovaly umně přešívaný denim.

Oblečení bylo velmi dobře zpracované a nositelné. Na kusy střídmá kolekce zahrnovala efektní modrou saténovou róbu s holými zády, ale také řasené crop topy nebo například sametový smaragdový kostým.

Foto: archiv MBPFW

Přehlídka návrháře Zoltána Tótha

Jan Černý

Jan Černý jako jediný představil svoji kolekci pro sezonu S/S 21 na speciální lokaci, u břehu Vltavy na Veslařském ostrově. Doposud se jednalo o jeho největší kolekci čítající 34 pánských looků.

Show byla unikátní i tím, že byla na rozdíl od ostatních přehlídek opět přístupná pro veřejnost. Demokratizace módy je pro Černého důležitým tématem.

Pražský týden módy ovládl návrhář Jiří Kalfař

Styl

„Rok 2020 je pro mě začátkem nové romantické éry. Vnímám ho jako znovuprožívání historie. V devatenáctém století během klasicismu - nadvlády rozumu a vzdělání - najednou přichází romantismus. Touha se vrátit více ke kořenům. Zjištění, že jen rozum není štěstí. Prožíváme to i dnes. Mladá generace opět tíhne k přírodě, jezdí na chaty, na výlety. Odkláníme se od technologie. Prožíváme a intenzivněji objevujeme přírodu,“ mluví o inspiraci pro novou kolekci Jan Černý.

Právě znovuobjevení přírody a její pozorování ve větších detailech se prolíná celou kolekcí. Rozostřené printy přírody v ostrých barvách jsou fotografie, které Černý pořídil během jarní covid pandemie. Kolekci vládnou výrazné barvy v čele s oranžovou, zelenou, žlutou, modrou či růžovou. Nechyběly ale také tradiční pánské obleky v černé barvě.

Foto: archiv MBPFW

Přehlídka návrháře Jana Černého

Jakub Polanka

Třetí den Fashion Weeku ovládl Jakub Polanka, který patří k zavedeným jménům české módní scény. Alfou a omegou jeho práce je střih. Rozevláté siluety střídaly střídmé obtáhlé šaty s důrazem na linii.

Barevnou škálu kolekce tvořila primárně šedá a královsky modrá barva. I přesto ale modely nepůsobily nudně. Naopak, Polanka opět dokázal, že umí pracovat s různými materiály a střihy tak, aby i monochromatický model oslovil nejen diváka přehlídky.

Na rozdíl od mnohých jiných návrhářů se navíc nesnaží potlačovat na dámských modelech ženskost, ale naopak ji zdůraznit.

Foto: archiv MBPFW

Přehlídka návrháře Jakuba Polanky

Michaela Hriňová

Inspirací pro novou kolekci Michaely Hriňové s názvem „Burn the witch” se staly čarodějnice, jimž přisuzuje nestandardní krásu, nespoutanost, tajemství, sílu a odvahu.

„Čarodějnice jsou ženy, ze kterých měli muži strach, protože se nebály být samy sebou, nebály se být nestandardní a nenechaly se spoutat dobou. Jsou to femme fatale, které jsou neuchopitelné, svým zjevem neskutečně podmanivé, jako by měly nadpřirozené schopnosti,” říká Hriňová.

Kolekce se proto nesla v tmavých tlumených tónech, které doplňovala kontrastní žlutá barva. Nechyběly společenské šaty i dámský oblek, největší pozornost ale byla věnována zimním svrškům.

Foto: archiv MBPFW

Přehlídka značky AiM by Michaela Hriňová

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám