Hlavní obsah

Pražský týden módy ovládl návrhář Jiří Kalfař

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno Jiřího Kalfaře je mnohem více známo ve světě než u nás. I přesto se návrhář rozhodl představit svoji novou kolekci právě v rámci českého Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. Všechny modely byly z organických a veganských materiálů, vyráběny v pražském atelieru, lokálně a eticky s politikou nulového odpadu.

Foto: archiv MBPFW

Přehlídka Jiřího Kalfaře

Článek

Je úterý 8. září odpoledne a v pražském klášteru Gabrel loci zní romantické tóny skladby Fryderyka Chopina. Aranžmá prostoru připomíná rozkvetlou zahradu a je slyšet šumění vody. Mezi přehlídkovým molem totiž stojí efektní vodopád.

Jiří Kalfař nebyl doposud v České republice příliš známý. Na rozdíl od ostatních návrhářů totiž vsadil na zcela odlišný přístup a svoji práci začal prezentovat nejdříve v zahraničí. Předchozí kolekce uváděl v rámci hlavních programů London Fashion Week či NYFW.

První Čech na newyorském fashion weeku. Prohlédněte si kolekci Jiřího Kalfaře

Styl

Jeho kolekce pro období jaro/léto 2021 připomínala romantickou zahradní slavnost ve Versailles v období své největší slávy. Většina modelů byla v bílé, některé pak i v ostatních neutrálních barvách.

Foto: archiv MBPFW

Nechyběly společenské róby.

„Bílá je znovuzrození, nádech čerstvého vzduchu. Bílá je začátek konce, věčné pokračování. Bílá je barva prvních jarních květů. Bílá je čistá a jednoduchá, pravdomluvná. Tato kolekce je právě to. Prázdné plátno - čistě bílá, vytvořená za použití zcela organických a veganských materiálů, jako je buddhistické hedvábí ahimsa, veganská kůže - ananasová či houbová, vintage krajka či látka z banánů. Všechny oděvy jsou také vyráběny v pražském atelieru, lokálně a eticky s politikou nulového odpadu,” komentuje svoji kolekci Jiří Kalfař.

Foto: archiv MBPFW

Kolekce se nesla v neutrálních barvách.

Kolekci vévodily lehké splývavé materiály, krajka a hedvábí. Modely navíc předváděli modelové a modelky různých etnik, aby byla vyjádřena diverzita. Navzdory koronavirové pandemii se Kalfař snažil dosáhnout i na mezinárodní publikum.

Foto: archiv MBPFW

Romantická kolekce z dílny Jiřího Kalfaře.

„Soustředil jsem se na myšlenku, jak být tu, ale zároveň mít přítomno mezinárodní publikum a ponořit jej do zážitku skutečné catwalk přehlídky. Od začátku karantény jsem zkoumal řadu různých možností, jak nejlépe zůstat ve spojení a vytvořit tento nový zážitek pro publikum.

Pak přišla myšlenka uvedení show ve virtuální realitě – proto jsme vytvořili VR brýle, které jsou kompatibilní s jakýmkoli smartphonem a které vám umožňují být přetransformováni na místo konání a opravdu sledovat show naživo bez rizika cestování. V tomto neustále se měnícím světě věřím, že je to také krok vpřed k udržitelnějšímu způsobu předvádění,” dodává Kalfař.

Foto: archiv MBPFW

Kostýmek z dílny Jiřího Kalfaře

Reklama

Související články

Čeští návrháři, které stojí za to sledovat

První zářijový týden se tradičně nesl na vlně Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku (MBPFW). Tento svátek módy nabízí každoročně to nejlepší z české módní scény...

Výběr článků

Načítám