Hlavní obsah

Cate Blanchettová: Snažím se být pečlivou, ale i přísnou maminkou

Právo, Jana Rovenská

O plavovlasé Australance je známo, že ráda mění role a účesy. I u ní ale výjimka potvrzuje pravidlo. Postavy královen si oscarová Cate Blanchettová vždy zopakuje s chutí. A to jak královnu Alžbětu I., tak i elfku Galadriel v nové dobrodružné fantasy Hobit: Neočekávaná cesta.

Foto: Warner Bros

Z toho, že pro ni režisér Peter Jackson vytvořil roli elfí královny Galadriel i v Hobitovi, má upřímnou radost.

Článek

„Po trilogii Pán prstenů jsem už vůbec nečekala, že bude ještě nějaké pokračování. Když jsem se ale dozvěděla o tom, že se režisér Peter Jackson pustil do Hobita, začala jsem se po tom pídit. Dokonce jsem výjimečně zavolala svou agentku a požádala ji, aby zjistila, jestli tam bude opět moje elfí královna. Dostávala jsem vyhýbavé odpovědi, že režisér ještě neví, protože v knižní předloze k Hobitovi se Galadriel moc neobjevuje. Přesto jsem doufala. Když mi pak oznámili, že roli mám, byla jsem na vrcholu blaha,“ vzpomíná natěšená Cate.

„Bylo to pro mě něco jako návrat do oblíbeného letního tábora, kde se setkám s lidmi, kteří jsou mi velice blízcí. Je nádherné mít možnost vrátit se k něčemu, co začalo před dvanácti lety…“ dodává.

A svou roli opěvuje dál. „A která herečka by si ostatně ráda nezahrála královnu? A navíc Galadriel, paní ze Zlatého lesa, je velice krásná. Má dlouhé zlaté vlasy, modré oči se třpytem hvězd a k tomu je moudrá a mocná společnice Gandalfa s magickou mocí. Abych to tedy zkrátila: můj návrat do Středozemě byl jedním slovem snový.“

Velkou radost rolí udělala i svým třem synům, které má z jedenáctiletého manželství s australským dramatikem a režisérem Andrewem Uptonem. „Kluci milují Tolkienovy knížky a myslím, že jsem jim tím udělala ty nejkrásnější Vánoce,“ dodává spokojeně pyšná maminka.

Ostatně kouzelná elfí královna jí přinesla i herecké štěstí. Hned po prvním Pánovi prstenů dostala unikátní nabídku od režiséra Martina Scorseseho. V životopisném dramatu Letec měla možnost ztvárnit legendární Katharine Hepburnovou. Zahrála ji tak dobře, že za ni v roce 2005 získala prvního Oscara.

Ve třiačtyřiceti letech Cate stále patří mezi nejžádanější herečky. Letos ji uvidíme ve čtyřech filmech a čtyři další má roztočené, přitom bravurně zvládá i svou početnou rodinu.

„Kluci už jsou větší - Dashiellovi je deset, Romanovi osm a našemu benjamínkovi Inganiovi už pět, tak je všechno jednodušší. Občas jim udělám nečekané prázdniny a vezmu je na natáčení, to už je pak pro ně velký svátek. Snažím se být pečlivou, ale i přísnou maminkou, rodina je pro mě vším.“ Naštěstí má velkou oporu v manželovi.

„Vím, jak je pro děti důležitý otec. Mně strašně moc chyběl. Umřel, když mi bylo deset, a matka mě a dva sourozence vychovávala sama. Od té doby jsem toužila poznat člověka, o kterého bych se mohla v životě opřít. Andrew mi tento pocit dal,“ dodává dcera námořního důstojníka Roberta a učitelky June.

Foto: Profimedia.cz

Se svou početnou rodinou tráví všechen volný čas.

Nadaná Cate už od počátku své kariéry odmítala jít tradiční cestou hollywoodských hvězd a hledala možnosti, jak rozvinout všechny stránky svého výjimečného talentu. Proto dala zpočátku přednost epizodním rolím.

„Byla to moje mladistvá revolta. Čas však ukázal, že to bylo správné rozhodnutí,“ přiznala později. V Talentovaném panu Ripleym (1999) právě v epizodní roli zazářila tak, že její výkon označili kritici za emotivní vrchol celého filmu. Bylo jí tehdy třicet let a všem bylo jasné, že se zrodila nová hvězda.

„Byla výjimečná už v době, kdy ještě studovala v Národním institutu dramatických umění v Sydney. Vždycky se k ní pojilo něco zvláštního, vzrušujícího,“ říká další slavný australský rodák Geoffrey Rush.

A její kolegové a režiséři si ji chválí dodnes. „Cate je velice odvážná herečka. Na rozdíl od mnoha kolegyň, které chtějí hrát jen líbivé role, je ochotná vzít na sebe risk. Jakmile jsem si přečetl scénář Hanny, hned mi taky bylo jasné, že chci pro postavu půvabné, ale zlomyslné a psychicky narušené agentky CIA právě ji,“ prozrazuje režisér Joe Wright.

I když je Cate podle znalců klasický prototyp kladné hrdinky, její schopnosti hrát postavy naprosto odlišné si cení i další tvůrci.

„Vzpomínám si, jak jsem ji v dramatu Berlínské spiknutí (2006) obsadil do role amorální ženy napomáhající vraždě. Zahrála to naprosto dokonale, i když musela proti svému naturelu ztvárnit tak odpornou osobu,“ říká za všechny režisér Steven Soderbergh.

Aby ale těch superlativů nebylo tolik, zde je jedno hodnocení záporné. Cate, i když na červeném koberci při premiérách platí za královnu, co se jejího oblečení týká, dávají módní znalci palce dolů. I v tomto směru je ale slavná rodačka z Melbourne očividně nad věcí.

„Hodně si užívám krásných kostýmů při natáčení. Tím, co si pak obléknu na premiéry, už tolik času neztrácím. Přiznávám, že mé módní kreace občas nevyjdou nejlíp, ale stejně se v nich pak objevím na titulu Vogue!“ dodává s úsměvem talentovaná Cate Blanchettová.

Reklama

Související témata:

Související články

Marie Rottrová: Ani chviličku se nenudím

Marie Rottrová oznámila v loňském roce konec své kariéry. Oblíbená zpěvačka se nicméně letos rozhodla, že kromě jiných nárazových hudebních aktivit vystoupí...

Výběr článků

Načítám