Hlavní obsah

Byliny, které podporují plodnost

Novinky, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žen, které mají problém s otěhotněním, stále přibývá. Kromě lékařů mohou pomoci i zkušenosti našich předků. I byliny totiž umějí posílit organismus a podpořit plodnost.

Foto: Profimedia.cz

Třezalka se doporučuje ženám, které nemohou otěhotnět a u nichž lékaři nenašli žádné objektivní příčiny.

Článek

Třezalka tečkovaná

Zklidňuje mysl a označuje se jako přírodní antidepresivum. Doporučuje se i ženám, které nemohou otěhotnět a u nichž lékaři nenašli žádné objektivní příčiny. Problém může být v psychice.

Třezalka zmírňuje neklid a tenzi organismu, navíc je silně protizánětlivá, takže působí i na skryté záněty v těle. To vše může napomoci otěhotnění. Ostatně – nedoporučuje se užívat při antikoncepci, protože snižuje její účinnost. Čaj ze dvou lžiček suchých květů zalitých šálkem horké vody nechte louhovat 15 minut, sceďte a pijte vlažný až třikrát denně.

Pozor! Při užívání třezalky se vyhněte slunění, mohlo by dojít k alergii. Má také četné interakce s různými léky, proto se vždy poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Bakopa drobnolistá

Této ájurvédské bylině se také říká brahmi. Podporuje plodnost u žen i mužů a snižuje duševní napětí. Patří mezi bylinné adaptogeny, pročišťuje krev, snižuje množství volných kyslíkových radikálů, čímž ochraňuje buňky.

Foto: Profimedia.cz

Bakopa patří mezi bylinné adaptogeny, pročišťuje krev, snižuje množství volných kyslíkových radikálů, čímž ochraňuje buňky.

Užívá se formou tinktury, použít můžete i čerstvé lístečky, pokud si ji pěstujete doma. V tom případě jí dopřejte bohatou zálivku.

Kontryhel žlutozelený

Říká se mu ženská bylina, však se také doporučuje při problémech s bolestivou nebo nepravidelnou menstruací. Posiluje ženské orgány, působí preventivně proti zánětům.

„U žen zpevňuje podbřišek, omezuje náchylnost k potratům a působí preventivně proti výhřezům dělohy. Výborně účinkuje na sliznice v oblasti pánve,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná. Užívat můžete např. tinkturu, účinné jsou ale také sedací koupele z čerstvé i sušené nati, které posílí odolnost proti zánětům.

Čerstvou nať namočte na 24 hodin do studené vody, pak vše nechte projít varem (ne déle než 5 minut). Odvar vlijte do koupele a vydržte v ní nejméně čtvrt hodiny. Doporučuje se na noc, aby tělo zůstalo v klidu.

Červený jetel a mateří kašička

Jde o výborný doplněk stravy při hormonální nerovnováze. Obsahuje fytoestrogeny, jejichž užívání je vhodné pro ženy, kterým způsobuje neplodnost zvýšená hladina mužských pohlavních hormonů v krvi. Jetel také harmonizuje průběh ovulace.

Na fytoestrogeny je bohatá i včelí mateří kašička, která se už po staletí používá k stimulaci vaječníků a otěhotnění. Je prospěšná také pro muže, protože zvyšuje pohyblivost a počet životaschopných spermií.

Maralí kořen

Parcha léčivá, jak zní další název této byliny, je vhodná pro ženy (působí na ovulaci) i pro muže. U nich pozitivně ovlivňuje tvorbu a čilost spermií.

Nejúčinnější je formou tinktury (užívá se šest měsíců třikrát denně 20 kapek). Současně s tím se doporučuje hydroterapie, tedy sprchování varlat studenou vodou dvě až čtyři minuty.

Foto: Profimedia.cz

Maralí kořen je vhodný pro ženy i pro muže a nejúčinnější je formou tinktury.

Maliník obecný

Listy malin pozitivně ovlivňují činnost ženských pohlavních orgánů.

„Gemmoterapeutikum z maliníku patří k nejlepším léčivům ženských problémů s nepravidelnou menstruací, při sekundární neplodnosti a při obtížích klimakteria,“ říká bylinkářka.

Z lístků si můžeme udělat nálev nebo odvar (vařte pouze jednu minutu). Kúru z maliníku by si měla dopřát každá žena alespoň jednou ročně. Zlepší chod menstruace, vyladí ženské hormony, celkově posílí sliznice a pohlavní orgány.

Tinktura na ženské problémy: Do lahve pálenky dejte na tři týdny louhovat při pokojové teplotě směs nadrobno nakrájených bylin – maliník (dva díly), saturejku (jeden díl), kopřivu (jeden díl) a levandulové květy (půl dílu). Scezené uchovávejte na chladném místě, nejlépe v tmavé lahvi.

Čajová směs na podporu otěhotnění

Smíchejte kontryhel, řebříček, kopřivu a maliník ve stejném poměru. Dvě polévkové lžíce směsi zalijte čtvrt litrem horké vody a nechte 10 minut odstát. Užívejte šest týdnů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Tato lákadla plodnosti rozhodně nepomáhají

Pokud plánujete potomka, jste tu správně. Bude totiž řeč o seznamu lákavých zlozvyků, které neblaze ovlivňují aktivitu spermií. A pro mnohé z nás jde...

Výběr článků

Načítám