Hlavní obsah

Bylinná antidepresiva aneb Jak zatočit se špatnou náladou

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uklidnit nervy nebo vytáhnout ze splínu a beznaděje potřebuje občas každý. Poslední třetina zimy a začátek jara navíc patří k psychicky náročnějším obdobím. Než však sáhneme k lékům, podívejme se trochu blíž na to, co nám nabízí příroda. O bylinných antidepresivech si mnozí myslí, že jsou pouze slabší alternativou k těm synteticky vyráběným. Pokud se ale nasadí přírodní přípravek už při prvních známkách deprese, může nám výrazně pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Magnolie si poradí s úzkostí.

Článek

Bylinná antidepresiva jsou ve volném prodeji v podobě čajových směsí, kapek, tinktur nebo tabletek. Stejně jako chemicky vyrobené léky dokážou účinně regulovat nedostatek nebo poruchu uvolňování neurotransmiterů, tedy látek, které zajišťují přenos vzruchů v centrální nervové soustavě.

Určité účinné látky v bylinách působí na tvorbu serotoninu, noradrenalinu či dopaminu, jejichž nedostatek způsobuje, že se člověk cítí sklíčený a trápí ho úzkosti nebo trvalé poruchy nálady.

Výstražné příznaky deprese

  • stísněná a skleslá nálada, obavy z budoucnosti bez důvodu
  • pocity únavy, osamělosti, méněcennosti
  • ztráta schopnosti radovat se a těšit
  • fyzická a duševní vyčerpanost
  • ztráta koncentrace a schopnosti učení
  • nezájem o dříve oblíbené činnosti
  • ztráta chuti k jídlu

Šafrán setý proti splínu

Šafrán setý (někdy také krokus setý, protože latinský název této rostliny zní crocus sativa) vykouzlí pozitivní náladu, dokáže zahnat smutek i problémy se spánkem. Látky v něm obsažené zvyšují hladinu serotoninu – a právě nedostatek tohoto hormonu bývá jednou z příčin splínu.

V případě šafránu je nástup účinků poměrně rychlý, mírné zlepšení se dá pozorovat už po dvou týdnech pravidelného užívání. Vyzkoušet můžeme čaj ze šafránu setého, který snižuje podrážděnost a napětí.

Příprava je snadná, vezmeme dvě nebo tři sušené čnělky šafránu, zalijeme je horkou vodou a necháme pár minut louhovat. Čaj si můžeme přisladit medem. Pro zklidnění nervů ho pijeme dvakrát denně vlažný.

Magnolie si poradí s úzkostí

Nejvíce léčivých účinků je soustředěných v kůře tohoto okrasného stromu. Látky v ní obsažené mají schopnost ovlivňovat hladinu hormonu serotoninu, a to bez vedlejších účinků. Kromě toho odstraňuje úzkost, strach a psychické napětí.

Bazalka Tulsi oživí a ozdraví celé tělo

Tato bylina je velmi dobrou volbou na pochmurnou náladu. Účinná je formou čaje, který připravujeme z čerstvých i sušených lístků. Nápoj přispívá ke zvládání stresu, velmi vhodné je spojení s mátou peprnou.

Bazalka podporuje nejen psychickou aktivitu, ale i fyzické fungování těla, které zbavuje vyčerpanosti. A velkým pozitivem je, že ozdravně působí na celý organismus. Ani vedlejší účinky nejsou u této rostliny známé.

Foto: Profimedia.cz

Bazalka Tulsi ozdravně působí na celý organismus.

Třezalka tečkovaná – nejsilnější bojovník proti depresi

Rostlina výrazně přispívá k emoční rovnováze, pozitivní náladě a ke zdravému spánku. Celkově zklidňuje organismus. Často se doporučuje v kombinaci s dalším významným rostlinným antidepresivem – kozlíkem lékařským. Směs těchto antidepresiv si poradí s nervovým napětím, úzkostnými stavy i s problémy s usínáním.

Kontraindikace: Pozor si musíme dát při dlouhodobém užívání, protože časem zvyšuje citlivost kůže vůči slunečnímu záření. Snižuje také účinnost hormonální antikoncepce.

Neměla by se užívat současně s léky na srdeční obtíže nebo s léky na ředění krve, chemoterapeutiky, antidepresivy či antiastmatiky.

Mučenka pletní – přírodní sedativum

Odstraňuje psychické vyčerpání a má sedativní účinek. Zahání neurotické stavy neklidu, lehké poruchy usínání, ale také přerušovaný spánek. Bezpečnou dobu jejího užívání prodloužíme, pokud si ji naordinujeme v čajových směsích. Pro kombinaci s mučenkou se hodí meduňka i kozlík lékařský.

Jídlem k pohodě

Psychickou pohodu můžeme podpořit i jídlem. Vhodné jsou potraviny bohaté na antioxidanty – ořechy, semínka, avokádo, čokoláda, kakao, drobné bobulovité plody (ostružiny, maliny, borůvky, rybíz), rajčata nebo brokolice.

Dále pak potraviny, které podporují tvorbu serotoninu – krůtí maso, losos, tuňák, tvrdé a zrající sýry, celozrnné pečivo, listová zelenina, banány, klíčky.

Pozor na léky, stravu a denní režim

Faktem je, že působení přírodních antidepresiv nastupuje pozvolna, řádově i několik týdnů, ale většinou nemají vedlejší negativní účinky na organismus. Přesto v každém případě pečlivě čtěte informace výrobce dodávané s produktem.

O tom, že delší dobu užíváte některý tento přípravek, vždy informujte svého lékaře nebo lékárníka při nákupu léků v lékárně. Při některých onemocněních a v kombinaci s některými léky mohou bylinná antidepresiva vyvolávat nežádoucí účinky.

Při užívání přírodních antidepresiv je také dobré upravit stravu a denní režim. Hýbejte se, pravidelně spěte a vynechte alkohol a kofein. A nezapomínejte, že nejlepší prevencí smutků a deprese je dostatek přátel, dobré vztahy v rodině, koníčky, pravidelnost, resp. zachovávání rituálů, a fyzická zátěž na čerstvém vzduchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám