Hlavní obsah

Bylinky a koření pro dobré trávení

Právo, Zdena Nováčková

Trávením získává tělo živiny z potravy. Tento každodenní proces nemusí probíhat bez zádrhelů, pokud si vybíráte nevhodnou skladbu stravy nebo holdujete tučnému jídlu. Při pocitech plnosti, nevolností či nadýmání je dobré mít po ruce správné bylinky, které trávicí proces podpoří a urychlí.

Foto: Profimedia.cz

Plody jalovce používáme jako koření i léčivý prostředek. Když sníme víc jídla, než sneseme, a rozžvýkáme důkladně jalovcovou kuličku, během chvíle si ulevíme a jídlo slehne, protože podpoříme tvorbu žluči a trávení.

Článek

Heřmánek pravý a máta peprná

Obě byliny zlepšují zažívání i samostatně, ale jestli často trpíte žaludečními problémy, měli byste mít po ruce právě čajovou směs heřmánku s mátou. V kombinaci jsou naprosto skvělé, příznivě působí na žaludeční šťávy i sliznice. Obě byliny mají být ve stejném poměru.

Kopr vonný

Lze ho konzumovat při různých problémech se zažíváním, a to včetně nadýmání a žaludečních potíží. Podporuje např. tvorbu žaludečních šťáv, takže celkově zlepšuje trávení. Velmi účinné je žvýkání semen kopru, která kromě zlepšení trávení také ovoní dech (pohlcují pachy).

Náš tip: Vyzkoušejte semínka kopru místo kmínu na brambory nebo vepřovou pečínku.

Majoránka zahradní

Tuhle bylinu byste se měli naučit přidávat do tučných jídel. Pomůže vám je strávit. Látky v ní obsažené účinně zrychlují proces postupu potravy trávicím traktem. Pro stejný účel si z ní můžete připravit také odvar nebo víno.

Na čaj svařte jednu lžíci drcené majoránky ve čtvrtlitru vody, přeceďte a vypijte bezprostředně po jídle. Naordinujte si ho při plynatosti. Pokud jí trpíte často, vyzkoušejte vlastní domácí tinkturu z majoránky.

Naložte jeden díl čerstvé majoránky a tři díly sedmdesátiprocentního alkoholu na tři týdny, pak přefiltrujte. Užívejte několik kapek před jídlem a vždy, když je potřeba. Majoránkou nešetřete v polévkách, mletých masech, bramborácích ani v zelenině.

Muškátový oříšek

Toto známé koření je vlastně semeno z muškátovníku pravého. Výborně zlepšuje trávení, zejména dokáže zlepšit dlouhodobé potíže.

Zvykněte si ho používat do polévek, omáček, salátů, zeleniny nebo i sladkých jídel. Ale přidávejte ho až v závěru tepelné úpravy, aby koření neztratilo na intenzitě chuti a na své účinnosti.

Foto: Profimedia.cz

Muškátový oříšek

Karob

Jde o rozemleté plody stromu rohovníku obecného. Karob celkově prospívá tělu, harmonizuje žaludeční šťávy a ovlivňuje trávení. Účinný nápoj si připravíte ze dvou lžiček karobového prášku důkladně rozmíchaných ve dvou dcl horké vody.

Pijte šálek jednou denně a dodržujte i pitný režim. Pokud máte problém se žaludkem, pálením žáhy, udělejte si z něj léčebnou kúru – celkově totiž posiluje žaludeční sliznice.

Bobkový list

List vavřínu ušlechtilého se přidává do jídel pro svoje zajímavé aroma. Ale obsahuje i látky, které zrychlují štěpení tuků, zlepšují činnost jater, podporují tvorbu žluči, což s dobrým trávením souvisí.

Čaj z bobkového listu má příjemnou kořenitou chuť (zalijte dva až tři čerstvé nebo sušené bobkové listy vroucí vodou a nechte pět minut louhovat). Uleví tělu od přílišné sytosti a je dobrou pojistkou proti plynatosti.

Tymián obecný

Látky v něm obsažené zlepšují a zrychlují trávení, vydatně pomáhá při přesycení (nezřízeném jídle) a plynatosti. Nejlepší formou užívání je čaj – čajovou lžičku sušeného tymiánu spařte 2 dcl vody, přeceďte.

Pije se vlažný, tak totiž dostane vaši žaludeční sliznici rychleji do pohody. Když budete tymián přidávat do jídel, usnadníte tělu trávení. Tymián se doporučuje jako koření na ryby, masa, zeleninu, má silnou, nezaměnitelnou vůni.

Jalovec

Jako koření i léčivý prostředek používáme plody jalovce. Když sníte víc jídla, než snesete, a rozžvýkáte důkladně jalovcovou kuličku, během chvíle si ulevíte a jídlo slehne, protože podpoříte tvorbu žluči a trávení.

Účinky jalovce se neztratí ani v jalovcovém vínu. Rozdrťte deset kuliček jalovce, zalijte sedmičkou červeného vína a nechte louhovat asi tři týdny v uzavřené nádobě. Pak sceďte přes kávový filtr. Jednu až dvě polévkové lžíce vína užívejte půl hodiny před jídlem. Výborné je i na podlévání masa, v omáčkách i v salátech.

Rozmarýna lékařská

Látky v ní obsažené působí na produkci žluči, což skvěle prospívá trávení. Proti pocitu těžkosti po jídle nebo nadýmání si můžete připravit výborný prostředek – pár větviček vyluhujte v rostlinném oleji lisovaném za studena, musí být zcela ponořené. Vhodný je olej olivový nebo sezamový (na jeden díl rozmarýny dva díly oleje).

Nechte dva až tři týdny louhovat v uzavřené nádobě, občas obsah protřepejte. Potom sceďte a užívejte jednu čajovou lžičku po jídle. Olej má charakteristickou vůni a oceníte ho i při dochucení jídla.

Saturejka zahradní

Je oblíbená zejména na Balkáně a z našich receptů se v posledních letech téměř ztratila. Je to velká škoda – přidává se totiž zejména do těžších jídel, jako jsou luštěniny, a k nadýmavé zelenině (květák, kapusta, ale i cibule).

Nejenže zlepší trávení a působí proti nadýmání, ale také proti průjmu. Pravidelné pití čaje ze saturejky celkově vylepší trávení.

Pro rychlejší trávení při přemíře jídla podle bylinkářky Jarmily Podhorné zaručeně pomáhá přírodní přípravek složený z bylin – hořce, puškvorce a čekanky. Trávení také podpoří byliny ostropestřec, rakytník, levandule.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám