Hlavní obsah

Brazilská baletka bez rukou ohromuje svou ladností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vitoria Buenová se narodila bez rukou. Přesto s ní rodiče od narození zacházeli jako se zdravou holčičkou a přihlásili ji i do baletního kroužku. Navzdory počátečním těžkostem se Vitorii zúročil její talent i vytrvalost a dnes v šestnácti letech tancuje na profesionální úrovni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brazilská baletka nemá od narození ruceVideo: Reuters

 
Článek

Vitoriin sen stát se úspěšnou tanečnicí se zdál zpočátku nereálný. Narodila se bez rukou v malé vesničce v Brazílii. Její stav vyvolal u tamějších obyvatel spíše zvědavost než pochopení. Přesto se její rodiče rozhodli podpořit její přání a v pěti letech Vitorii přihlásili do baletního kroužku.

„V hodinách jí zvedali rukávy, aby dokončili baletní pozice,“ vypráví bolestivé vzpomínky pro agenturu Reuters matka Vitorie Wanda. Vitoria si z toho ale nic nedělala a místo toho se zaměřila na zdokonalování piruet, postavení nohou a dalších technických výzev. Kromě baletu navíc navštěvovala hodiny stepu a jazzu.

I s polovinou těla žije běžný život. Bez speciálního vozíku ale může zemřít

Zdraví

Balet ji ale oslovil nejvíce a díky pravidelnému navštěvování baletní školy a talentu se stala hvězdou sociálních sítí a inspirací pro spoustu lidí. „Pro mě jsou paže jen detail. Snažím se tancovat tak, jako bych je měla, ale vůbec nemám pocit, že bych je potřebovala,“ říká Vitoria.

Na sociálních sítích ji sleduje více než 150 tisíc lidí. „Jsem ráda, že můžu být pro někoho vzorem. Chci, aby za nás mluvily naše sny, ne naše postižení,“ dodává.

Síla a flexibilita získané tancováním jí navíc pomáhají i ve zvládání běžných úkonů, jako je například čištění zubů či sbírání předmětů pomocí nohou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám