Hlavní obsah

Božstvo jménem koka

Právo, Jiří Houdek

Na hrbolaté horské stezce Adelcio zrychlil krok. Náhle se zastavil a v jakémsi téměř náboženském vytržení poklekl. Před ním rostl keř s podlouhlými listy, které se částečně podobaly těm známým vavřínovým. Nebyl to ale žádný vavřín, nýbrž - koka. Rostlina opředená legendami, která roste v bolivijských Andách.

Foto: Profimedia.cz

Koka

Článek

Skoro obřadně utrhnul pár lístků. „Na, vezmi si, osvěží tě, ještě nás čeká dlouhá cesta.“

Osvěžila. Od Adelcia jsem se o tomhle keříku dověděl, že je v Bolívii účinným lékem i rituální drogou v rukách kouzelníků a šamanů. Domorodci v Andách si její sušené listy nosili od nepaměti vždy s sebou v kožených pytlících. Její žvýkání, někdy společně s malinkým množstvím vápence, pomáhá překonat únavu při nošení těžkých břemen v horách, zrychluje metabolismus, utiší i velký hlad, je skvělou prevencí proti horské nemoci.

Na každém trhu

Sušené lístky koky koupíte v Bolívii na každém trhu. V restauracích vám nabídnou koka čaj, slavný mate de coca. Odvar z koky je vzácná medicína. Při silné migréně se jím potírají spánky a zázračně rychle účinkuje.

Lupeny kokainovníku pravého se sklízejí poprvé po dvou letech od vysazení, a to hned třikrát ročně. Poměrně rychle se musí usušit, jinak se většina alkaloidů kokainu zničí. Ale pozor - pouze listy dvou druhů z celkem dvou set obsahují opravdu vysoké procento těchto látek.

Chcete listy koky získat? Tak na to zapomeňte! Vývoz byť jen lístků na čaj je z jihoamerických zemí přísně zakázán. Kontrola na letištích se s nikým nemazlí. Čaj z koky si spíš užijte přímo tam, kde působí úplně nejlépe - na výpravě do Jižní Ameriky. Listy koky se tu přidávají do vína i do cukrovinek. Poměrně běžně tu dostanete energetické nápoje na bázi koky.

Není to kokain

Strach ale vzbuzuje požívání extrahovaného kokainu z listů koky. Rozdíl mezi obyčejným žvýkáním listů tak, jak to praktikují bolivijští domorodci, a nebezpečným šňupáním čisté drogy - ten je značný.

Slovo kokain použil poprvé roku 1860 německý chemik Albert Niemann ve své disertační práci. Extrahovaný kokain se pak používal celkem úspěšně v medicíně jako lokální anestetikum a přidával se i do vína Mariani vyráběného v Itálii.

Možná právě proto se Julesi Verneovi tak lehce psaly romány o podivuhodných cestách pod hladiny oceánů i mezi oblaka. Pod vlivem kokainu občas sochal rozevláté skulptury i geniální August Rodin a herečka Sarah Bernhardtová předváděla nezapomenutelný a exaltovaný herecký projev. Korunu všemu nasadil roku 1884 Sigmund Freud. Úspěšně na sobě zkoušel zmíněnou drogu při velkém fyzickém a psychickém vyčerpání. Třeba v tuto chvíli navštívil své skryté vnitřní Já.

Jak to bylo s limonádou

Dokonce i slavná americká limonáda Coca-Cola původně koku obsahovala, a to až do roku 1903. Dvacátá léta minulého století byla ve znamení čisté drogy. Další boom zaznamenal kokain v 70. a v 80. letech. Kokové listy byly prohlášeny za nelegální narkotikum už v roce 1961 konvencí OSN, a to společně se samotným kokainem, heroinem, opiem a morfiem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám