Hlavní obsah

Americké brusinky se hodí i pro letní grilování

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerstvé jsou na trhu od října do ledna, sušené po celý rok. Ty druhé lze kulinářsky využít také v létě, dokonce i při oblíbeném grilování. A jako bonus přidají americké brusinky i zajímavé léčivé účinky.

Foto: Profimedia.cz

Americké brusinky

Článek

Příjemně nakyslá chuť amerických brusinek (cranberries) nabízí v kuchyni široké možnosti uplatnění:

  • Čerstvé plody.

Obsahují pektin, jenž jim při povaření s cukrem dodá želírovací efekt. Hustá omáčka, která tak vznikne, nevšedně podtrhne chuť drůbeže, zvěřiny, ale také zeleniny, například červeného zelí. Skutečnou delikatesu pak čerstvé cranberries nabídnou posekané ve spojení s jablečnou, pomerančovou nebo ananasovou šťávou. Tento tzv. relish se hodí zejména k pikantním sýrům.

  • Sušené plody.

Příjemně osvěží snídani, namíchají-li se do müsli či do jogurtu. Báječně si rovněž rozumí s vanilkou a skořicí v koláčích, ořechových sušenkách i vaflích. A kdo rád v kuchyni experimentuje, ať je zkusí naložit do sladšího alkoholu, třeba do rumu. Získá široké pole možností, jak rozvinout chuť zmrzliny, dezertů i koktejlů do nečekaně lahodných dimenzí.

  • Nektar.

Samozřejmostí je jeho použití u míchaných nápojů, dobře si rozumí třeba s vodkou. Ale skvěle osvěží také u nealko nápojů. Ať už s vychlazenou minerálkou, další ovocnou šťávou či se studeným mlékem.

Posvítí si i na naše zdraví

Podle zdravotnických statistik onemocní každá druhá žena jednou za život zánětem močového měchýře. A jakže to jde dohromady s americkými brusinkami?

Cranberries obsahují zahuštěnou tříslovinu, která dokáže zamezit usazování nežádoucích bakterií, tedy také v ledvinách a močovém měchýři. Kdo pije denně brusinkovou šťávu nebo konzumuje plody, může riziko zánětlivého onemocnění snížit až o padesát procent.

Protipřilnavý účinek amerických brusinek pomáhá i při ochraně chrupu, hlavně u parodontózy a zubního kazu, protože zpomaluje tvorbu plaku. Pro ústní hygienu je nejlepší pít neslazený stoprocentní brusinkový džus.

Mokrá sklizeň

Na závěr ještě kuriozita. Americké brusinky mají jednu podivuhodnou vlastnost - plavou na vodě. Každá bobule totiž obsahuje množství vzduchových komůrek, které ji nadnášejí, a to se využívá při sklizni.

Farmáři pole zaplaví do výšky 15 cm a plody se strojově sklepnou z keře, aniž by se při tom poškodil. Z vody se cranberries vysávají na dopravníky a odvážejí do sušáren či k dalšímu zpracování. Pole se pak nechávají zatopená i přes zimu, protože voda slouží jako ochrana keřů proti promrznutí. Tímto způsobem se sklízí 95 procent všech amerických brusinek.

Vaříme, pečeme, grilujeme

Lehký bramborový salát (4 porce)
500 g malých brambor, malá cibule, 4-5 lžic sušených amerických brusinek, půl citrónu, 4 lžíce jablečné šťávy, salátová okurka, sůl, 150 g nízkotučného bílého jogurtu (0,1 % tuku), 2 lžíce slunečnicového oleje, pepř, kmín, svazek petrželky, lžíce sekaných vlašských ořechů
1. Brambory ve slupce uvaříme (nerozvařit), slijeme a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Oloupanou okurku podélně rozdělíme na čtvrtky, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké plátky.
2. Cibuli bez slupky jemně a brusinky nahrubo posekáme, z omytého citrónu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Vše pak promícháme s jablečnou šťávou, přivedeme k varu a stáhneme z plotny.
3. Do směsi přidáme jogurt, olej, pepř, sůl a špetku kmínu. Omytou petrželku osušíme, otrháme lístky, které nahrubo posekáme.
4. Plátky brambor zlehka promícháme s okurkou, petrželkou i jogurtovou omáčkou a posypeme nasucho opečenými ořechy.
Tip: Salát se výtečně hodí k pečené i grilované zvěřině a jídlům z hub.
Houbová polévka s cranberries (4 porce)
2 brambory, 2 mrkve, 1 cibule, 2 lžíce oleje, bobkový list, 5 dl zeleninového vývaru (bujón), sůl, pepř, 500 g směsi hub (žampióny, lišky, hřiby apod.), 2 lžičky hladké mouky, 2,5 dl smetany, 50 g sušených cranberries
1. Oloupané brambory a cibuli pokrájíme na kostičky, očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme. Houby rozdělíme na menší kousky.
2. Na lžíci oleje dozlatova osmažíme cibuli, přidáme brambory, mrkev, bobkový list, přilijeme vývar a 12-15 minut vaříme. Pak doplníme špetku soli a pepře.
3. Na zbylém oleji smažíme 3-5 minut kousky hub, pak je zasypeme moukou a necháme krátce zpěnit. Vše zalijeme smetanou a povaříme.
4. Houby i brusinky vsypeme do vývaru a necháme v něm pár minut odležet. Dosolíme a dopepříme.
Tip: S křupavým čerstvým chlebem postačí na vydatnou večeři.
Cranberry koktejl s malinami (6 porcí)
100 g sušených amerických brusinek, 3 dl cranberry nektaru, 1 limetka, 150 g čerstvých malin, 6 lžic (150 g) nízkotučného kefíru, 2 vanilkové cukry
1. Brusinky i nektar 4-5 minut povaříme a pak pod pokličkou necháme přes noc stát v chladu.
2. Druhý den z dobře omyté limetky ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Maliny protřeme přes síto.
3. Brusinky se šťávou pak nalijeme do mixéru s limetovou kůrou a šťávou, malinovým pyré, kefírem a vanilkovým cukrem a na nejvyšší stupeň prošleháme do pěny. Rozlijte do sklenic a podávejte ozdobené lístkem máty nebo meduňky.
Tip: Nejsou-li k dispozici čerstvé maliny, lze použít i mražené. Před úpravou se ale musí nechat povolit.
Plněná rajčata v alobalu (4 porce)
4 velká rajčata, pepř, 4 zralé kozí sýry, 30 g vlašských ořechů, 2 jarní cibulky, 80 g sušených amerických brusinek, 2 lžičky čerstvých lístků tymiánu, lžíce olivového oleje, alobal
1. Z rajčat odkrojíme vršek jako víčko, vydlabeme je, zevnitř vysušíme papírovou utěrkou a opepříme.
2. Kozí sýry rozdrobíme na kousky, ořechy nasekáme a krátce opražíme, cibulku jemně nakrájíme. Vše pak smícháme s hrubě nasekanými brusinkami, tymiánem a olivovým olejem.
3. Směsí naplníme rajčata a přiklopíme odkrojeným vrškem. Každé z nich pak zabalíme do alobalu a 5 minut grilujeme na dřevěném uhlí.
Tip: Lze použít i jiný pikantní zrající sýr, například olomoucké tvarůžky.
Koláčky plněné vanilkovým pudinkem (10 kusů)
500 g mouky, 1 balíček sušeného droždí, 2,5 dl vlažného mléka, 100 g cukru, 75 g rozpuštěného másla. Náplň: 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 4,5 dl mléka, 40 g cukru, 125 g sušených brusinek, 30 g vlašských ořechů, 250 g máku (makové pasty), 50 g meruňkového džemu
1. Smícháme mouku se sušeným droždím, mlékem, cukrem a máslem. Těsto zpracujeme hnětací násadou ručního mixéru, zakryjeme a dáme na 20 minut kynout do tepla.
2. Pudinkový prášek rozmícháme v 1 dl mléka, zbytek mléka s cukrem přivedeme k varu. Přilijeme směs z pudinku a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Pak přidáme sekané brusinky (odložíme si 2-3 lžíce). Mák umeleme, ořechy nasekáme a obojí smícháme.
3. Vykynuté těsto vyválíme a rozdělíme na 10 stejných dílů. Z každého utvoříme malý bochánek, dlaní z něj vytlačíme koláček a dáme na plech s pečicím papírem. Naplníme pudinkem i mákem a pečeme 18-20 minut v předehřáté troubě (200 C).
4. Džem se lžící vody přivedeme k varu a prolisujeme sítkem. Potřeme upečené koláčky a posypeme zbylými brusinkami.
Tip: Místo sušených lze použít i čerstvé brusinky. Za stálého míchání je zahřejeme se lžící vody a 2 lžícemi cukru (2-3 minuty). Pak se nechají odkapat a vmíchají do vanilkového pudinku.
Podkova z lososa s brusinkovým máslem (4 porce)
4 podkovy z lososa, olej, sůl, pepř, máta, pomeranč na ozdobení. Brusinkové máslo: 100 g změklého másla, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžička strouhané pomerančové kůry, sůl, pepř, 40 g sušených amerických brusinek
1. Máslo smícháme s hořčicí a pomerančovou kůrou. Lehce osolíme, opepříme, vmícháme jemně nasekané americké brusinky a uložíme do chladu.
2. Porce ryby potřeme olejem a pečeme po obou stranách asi 3 minuty. Osolíme, opepříme a podáváme s vychlazeným brusinkovým máslem.
Tip: Ještě lepší chuť získá ryba na grilu.
Foto i recepty společnost Cranberry Marketing Committee.

Proti stárnutí

Brusinky patří obecně mezi druhy ovoce s nejvyšším obsahem vitamínů (A, B, C), tříslovin, organických kyselin, flavonoidů a polyfenolů. Jsou bohaté i na minerály, hlavně na vápník, hořčík a železo. Vysoký obsah antioxidantů s tzv. účinkem anti-aging (proti stárnutí) je řadí mezi ovoce špičkově prospěšné zdraví.

A to ještě není všechno. V amerických brusinkách jsou také látky zabraňující usazování nežádoucích bakterií na sliznicích. Jejich obecně příznivý vliv na lidský organismus uzav řeme pozitivním působením na snižování hladiny LDL cholesterolu v krvi a předcházení vzniku aterosklerózy.

Energetická hodnota čerstvých cranberries (100 g): 193 kJ, 4,6 g vlákniny, 0,1 g tuku.

Energetická hodnota sušených cranberries (100 g): 1290 kJ, 5,7 g vlákniny, 1,4 g tuku.

Reklama

Související témata:

Související články

Treska: jedna z nejchutnějších mořských ryb

Dnes se treska řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že se jí ve Velké Británii sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Vždycky tomu tak...

Kachna: ozdoba české i moravské kuchyně

Pokud zahraniční host požádá o tradiční českou specialitu a není-li vegetarián či dietář, většina našich kuchařů vsadí na pečenou kachnu. Zlaťoučká pečínka...

Výběr článků

Načítám