Hlavní obsah

Ženou roku je bojovnice proti sexuálnímu otroctví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kambodžanka Somaly Man, která byla kdysi v dětství prodána do otroctví, byla zvolena americkým časopisem Glamour - Ženou roku 2006. Ocenění získala za boj proti obchodu se ženami a sexuálnímu otroctví v jihovýchodní Asii.

Článek

Cenu jí předala Mariane Pearlová z pořádajícího magazínu, která je vdovou po novináři listu Wall Street Journal Danielu Pearlovi, jehož v roce 2002 v Pákistánu zavraždili radikální muslimové.

"Somaly Man je vzorem pro ženy celého světa," uvedla šéfredaktorka časopisu Cindi Leiveová. "Během dětství zažila hrozné utrpení a svůj život zasvětila ochraně dívek před podobným osudem," dodala.

Jaké bylo dětství Somaly

Somaly Man vyrůstala ve velmi chudé rodině. Rodiče jí proto prodali do otroctví. Sloužila spoustu lidem a v šestnácti letech ji její tehdejší majitel - manžel prodal do nevěstince. Každý den musela posloužit pěti, šesti mužům. Jednou jich bylo dokonce dvacet najednou, chovali se velice brutálně a Somaly se chtěla pomstít. Zabít, toho, kdo jí toto příkoří způsobil. Ale vražda by nebyla řešením.

Před osmi lety se jí podařilo utéct a aby pomohla i ostatním dívkám v její situaci, napsala o svém utrpení knihu Cesta k nevinnosti.

"Napsala jsem tuto knihu, protože vím, že kdyby mě zabili, všechno by zůstalo zamlčeno, bez důkazů, beze stop. A to já nedopustím,"  říká o své knize Somaly Man.

Otrokyněmi jsou i malé děti

Kambodža je jedním z nechudších států světa. Situace mnoha rodin je natolik děsivá, že je velmi běžné prodat svou dceru za velmi nízký obnos (mnohdy za méně než 100 dolarů) do otroctví. Tyto dívky často končí jako otrokyně v domácnostech nebo přímo v nevěstincích velkoměst. Je běžné, že prodané dívky mnohdy nejsou starší pěti let.

I když nad Somaly neustále visí hrozba smrti, nevzdává to. Pomáhá stovkám žen a dívek v podobných situacích. Založila organizaci Afesip, která pomáhá ženám i dětem ve složitých situacích najít střechu nad hlavou a dostat se z veřejných domů. V Thajsku, Laosu, Vietnamu či Kambodže prý už zachránila na 3000 žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám