Hlavní obsah

Jarní výzdoba v bytě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok co rok znovu a znovu předvádí příroda své okouzlující jarní probuzení, aby upozornila na rozmanitost své krásy, a to poslední, na co bychom chtěli myslet, je spěch. Nová jarní inspirace vychází z toho, že jaro vybízí ke klidu a rozjímání, protože pouze tak můžeme vnímat zdánlivě nepostřehnutelné okamžiky fascinujících proměn, které se v jarní přírodě odehrávají.

Článek

Tentokrát se floristé nechali ovlivnit proslulými díly slavných holandských mistrů 17. století. Toto období je charakteristické počátkem obchodování mezi evropskými zeměmi a exotickými východními krajinami a osidlováním kolonií.

Vázy inspirované lidovou tvořivostí

Jako odkaz na staré mistry se v květinové dekoraci hojně využívají stolní nádobí a pekáče, ale i vázy inspirované tradiční lidovou tvořivostí. Kontrast, kterého dosáhneme umístěním bohatě rozkvetlé kytice do prostého pekáče nebo pestrého aranžmá do staré sklenice, podněcuje rozlet fantazie. Setkání s exotikou zase představuje nápaditá práce s detailem ve formě etnických doplňků jakými jsou červený korál, exotické koření, ovoce a zelenina. Květiny aranžované do velkých smíšených kytic jsou plných a bohatých tvarů. Vyzařují přepych, krásu a mají vysokou dekorativní hodnotu. Velmi efektně působí aranžmá ve tvaru pyramidy.

Barevná kompozice

Barevná kompozice se může značně lišit: od jedno- či dvoubarevné po pestrou směsici. Použité barvy jsou kombinací neutrálních tónů s výraznými akcenty: dominují proto černá nebo jiná tmavá barva a nějaká vysoce kontrastní barva - bílá a modrá. Symboly z minulých časů hrají v květinové výzdobě důležitou roli: citrusy symbolizují bohatství a dekadenci, bílá vyjadřuje čistotu a červená život.

Ve výzdobě interiérů převažují ostré barevné kontrasty inspirované evropským folklórem, bohatým na symboliku 17. století. Vlivy lidového umění se objevují i ve vzorech, které upoutají využitím krajky a skvostnými květinovými motivy. Vhodně se doplňují s tradičními, ručně zpracovanými materiály, jako jsou například broušené sklo, staré zlato a cín, tepané stříbro, ozdobně vyřezávané dřevo, portugalský porcelán a delftská fajáns.

Klasika i moderna

V jarních vazbách by se měl objevit hlavně narcis, hyacint, hvězdník, tulipán, pryskyřník a orchidej Vanda. Na své si přijdou vyznavači pojetí moderního, klasického i ti, kteří mají rádi nostalgii. Složitější kytice zaměřené na moderní tradice, folklór s nadhledem, etno mix, klid a uvědomění budeme kombinovat např. s novodobou verzí delfských modrých váz.

Klasické aranžmá koncipujme tak, aby bylo honosné a působilo jako skutečné zátiší z obrazů starých mistrů. U vazeb s atmosférou použijeme výrazné kombinace barev a typů květin, jakož i nostalgicky zbarvenou keramiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám