Hlavní obsah

Aplikace Nesnězeno zachraňuje jídlo

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco miliony chudých lidí na světě hladovějí, miliony dalších naopak jídlem plýtvají. Mnozí z těch šťastnějších, kteří žijí v nadbytku, si však dobrého jídla váží, a právě pro ně se rozhodla Michaela Gregorová z Brna spustit projekt, díky kterému mohou pomoci omezit plýtvání, najíst se a ještě ušetřit.

Foto: archiv Michaely Gregorové

Miliony chudých lidí na světě hladovějí, miliony naopak jídlem plýtvají. Mnozí z těch šťastnějších si však dobrého jídla váží, a právě pro ně se rozhodla Michaela Gregorová z Brna spustit projekt, díky kterému mohou ušetřit.

Článek

Pod názvem Nesnězeno najdou stránku na Facebooku a zcela nově si mohou zdarma stáhnout také stejnojmennou mobilní aplikaci, kde za zlomek ceny koupí neprodané porce čerstvého jídla z restaurací a bister, nebo třeba i zákusky z cukrárny.

Michaela se netají tím, že hodně cílí na studenty a další lidi, kteří mají hlouběji do kapsy.

Jako lavina

Za pět měsíců zkušebního provozu na sociální síti, kde si lidé rezervovali nabízené jídlo formou komentáře k příspěvku, se prodalo přes pět tisíc zbylých porcí. A právě díky sociálním sítím se Nesnězeno šíří jako lavina.

Projektu totiž začali pomáhat lidé, kteří vnímali plýtvání podobně kriticky a nemohli se dočkat, až organizátoři spustí slibovanou aplikaci a zapojí i podniky v jejich okolí. Vytipovali si proto vhodné restaurace a začali je sami oslovovat.

Inspiraci si mladá architektka přivezla z loňského pobytu ve Francii. Protože charakter její práce jí umožňuje občas na delší dobu odcestovat, tu a tam si sbalí laptop a vyrazí z domova. Za mladší sestrou, která studuje a pracuje v Paříži, jezdívá pravidelně. Při loňské prázdninové návštěvě si však poprvé všimla, že ve městě funguje aplikace pro mobilní telefony nabízející levně jídlo z restaurací, které se ten den neprodalo.

„Místo dvaceti eur za večeři zaplatíte třeba jen deset a to jídlo neskončí v popelnici. To je přece skvělý nápad,“ říká.

Brnem to začalo

Původně dánský projekt fungující už v několika západoevropských zemích se však do Česka ve své originální verzi zřejmě hned tak nerozšíří. Proto se Michaela loni vracela z Francie už s úmyslem zprovoznit doma něco podobného.

„Některé restaurace mají politiku plýtvání nastavenou velmi dobře, ale jiné těžko odhadují, kolik lidí k nim ten den přijde, a zbylé jídlo potom vyhodí.“

Michaela proto oslovila kamaráda Jakuba Henniho, se kterým předtím „dobrovolničila“ v brněnském projektu Dobrokáva. Nápad ho zaujal a spolupráce byla na světě.

„Nejdřív jsme se ale rozhodli spustit na zkoušku jen facebookovou stránku a pouze pro Brno, protože stránka by nezvládla provoz ve více městech,“ vysvětluje. Investovat do vývoje aplikace se jim totiž nechtělo dřív, dokud si neověří, jaký bude o Nesnězeno zájem.

Oba se obrátili na své přátele a známé, kteří provozují bistra nebo restaurace, a také na podniky, kam rádi chodívají. Jakmile se jim povedlo prvních pár zaujmout, akci spustili. Někteří provozovatelé prý měli zpočátku obavy, že lidé budou čekat na slevu před zavíračkou a přestanou k nim chodit přes den, ale zbytečně.

„Všechno to jsou jen neprodané porce, v počtu několika kusů, takže nabídka je omezená a velmi náhodná, proto žádný odliv zákazníků nenastává,“ vysvětluje Michaela. Jídlo se nabízí se slevou nejméně 30 procent, ale i vyšší. Obvykle se cena sníží tak na polovinu.

Platíte předem

Ohlas předčil očekávání. Za pouhých pět měsíců jejich stránka na sociální síti získala patnáct tisíc fanoušků. Když pak koncem dubna spustili zkušební verzi mobilní aplikace, jen za první den si ji stáhly tisíce lidí.

Používat ji není nic složitého: Uživatel si zobrazí nejbližší nabídky neprodaných jídel, podle fotky a popisu si vybere, zaplatí a pro jídlo si přichází už jen s potvrzením na displeji telefonu, které obsluha potvrdí přejetím prstu.

Během května Michaela s Jakubem rozšiřovali nabídku také o pražské podniky a postupně se snaží přibírat i další města.

„Zájem mají také v Plzni nebo v Českých Budějovicích a hodně tipů máme i z Ostravy. Je to jen otázka času, kdy začneme fungovat i pro další regiony,“ vysvětluje Michaela a dodává, že se bohužel nestíhají setkávat tak rychle se všemi podnikateli, s nimiž by chtěli spolupracovat, protože vše organizují ve volném čase.

Nicméně doufá, že během letních prázdnin by aplikace mohla pokrýt většinu krajů. Tedy do roka od chvíle, kdy se vrátila z Paříže.

Reklama

Výběr článků

Načítám