Hlavní obsah

Krásná s domácí kosmetikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodní kosmetika je skvělá a rády ji kupujeme. Co si ale vlastnoručně vyrobit skutečně „čerstvé“ pěsticí přípravky bez konzervantů? Jsou účinné i jemné, velmi příjemné a zaručeně vás překvapí, jak málo času vám tyto domácí recepty zaberou…

Foto: Profimedia.cz

Levandule má protizánětlivé a zklidňující účinky a je vhodná pro normální a mastnou pleť.

Článek

Tymiánový led na opary

Rychlou pomoc při oparech si připravíte z hrstičky tymiánu – pět minut ji vařte ve dvou deci vody, poté ji nechte čtvrt hodiny louhovat. Přecezený tymiánový výluh vlijte do tvořítka na led. Kostky ledu pak přikládejte na postižené místo na rtu.

Pokud vystihnete moment, kdy se opar teprve tvoří, nemusí se vůbec vysít. Výborný je také olejíček z grepových jadérek.

Dopingová koupel

Potřebujete vzpruhu? Nebo bojujete proti celulitidě a přijde vám vhod prokrvení každého kousíčku těla? Vsaďte na rozmarýnovou koupel.

Foto: Profimedia.cz

Pokud potřebujete vzpruhu nebo bojujete proti celulitidě, vsaďte na rozmarýnovou koupel.

Pár větviček rozmarýnu nechte louhovat ve studené vodě přes noc, druhý den je ve stejné vodě převařte. Potom sceďte a vlijte do lázně, ve které odpočívejte asi čtvrt hodiny. Větvičkami si můžete udělat i masáž.

Koupel pro nehty

Třepení a lámání nehtů zlepšíte jejich namáčením v přesličkovém odvaru. Přeslička obsahuje křemičitany, které posilují nejen nehty, ale i vlasy a pokožku.

Ruce máčejte v teplém odvaru do jeho vychladnutí, případně si v něm můžete namočit ruce v bavlněných rukavicích, zabalit je do igelitového sáčku a vydržet deset minut.

Skvělá je i maska na ruce z přesličky rozmixované v trošce vody – udělá dobře jak pleti a nehtům, tak bolestivým kloubům na rukou.

Levandulový peeling

Jako základ domácích tělových scrubů se nejčastěji používají cukr, káva, ovesné vločky nebo sůl. V našem případě důkladně smíchejte tři lžíce hrubé mořské soli, stejné množství levandulových květů (levandule má protizánětlivé a zklidňující účinky a je vhodná pro normální a mastnou pleť) a šest lžic nahřátého olivového oleje. Směs nechte hodinu odležet.

Hmotu nanášejte krouživými pohyby na napařený obličej nebo tělesné partie, které chcete zbavit odumřelé kůže. Pak už stačí pleť opláchnout teplou vodou a ošetřit pěsticím krémem. Směs připravujte vždy jen pro jedno použití.

Zelená pleťová maska

V misce rozmělněte jedno celé avokádo a naneste na obličej. Je báječné pro suchou zralou pleť náchylnou k tvorbě vrásek.

Avokádo je velmi výživné, výrazně regenerační, hodí se na unavenou pleť i po opalování. Navrací kůži pružnost a svěžest a hydratuje do hloubky. Masku můžete vylepšit lžící tvarohu nebo přidáním nadrobno nasekané šalvěje.

Vlasový zábal

Pro vlasy oslabené a narušené od barvení je výborná posilující vlasová maska z kokosového oleje a kopřiv.

Kopřivu rozmixujte s trochou vody, přidejte kokosový olej a směs naneste na vlasy a pokožku hlavy. Zabalte a nechte působit co nejdéle, nejméně jednu hodinu. Umýt ji stačí běžným šamponem, kondicionér nebudete potřebovat. Kokosový olej zlepšuje stav pokožky hlavy a kopřiva posiluje kořínky vlasů.

Svěží zubní pasta

Jako základ potřebujete kokosový olej. Je známý svými antibakteriálními účinky, funguje jako prevence zubního kazu a při pravidelném užívání má bělicí účinky.

Můžete ho používat i samostatně bez bylinkových přísad. Při nižších teplotách má pevnou konzistenci, při vyšších taje.

S kurkumou: Kokosový olej rozehřejte (např. ve vodní lázni), přidejte tolik kurkumy, aby vznikla pasta (zkuste poměr 2:1) a kávovou lžičku drcené šalvěje. Kurkuma má také bělicí účinky, šalvěj působí protizánětlivě, antibakteriálně a je i jistým přírodním konzervantem.

Pro vůni můžete přidat drcený heřmánek, mátu, hřebíček nebo jejich výluh. Místo kurkumy můžete použít mletou skořici. Pastu uchovávejte na chladném místě, nepřipravujte ji ve velkém, protože má omezenou trvanlivost.

Byliny pro zdravé zuby a ústa

  • Hřebíček – odstraňuje zápach z úst, dokonce i ten, který způsobují žaludeční šťávy. Je protizánětlivý, antibakteriální, chrání zuby před vznikem paradontózy, zubního kazu a má i znecitlivující účinky při bolestech zubů.
  • Šalvěj – kromě antibakteriálních účinků a schopnosti bojovat se zubním plakem podporuje zdravé zuby i dásně.
  • Heřmánek – je znám svými protizánětlivými a antibakteriálními účinky.
  • Máta – je častou součástí klasických zubních past pro svou osvěžující vůni, ale především pro své antibakteriální působení.
  • Rozmarýn – prokrvuje dásně, je protiplísňový, antibakteriální.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám