Hlavní obsah

Britská královská rodina se připravuje na příchod nového člena

Novinky, das

S blížícím se termínem porodu prvního potomka britské vévodkyně ze Sussexu Meghan (37) a prince Harryho (34) roste napětí nejen ve Velké Británii. Manželé jsou neustále pod drobnohledem médií a na povrch vyplouvají nejrůznější spekulace týkající se nejen samotného porodu, ale například i jména dítěte, které vzbuzují u lidí obrovské emoce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jak se rozrůstá britská královská rodinaVideo: Reuters

 
Článek

Každé narození dítěte v britské královské rodině má určitá pravidla, která určuje královský protokol, se kterým ale vévodkyně Meghan bojuje mnohem víc než kdokoli před ní. I proto vzniká kolem příchodu sedmého nástupce trůnu na svět tolik spekulací. Lidé ani média totiž nevěří, že Meghan všechna daná pravidla dodrží.

Co nařizuje královský protokol?

Tým lidí, který bude u porodu, je znám již 3 měsíce před termínem porodu. Po celou tuto dobu musí být v pohotovosti a být kdykoli připraven k porodu. Nejprve ale musí složit slib mlčenlivosti.

U samotného porodu by pak měla být Meghan sama bez Harryho, jemuž to protokol zakazuje. Nicméně jako první toto pravidlo porušil už princ Charles s princeznou Dianou, tudíž se dá předpokládat, že Harry si tento okamžik nenechá také ujít.

Foto: Charlotte Graham, ČTK/AP

Princ Harry a vévodkyně Meghan

Jako první se o narození dítěte musí dozvědět královna. Princ Harry by tak bezprostředně po porodu měl poslat nejprve zprávu královně, až poté ostatním. Veřejnosti pak tuto zprávu jako první oznámí tzv. městský vyvolávač, jímž je v současnosti Tony Appleton. Ten na svůj proslov nejprve upozorní tradičním zvoněním.

Zpráva pak bude vyvěšena i na Twitteru, což je jedna z novodobých tradic, a na tabuli před Buckinghamským palácem.

Již pár hodin po porodu by měla Meghan s novorozencem a Harrym předstoupit před veřejnost a pochlubit se svým potomkem. Následně vzdá hold příchodu nového člena královské rodiny i vojsko, a to 62 výstřely z děl.

Další pravidla královského protokolu

  • Pohlaví dítěte by se rodiče měli dozvědět až po porodu.
  • Jméno dítěte by mělo vycházet z historie královské rodiny.
  • Na křtiny všechny děti oblékají stejné šaty.
  • Kmotrem či kmotrou nesmí být nikdo z přímé královské rodiny.

Reklama

Související články

Princ Harry je oblíbenější než královna

Britský princ Harry, vévoda ze Sussexu, se těší větší popularitě než jeho babička královna Alžběta II., informoval list The Daily Mail s odkazem na průzkum...

Vévodkyně Meghan přijde o bodyguardku

Vévodkyně Meghan, manželka britského prince Harryho, přijde po pouhých šesti měsících o elitní policistku, která ji doprovázela coby tělesná strážkyně.

Výběr článků

Načítám