Hlavní obsah

Mobilní móda - francouzská návrhářka vytvořila svou kolekci pomocí telefonu

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oceňovaná módní a oděvní návrhářka Aurélie Fontanová, která žije a pracuje ve Francii a ve Spojeném království, jako první na světě navrhla a vytvořila unikátní módní kolekci sestavenou z několika nevšedních kousků oblečení, a to kompletně pomocí chytrého telefonu.

Foto: archiv návrhářky (4x)

Aurélie Fontanová

Článek

Ačkoliv návrhářka patří teprve mezi čerstvé absolventy, její talent a nápaditost se dostaly do povědomí módního průmyslu velmi rychle. Její absolventská práce s názvem Tensegrity z roku 2018 se zabývala udržitelnými a etickými procesy a autorka v ní představila i unikátní vypěstované šaty z kombuchy, které organicky vyrostly ze 100% biologicky rozložitelné látky (fermentovaný kombuchový čaj, cukr, bakterie a kvasinky) a bylo je proto možné považovat za „živý organismus“.

Její ojedinělý přístup k udržitelné módě ocenilo mnoho institucí, včetně společnosti Samsung, která jí nabídla pomoc při vytváření vůbec první módní kolekce na světě kompletně pomocí chytrého telefonu.

Foto: archiv návrhářky

Aurélie Fontanová při skicování pomocí speciálního pera a chytrého telefonu.

Návrhářka přístroj využila při skicování, bezdrátové komunikaci s novými výrobními nástroji a při 3D tisku a robotickém kreslení vzorů látky. Díky tomu dokázala celý proces výroby prototypů jedinečným způsobem urychlit nejen pomocí jednoduché synchronizace aplikací s dodavateli, ale také díky tomu, že se s nimi mohla spojit a pokračovat v práci na svých návrzích bez ohledu na to, kde se zrovna nacházela.

Foto: archiv návrhářky

Skica a 3D komponenty

Finální kousky oblečení byly vyrobeny z recyklovatelné kůže a biologicky rozložitelného plastového 3D zapínání, přičemž celý proces od návrhu až po dokončení finálních výrobků trval šest týdnů a oproti klasické výrobě zrychlil proces o cca 40 %.

Foto: archiv návrhářky

Top z kolekce

Mobilní móda se zaměřuje především na progresivní design, který nabízí alternativu rychlé módy a maximálně využívá sílu a potenciál mobilních a digitálních technologií.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám