Hlavní obsah

Holicí pěna prý zázračně léčí pokožku spálenou sluncem. Dermatolog ale varuje

Novinky, jky

Lebedili jste si na pláži či na zahradě o několik desítek minut déle, než bylo vhodné, a zapomněli jste na použití opalovacího krému? Jedna texaská maminka nyní zveřejnila svůj tip na úlevu od popálenin a rozpoutala tím na internetu poprask. Používá jednoduše holicí pěnu. Pomáhá doopravdy? A nemá to nějaký háček?

Foto: Profimedia.cz

Jednoduchý trik uchvátil desetitisíce lidí.

Článek

Cindie Allen-Stewartová z městečka Mount Calm v Texasu má jasno. Místo nejrůznějších krémů po opalování či uklidňovacích mastí používá na zarudlou pokožku obyčejnou pěnu na holení. Tuto metodu používá nejen ona sama, ale krémem maže i své děti. Ponechme nyní stranou argument, že by děti neměla nikdy nechávat na slunci bez dostatečné ochrany. Přece jen v Texasu svítí slunce docela často a silně.

„Nechcete si to dávat přímo na kůži, protože je to opravdu studené. Ideální je, když někdo krém vytlačí na svou ruku, trochu jej zahřeje, a teprve pak vás s ním namaže. Poté jej necháte půl hodiny působit a až po půlhodině jej smyjete vlažnou vodou. Druhý den nebude po popálenině ani památky. Loupu se také jen velmi zřídka,” uvedla Allen-Stewartová, která svým příspěvkem na Facebooku rozpoutala velkou diskusi, kde lidé řeší zejména to, zda tato metoda skutečně funguje.

„Vůbec jsem si ani neuvědomila, že by to mohla být pro všechny ostatní novinka,” dodala žena s tím, že se tento trik naučila od své tchyně, která jej používala už před 40 lety.

Pomůže, ale pozor na akné

Jak tedy na tuto metodu nahlíží dermatologové? Ross Radusky z New Yorku uvedl pro InsideEdition.com, že tento trik skutečně funguje, a objasnil i proč: „Když se podíváte na ingredience holicí pěny, je to skvělý zvlhčovač. Mívá v sobě kokosový olej, kokosové máslo či jeho deriváty. Opravdu bude tedy kůži hydratovat a uleví jí.” Nutno dodat, že glycerín navíc pomáhá vyléčit pokožku a mentol ji ochlazuje.

Radusky však důrazně varuje před aplikací tohoto triku na obličej. Pokud má totiž člověk pokožku náchylnou k akné, je více než pravděpodobné, že právě tato mastná vrstva vám způsobí vytvoření lézí a výrazně vám stav akné zhorší.

„Když se holíme, tak si to dáváme na pokožku na 15 vteřin nebo na minutu. Ale pokud to necháte na kůži působit tak dlouho, jak paní doporučuje, rozhodně můžete počítat s tím, že na to bude akné reagovat. Pokud máte navíc citlivou pokožku, měli byste používat pouze holicí krém, se kterým máte dobré zkušenosti. Alergická reakce na spálenině od slunce je totiž něco, co doopravdy nechcete,” dodal Radusky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám