Hlavní obsah

Sluneční alergie se často objevují krátce po příjezdu k moři

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se vám na pokožce po pobytu na sluníčku objeví zarudlá místa, případně vyrážka, která svědí, pak se jedná s největší pravděpodobností o sluneční alergii. Příčinou jejího vzniku může být užívání některých léků (např. antibiotik), mastí či obyčejné používání parfémů, vždy však v kombinaci s UV zářením. Nicméně existuje i řada slunečních alergií, u nichž hraje roli pouze UV záření a jím vyvolané volné radikály.

Foto: Profimedia.cz

Sluneční alergie dokáže velmi potrápit.

Článek

Sluneční alergie se nejčastěji objevují v dekoltu, na rukou a lýtkách, tedy na místech trvale vystavených slunci. Už po několika hodinách začne kůže svědit, někdy i pálit a objeví se kopřivka. Pokud se pokožka správně neošetří, pak se alergie mohou vyskytnout u každého opalování. Ustupují obvykle až koncem léta či po první letní dovolené, po tzv. otužení kůže.

Zarudnutí a vyrážka se mohou objevit i po krátkém pobytu na slunci u moře. „Vyvolávající příčiny jsou velmi pestré, mohou to být různé látky aplikované zevně na kůži – kosmetické přípravky, jako jsou mýdla, pleťové krémy, laky nebo tužidla na vlasy, zejména parfémované. Některé chemické látky, jako je například dehet nebo různé rostlinné výtažky z citrusů, celeru či například bolševníku. Na jejich vzniku se ale mohou podílet také vnitřně užívané léky – antibiotika, léky na vysoký tlak a řada dalších. Dochází k prudkému rozvoji spektra nových léků, z nichž některé mají jako typický vedlejší účinek zvýšenou citlivost kůže vůči slunečnímu záření. Nesmí se zapomínat také na různé podpůrné přípravky a doplňky stravy, kterých se užívá stále více. Z vyvolávajících příčin nelze vyloučit ani úzký a častý kontakt s domácími zvířaty a mnoho jiných faktorů zevního prostředí,” vysvětluje primářka MUDr. Ivana Krajsová, MBA.

Jak problému předcházet? 

V první řadě je zapotřebí vyloučit všechny možné vyvolávající příčiny, jež mohou alergie způsobit.

„Lze preventivně užívat i antioxidanty jako beta karoten, vitamín E a C či lykopen, jež jsou schopny částečně ochránit kůži před negativními vlivy slunečního záření. Pro vybrané pacienty s těžkým recidivujícím průběhem sluneční alergie je pak možno zvážit prevenci v podobě kúry pomocí UV lampy – fototerapeutickými přístroji za dohledu lékaře,” doporučuje dermatoložka MUDr. Naděžda Vojáčková z pražské Polikliniky Anděl.

Citliví jedinci by pak měli nosit výhradně volné oděvy, klobouk nebo slunečník. Jelikož se na vzniku alergií podílí jak UVA, tak UVB záření, je zapotřebí používat opalovací přípravky s oběma typy. Výborné jsou přípravky se silným antioxidačním komplexem, který neutralizuje volné radikály, jež jsou spouštěči slunečních alergií.

Naopak by tito lidé neměli používat parfémy, kolínské či osvěžující kapesníčky, které mohou přispět ke vzniku sluneční alergie. Po pobytu na slunci by se měli vždy osprchovat.

Foto: archív firem

Sluneční alergie

První pomoc 

Při akutních obtížích pomáhají antihistaminika, která zmírní svědění a zarudnutí pokožky. Lékaři je doporučují užívat u opakovaných alergií již tři dny před odjezdem na dovolenou a pak po celou dobu dovolené.

Projevy na kůži je potřeba ošetřovat lokálně. Pokud mokvají, pomůže tekutý pudr nebo prostředky se zinkem. Zaschlá ložiska je potřeba promazat tzv. emoliencií (látky zvyšující hydrataci), prospěšné mohou být preparáty s panthenolem.

„Při prudké reakci na kůži někdy lékaři doporučují i lokální použití kortikoidů. Pomoci ale může i homeopatická léčba, která spočívá v užívání preventivních přípravků 14 dní před pobytem na slunci a po celou dobu pobytu, ale i v bezprostřední péči o již vzniklou alergii,” vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová z Benu lékárny Mladá Boleslav.

Foto: archív firem

Alergie na slunce

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Nastal čas na kontrolu pigmentových znamének

Prevence je důležitá ve všech oborech medicíny, u kožních nádorů to platí v podstatě dvojnásob. Zhoubným melanomem každý rok onemocní kolem 2100 lidí, bohužel...

Výběr článků

Načítám