Hlavní obsah

Jak získat rovnoměrné opálení, které dlouho vydrží a bude působit atraktivně

Novinky, Dana Sokolová

Opálená pokožka působí na první pohled zdravěji a mnohým jedincům dodává na sebevědomí. Nic se ale nesmí přehánět. Stejně jako dokáže slunce přidat na kráse, umí také ubírat, zvlášť na pleti obličeje. Proto je tak důležité k opalování přistupovat zodpovědně. Odměnou vám bude nejen zdravé, a přitom rovnoměrně opálené tělo, ale i pleť bez pigmentových skvrn a nových vrásek.

Foto: Profimedia.cz

UVA paprsky pronikají hluboko do kůže, mohou narušovat kolagen i elastin, čímž se podílejí na ztrátě pružnosti kůže.

Článek

Pokud chcete, aby vám zdravé opálení co nejdéle vydrželo, pak se držte našich doporučení.

1. Zbavte pokožku těla odumřelých buněk

Možná to už znáte díky dovoleným v arabských zemích, kde vám všichni nejprve doporučí navštívit jejich tradiční lázně Hammam a až poté začít s opalováním. V těchto lázních si totiž nejen odpočinete a naberete novou energii, ale především pokožku zbavíte odumřelých buněk. Opalování je pak nejen snazší, ale také trvalejší.

Zatímco v lázních používají speciální kartáčky a žínky, vy můžete použít tělový peeling či speciální peeling s jemnějšími zrníčky na obličej.

Peeling se používá tak, že se jím po nanesení jemnými krouživými pohyby krátce promasíruje pokožka. Dbejte na to, aby pokožka nebyla příliš suchá a nepoškodila se. Zvláště pak na obličeji buďte obezřetní a vyhněte se citlivým očním partiím. Jako pomocníky můžete použít houbu, žínku, na tělo jemný kartáč nebo lufu.

Jakmile kůži omyjete, ucítíte svěží a hebkou pleť. Nehrozí tak, že pleť začne předčasně šupinovatět a loupat se. Navíc nevzniknou ani případné světlé nebo tmavé flíčky při opalování.

Pokud chcete zabránit flekům při opalování na loktech a kolenou, pak po peelingu na tato místa použijte tělový olej.

Foto: archív firem

Peeling

2. Hydratace pokožky i těla

Před opalováním i během něj nesmíte zapomínat na dokonalou hydrataci pokožky. Vlivem častého koupání a UV záření ztrácí pokožka ochrannou bariéru, kvůli čemuž dochází k porušení jejího celistvého povrchu, mohou se vytvořit drobné praskliny nebo alergie. Proto je důležité o pokožku intenzivně pečovat nejrůznějšími tělovými mléky či oleji.

Zapomínat by se nemělo ani na tolik potřebný pitný režim. V létě je přísun tekutin pro tělo i pokožku ještě důležitější než jindy během roku. Naučte se pít čistou vodu. Pokud pijete málo, začněte si den po dni přidávat po troškách a naučte se pravidelnosti.

3. Opalování s rozumem

Chcete-li docílit hezkého opálení a pokožku co nejlépe připravit na intenzivní sluneční záření, pak minimálně 1-2 týdny před dovolenou začněte konzumovat potraviny bohaté na betakaroten, žlutočervené barvivo rostlin ze skupiny karotenoidů, které naše tělo využívá jako provitamín vitamínu A.

Jedná se o antioxidant, který sehrává velmi důležitou roli při ochraně kůže před poškozením nadměrným slunečním zářením. Napomáhá také snadnějšímu a rovnoměrnějšímu opálení.

Ideální je betakaroten získávat ze stravy. Větší množství ho naleznete v mrkvi, dýni, rajčatech, červené řepě, červených paprikách, broskvích, meruňkách, ale i například ve vaječném žloutku či lososu. Před dovolenou u moře či vysoko v horách je dobré vsadit i na doplňky stravy. Ale opatrně s dávkováním. Denně bychom měli přijmout maximálně 6 mg betakarotenu. Velcí kuřáci by se měli vyhnout doplňkům stravy úplně.

Foto: archív firem

Sluneční ochrana

Dalším krokem by mělo být používání opalovacích prostředků s ochrannými UVA a UVB faktory a to i tehdy, je-li na první pohled pod mrakem, nebo když plánujete většinu dne strávit pod slunečníkem.

„Mějte na paměti, že UV záření prochází i sklem. Spálit se tedy můžete i přes okno kanceláře, ale i v autě,” varuje primářka Darina Zelenková z pražské Nemocnice Na Bulovce.

Výše UVA a UVB faktoru přípravků by měla odpovídat kožnímu fototypu, místu pobytu a délce slunění. Čím světlejší kůže, oblast blíže rovníku a delší doba strávená na slunci, tím vyšší faktor je nutné zvolit. Číslo faktoru označuje, o jakou dobu můžeme být na slunci déle než v případě, kdy krém nepoužijeme.

„Pokud by se jedinec po 20 minutách na slunci spálil, pak při použití opalovacího krému s ochranným faktorem číslo 10 může být na slunci bez spálení až 10krát delší dobu,” vysvětluje MUDr. Ivana Krajsová, MBA, primářka Dermatovenerologické kliniky VFN v Praze a 1. LF UK.

Je ale důležité vědět, že se tak děje jen u voděodolných přípravků. Mnohdy stačí pouhý pot a doba pobytu na slunci se musí výrazně zkrátit, natož po koupání v moři. Voděodolnost znamená, že ochrana ve vodě vydrží přibližně 40 minut, stejně tak odolnost vůči potu.

Foto: archív firem

Opalovací přípravky

Jak správně nanášet sluneční ochranu
Vždy minimálně 20 minut předtím, než vyjdete na slunce. Jde o to, aby se přípravek stačil vstřebat a opravdu fungoval, jak má. Přípravky by se měly správně nanášet na čistou, suchou kůži, a to v tenké vrstvě. Na jeden nátěr by mělo připadnout 35 gramů přípravku, tedy sedm kávových lžic přípravku! Jedná se o mnohem větší množství, než jsou lidé zvyklí používat! Nešetřete ani u přípravků ve spreji či na olejové bázi.„Pamatujte, že vysoce citlivá místa jako nos, rty, uši, zátylek či pěšinka vlasů jsou paradoxně sluníčku vystavena nejvíce – potřebují tedy intenzivnější ochranu. Náchylná ke spálení jsou také ramena, ale i boky, spodní část zad, nárty a zadní strana kolen,” upozorňuje Romana Šonková ze společnosti Nivea.I když budete mít voděodolné přípravky, nezapomínejte se znovu natírat při opakovaném koupání. V případě, že se nebudete koupat, pak každé dvě hodiny.

4. Pleť na obličeji vyžaduje speciální péči

Kůže na obličeji je výrazně tenčí než na jiných částech těla, jelikož podkožní tuková vrstva zde není tak silná. Na pleť obličeje tak UVA záření působí mnohem agresivněji a může za její předčasné stárnutí v podobě pigmentových skvrn a vrásek. UVA paprsky pronikají hluboko do kůže, mohou narušovat kolagen i elastin, a tak se podílejí na ztrátě pružnosti kůže. Pokud tedy už v mladém věku nechcete působit jako stará vrásčitá babička, je opalovací kosmetika nezbytná.

A mějte na mysli, že denní krém s ochranným faktorem je sice skvělý pro každodenní použití, ale ne v případě, pokud trávíte čas u vody, sportujete nebo celý den trávíte venku. Na obličej nepoužívejte menší ochranný faktor než OF 30, a pokud jste ve věku, kdy to vaše pleť ocení, použijte pod ochranný krém antioxidační nebo protivráskové sérum. Ochranné opalovací přípravky jsou navíc voděodolné, což denní krémy nejsou, a tak vám v létě dostatečnou ochranu neposkytnou.

Na UV ochranu pleti obličeje nikdy nezapomínejte v okamžiku, užíváte-li hormonální antikoncepci, ta může v kombinaci s UV zářením totiž způsobit hormonální pigmentaci, tzv. melasma.

Foto: archív firem

Péče o pleť

Jde to i bez chemie

Přestože zatím neexistuje jediná vědecká studie, která by potvrzovala nebezpečí chemických filtrů obsažených v přípravcích na opalování, někteří lidé raději preferují přípravky bez nich. Pro ně jsou tím nejideálnějším řešením přípravky s minerálními filtry, které také dokážou chránit před nebezpečnými UVB i UVA paprsky.

Jejich nevýhodou je, že mohou jednak obsahovat nanočástice, které pokožce mohou škodit, jsou také hůře roztíratelné a vytvářejí na těle bílý film. Většina z nich pak není voděodolná, a pokud už jsou, pak je jejich výdrž v tomto směru mnohem nižší než u chemických filtrů, jejichž předností je právě vysoká míra voděodolnosti.

Někteří lidé pak preferují přípravky zcela bez přidaných filtrů, sázejí pouze na přirozené filtry, jež obsahují některé rostlinné oleje. Většina lékařů před těmito přípravky varuje, zejména pokud s nimi vyrazíte k moři. Ve vodě vás totiž vůbec nechrání, i na suchu se musíte natírat mnohem častěji.

Doba, kdy k opalování stačil olivový olej nebo indulona, je jednoduše pryč. Rizika rakoviny kůže jsou dnes obrovská. Podceňovat ale nelze ani UVA paprsky, jež výrazně urychlují stárnutí pleti, což bylo mnohokrát prokázáno i vědeckými výzkumy.

Foto: archív firem

Minerální UV filtry

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám