Hlavní obsah

Britská firma vyrábí stylové boty z použitých žvýkaček

Novinky, lin

Napadlo vás někdy, kolik použitých žvýkaček se válí na ulicích? Podle posledních odhadů se každoročně vyrobí více než 374 biliónů balíčků žvýkaček, což je 100 000 tun gumy, která končí dost často právě na chodníku. To se ale rozhodla změnit britská designérka Anna Bullusová. Začala z tohoto odpadu vyrábět hřebeny, termohrnky na kávu, dokonce i trendy boty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská firma vyrábí z použitých žvýkaček boty nebo kelímky na kávuVideo: Reuters

 
Článek

Britská oděvní designérka Anna Bullusová měla už dost žvýkaček přilepených na botách pokaždé, když se vydala do ulic rušného Londýna. Jednoho dne ji napadlo, že by se použité žvýkačky mohly poměrně jednoduše recyklovat. Hlavní přísada žvýkaček je totiž pryž, což je druh polymeru podobný plastu, který může být snadno recyklován.

„Je to neuvěřitelně užitečný materiál, který velmi často končí zcela zbytečně na našich ulicích bez povšimnutí. Přitom se dá lehce recyklovat a vznikají z něj velmi užitečné věci,” řekla Bullusová pro agenturu Reuters.

Rozhodla se proto potenciál tohoto materiálu využít a navrhla originální jasně růžové koše, které jsou určeny pouze pro použité žvýkačky. Ty jsou navíc vyrobeny právě z recyklované žvýkací gumy - pokud se naplní až po okraj, dají se opět recyklovat, vzniknou tak tři nové koše. Kromě zmíněných košů se materiál dá použít i na plastové hrnky na kávu, hřebeny, dokonce poslouží při výrobě podrážek bot.

„V současné době pracujeme s výrobcem obuvi ve Velké Británii, který používá zrecyklované žvýkačky právě při tvorbě podrážek bot,” dodala Bullusová.

Koše jsou umístěny po celé Británii, včetně univerzity ve Winchesteru. „Náš úklidový tým si tuto novinku nemůže vynachválit. Počet žvýkaček na ulicích se rozhodně zmenšil, což šetří čas i peníze,” okomentovala nezvyklý nápad místní úřednice Liz Harrisová.

Reklama

Výběr článků

Načítám