Hlavní obsah

Proč je důležité nové oblečení před nošením vyprat

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známe to všechny. Honba za dokonalým módním kouskem se vyplatila a my se domů vracíme s novým úlovkem, který si chceme vzít okamžitě na sebe. To je ale chyba, nové oblečení by mělo jít v první řadě nejprve do pračky. Víte proč?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nesete si pyšně domů nové tričko nebo třeba šaty? A přemýšlela jste někdy nad tím, kolik lidí si je před vámi vyzkoušelo? Myslíte si, že jich bylo pár? Pak jste na omylu.

„Nejsou to čtyři nebo pět lidí, pokud je oblečení v obchodech alespoň týden, tak jsou jich desítky,” říká profesor mikrobiologie a patologie Philip Tierno pro Huffington Post.

Samozřejmě toto číslo závisí na mnoha faktorech, jako je velikost obchodu nebo například rychlost, s jakou se předmět prodává. Opravdu ale chcete hned nosit něco, co si chvilku před vámi zkoušel člověk, o kterém vůbec nic nevíte?

Dvojitá hrozba

Tierno provedl studii, ve které zkoumal, jaké druhy bakterií zanechávají lidé po zkoušení na oblečení. Do testu zařadil různé druhy oblečení z populárních řetězců a obchodů s módou včetně halenek, kalhot, šatů, plavek či spodního prádla. Výsledky byly překvapivé. Na oblečení se totiž zachytily nejen bakterie streptokoků a stafylokoků, ale také zárodky infekčních a parazitárních chorob z fekálií.

Z toho vyplývá, že existují tři hlavní způsoby šíření zárodků: z naší kůže, dýchacího systému (ústa a nos) a z konečníku, kvůli kterým může dojít k nákaze. I když je riziko infekce poměrně nízké, nelze ho vyloučit, a to zejména v případě, že máte na těle otevřenou ranku nebo oděrku, říká Tierno.

Dalším rizikem, kterému se nošením nevypraného oblečení vystavujete, jsou alergické reakce. Oblečení v obchodech je totiž často ošetřováno různými druhy chemikálií a barviv, které mohou nepříjemně dráždit pokožku.

Vyhněte se vyrážce i šíření bakterií a raději oblečení pořádně vyperte a přidejte změkčovadlo tkanin, obojí bez vůně a barviv. Sice si vysněný kousek obléknete o chvíli později, ale bude na vás vypadat daleko lépe, než kdyby vás zdobila nevzhledná vyrážka, nebo ne?

Reklama

Výběr článků

Načítám