Hlavní obsah

Heřmánek aneb Tajemství jedné z nejoblíbenějších léčivek

Právo, Zdena Nováčková

O heřmánku pravém lze bez nadsázky říci, že jde o nejoblíbenější léčivku vůbec. Však ho taky nejčastěji používáme. A není divu. Je nabitý prospěšnými látkami a jeho široké spektrum účinků by mu mohla leckterá bylina závidět. A hlavně – už naše prabáby věděly, že je zcela bezpečný, takže ho mohou užívat i nejmenší děti.

Foto: Profimedia.cz

Heřmánkový odvar svědčí vlasům - pokud ho pravidelně používáme k oplachování, mírně vlasy zesvětlí a zabrání jejich rychlému promaštění.

Článek

Pojďme si nejdříve podle herbáře zrekapitulovat, co všechno heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) umí:

  • Pozitivně působí na záněty trávicího ústrojí, peptické vředy a zabraňuje nadýmání;
  • pravidelné popíjení heřmánkového čaje napravuje střevní flóru, potíže s trávením a stolicí;
  • působí protizánětlivě, dezinfekčně a potopudně;
  • podporuje tvorbu žluči;
  • celkově zklidňuje menstruační bolesti;
  • heřmánkový odvar používáme na doléčení zánětů ústní dutiny, očí apod. Je vhodný i na oplachy pleti, vlasů, ale i na koupele pro lepší kondici kůže;
  • je vhodný jako kloktadlo při angíně a k inhalaci při nastuzení, rýmě a kašli;
  • užívá se i při popáleninách, hemoroidech, při zánětech močové trubice nebo gynekologických problémech.

Kde roste

V přírodě ho nalezneme všude podél cest, má rád slunečná místa. Heřmánek dorůstá do výšky asi půl metru a dá se sbírat od června až do konce září, kvete totiž intenzívně celé léto. Tahle jednoletá rostlina se snadno pěstuje i doma za oknem v truhlíku nebo na záhonech.

Semínka (malé nažky) můžeme sázet do země už na podzim nebo brzy zjara. Sbíráme především čerstvě rozkvetlé květy i s kouskem stonku a sušíme a zpracováváme tak, aby se nám nerozdrobily. Nejvhodnější a nejpřirozenější je sušení na vzduchu ve stínu. Při umělém sušení nepřekračujeme teplotu 40 °C.

Celou lodyhu i s květem sbíráme pro odvary na koupele.

Heřmánkový čaj

Z nasušeného, ale i z čerstvého heřmánku připravujeme čaj, který má zklidňující účinky na celou trávicí soustavu a podporuje žaludeční šťávy. Dvě kávové lžičky květu zalijeme čtvrtlitrem horké vody, necháme louhovat čtvrt hodiny pod pokličkou a potom scedíme.

Nápoj popíjíme teplý při žaludečních křečích, střevních katarech a nadýmání. Ale můžeme si ho uvařit jen tak pro chuť.

Heřmánková koupel

Koupel připravíme s odvarem z čerstvých květů nebo celých lodyh heřmánku. Pokud použijeme jen čisté květy, je koncentrace příznivých látek vyšší. Heřmánek necháme nejprve louhovat ve studené vodě (aspoň 12 hodin), potom přivedeme k varu a vaříme přibližně 15 minut, 10 minut necháme odstát.

Scezenou tekutinu vlijeme do koupele, která by měla být příjemně teplá. Uleví od křečí, bolestí břicha, nadýmání. Kromě toho provoní tělo a zklidní ho ke spánku.

Obklad na unavené oči

Přibližně deset květů (jednu polévkovou lžíci) krátce povaříme asi v jednom deci vody. Potom v odvaru namočíme tampóny na odličování, na ně ještě přiložíme převařené květy a vlhkými tampony je přikryjeme jako sendvič. Přiložíme na oči a necháme působit asi deset minut. Oči také můžeme pouze oplachovat heřmánkovým odvarem.

Heřmánkový olej

Osvědčil se při bolestech břicha a nadýmání. Jeden díl omytého a osušeného heřmánku zalijeme dvěma díly slunečnicového oleje, všechny květy mají být ponořené. Necháme macerovat dva až tři týdny na sluníčku nebo teplém místě. Potom scedíme a používáme k masážím břicha nebo do koupelí.

Žaludeční čaj

Smícháme 10 g květu heřmánku, 30 g oddenku puškvorce, 10 g kmínu, 40 g listů máty peprné a 10 g nati pelyňku. Dvě lžičky směsi zalijeme čtvrt litrem vroucí vody, necháme čtvrt hodiny odstát. Užíváme jednou až dvakrát denně. Čaj prospívá žaludečním šťávám i sliznici.

Nespleťte si ho!

Heřmánek pravý můžeme lehce zaměnit s heřmánkem římským, ten je ovšem daleko nižší než půl metru a nemá tak intenzívní vůni. Tělu nijak neublíží, ale ani mu nijak zvlášť neprospěje.

Podobá se i rmenu rolnímu. Bezpečně oba druhy rozeznáme podle okvětního lůžka. Heřmánek pravý ho má uvnitř duté, rmen rolní naopak plné a plošší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám