Hlavní obsah

Uvažujete o plastice prsou? Mějte na paměti následující rady

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ňadra patří mezi nejsmyslnější místa na ženském těle. Tento symbol ženskosti a sexuality byl původně určen především pro tvorbu mateřského mléka, až časem dostal zcela jiný rozměr - a to sexuální. V ten okamžik na svá ňadra začaly jinak nahlížet především samotné ženy. Mnohé z nich ze své přednosti udělaly nedostatek, jež má negativní vliv na jejich sebevědomí, psychiku i sexualitu. Stále tak přibývá žen, které přemýšlejí o plastice. Než se ale pro skutečný zákrok rozhodnou, měly by mít následující informace.

Foto: Profimedia.cz

Výběr prsních implantátů není radno podceňovat.

Článek

Kosmetické operace prsů můžeme rozdělit na několik typů, podle toho, co od operace očekáváme.

Modelace prsou

Běžnými a často prováděnými operačními výkony jsou operace modelační, které většinou vrací správný tvar povislým prsům, často u žen po opakovaných těhotenstvích a kojení nebo po větší redukci váhy. Příčinou povislých prsů bývá povolená kůže v oblasti prsů. Podstatou operačního výkonu u této operace je tedy úprava a redukce kožního krytu prsů, převážně se zachováním veškeré ostatní tkáně. Nejedná se tedy o operaci prsa zvětšující či zmenšující, pouze o jejich modelaci do žádaného tvaru.

Operační výkon ale není nijak jednoduchý. Výsledný tvar prsu je dán především zručností chirurga, jeho velikost je limitována původním obsahem vlastní tkáně. „Při těchto modelačních operacích se do prsu nic nepřidává, ani – kromě kožního krytu - se z něj žádná tkáň neubírá. Jediné, co na operovaných prsech zůstane patrné, jsou operační jizvy,” vysvětluje MUDr. Svatopluk Svoboda, plastický chirurg, 1. kolínského sanatoria.

„Žádný chirurg světa neumí totiž operovat bez jizev. Každá rána, byť sebejemněji provedená a sešitá, se hojí jizvou. Samozřejmě, že technikou operace, provedením stehů i následnou péčí lze jizvy ovlivnit, ale je třeba mít na mysli, že způsob a typ hojení je záležitostí zcela individuální, stejně tak i tvorba jizev. Tam, kde se někdo zhojí jizvou nepatrnou jak vlasová čárka, může mít jiný jizvu hrubou a nepěknou,” dodává chirurg.

Po modelační operaci prsů je tak třeba většinou počítat s jizvami kolem prsních dvorců, s další jizvou vedoucí od dolního pólu dvorce svisle dolů a s jizvami v podprsních rýhách. Samozřejmě, že mohou být i jiné typy modelačních operací, ale tento typ je používán nejčastěji, protože umožní vytvořit pěkný tvar prsů u velké většiny pacientek.

Příliš velká prsa

V posledních letech přibývají i plastické operace redukční, tedy zmenšující. Jsou prováděny na prsech, které jsou příliš velké a svojí velikostí pacientku obtěžují, překážejí jí třeba při sportu či v zaměstnání a mnohdy nepůsobí příliš esteticky.

Typ operace je vlastně stejný – po vysunutí prsních dvorců se prs vymodeluje v novém tvaru, s tím rozdílem, že je nutno odstranit nadbytečnou tukovou, či případně žlázovou tkáň prsu, aby byl prs přiměřené velikosti. I tady je nutno počítat s pooperačními jizvami umístěnými přibližně stejně, jako u operacích modelačních, vlastní výkon však trvá obvykle o něco déle, i hojení může být komplikovanější.

„Ve výjimečných případech, a to tehdy, způsobují-li příliš veliká prsa zdravotní obtíže, pramenící většinou z přetížení páteře, lze tento výkon provádět na účet zdravotní pojišťovny. Nezbytně nutná jsou však vyšetření odborníků, která skutečně prokáží nepříznivý vliv obrovských prsů na zdraví pacientky a souhlas příslušného revizního lékaře zdravotní pojišťovny s úhradou operace. Postup je pak úplně stejný s tím rozdílem, že pacientka po operaci má nárok na nemocenskou,” upozorňuje MUDr. Svatopluk Svoboda.

Zvětšení prsou

Možností, jak si nechat zvětšit prsa existuje hned několik. V posledních letech byl trend zvětšení prsou pomocí vlastní tukové tkáně ženy. I když výsledky operací byly hezké, volně přenesený tuk z jiné části těla se za krátkou dobu vstřebal, opouzdřil či částečně rozložil a začal působit obtíže. Dlouhodobé výsledky tedy příliš uspokojení nepřinášely. Lékaři se tak opět začali vracet k výplním na bázi silikonu, které při zvolení správné velikosti mohou působit naprosto přirozeně.

„Výběr prsních implantátů není dobré podceňovat. Každý rok se na trh dostávají různé novinky neznámých výrobců, které zatím nejsou v praxi dostatečně odzkoušeny a je de facto velkou neznámou, jak se tyto implantáty budou v lidském těle chovat po delším čase. Čtenářky občas mohou zahlédnout inzeráty nebo letáky na nové ergonomické implantáty s čipem nebo tzv. odlehčené prsní implantáty. Na první pohled se to může zdát jako dobrý důvod k jejich volbě, nicméně tyto implantáty nemají certifikaci FDA a nelze zodpovědně garantovat jejich chování a kvalitu v dlouhodobém horizontu,“ vysvětluje MUDr. Libor Kment z kliniky Esthé.

Kvalitní implantáty
Podstatným indikátorem kvality implantátů jsou právě certifikáty. Americký Ústav pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) je v tomto ohledu považován za nejpřísnější a nejvíce renomovaný kontrolní orgán. Evropské orgány pro certifikaci kvality, jejichž CE certifikát mimo jiné měly i vadné implantáty PIP, jsou při hodnocení kvality a bezpečnosti mnohem „mírnější“. Americký FDA před udělením certifikátu vyžaduje dlouhodobé klinické studie, rozsáhlá testování, chemické analýzy a mnohastupňové kontroly používaných materiálů. V současné době tuto certifikaci mají pouze dvě značky implantátů dostupné na českém trhu – Mentor a Allergan.

Řada studií prokázala, že nejkvalitnější implantáty mají výrazně nižší riziko pooperačních komplikací. Výběrem kvalitní prověřené značky implantátů a zkušeného lékaře žena do značné míry předchází zklamání z estetického výsledku, ale hlavně zdravotním rizikům. Ta mohou být různá. Kromě kapsulární kontraktury, kdy se kolem implantátu vytvoří pevné a tuhé vazivové pouzdro, které se smršťuje a prs deformuje, se mohou vyskytnout i komplikace s hojením rány, vrásnění, nebo dokonce zhroucení gelu u velmi měkkých implantátů.

„Pokud žena požaduje přirozený tvar poprsí, rozhodně je dobré preferovat anatomické implantáty s vyšší kohezivitou tzv. 'form-stable implants'. Je tak možné dosáhnout dlouhodobou stálost a plnost tvaru prsu,“ doplňuje Doc. MUDr. Ondřej Měšťák.

Jak vybírat plastického chirurga

Při výběru plastického chirurga či kliniky estetické chirurgie je důležité sehnat si co nejvíce relevantních informací. Ženy by se neměly rozhodovat jen na základě toho, jak je oslovila konkrétní reklamní kampaň s obrázkem dokonalého poprsí, anebo podle toho, za jaké ceny klinika zákrok nabízí.

„Nejlepším ukazatelem jsou zkušenosti žen, které již plastiku podstoupily. Je tedy potřeba hledat informace na internetu, číst veřejné diskuze nebo požádat o doporučení známé. Právě osobní doporučení od někoho, kdo má již zákrok úspěšně za sebou, a je dokonce třeba i možné vidět výsledek na vlastní oči, je mnohem spolehlivější měřítko kvality lékařské péče,” upozorňuje MUDr. Libor Kment.

Pokud zájemkyně nikoho takového nezná, měla by vždy vybírat certifikovaného plastického chirurga s několikaletou praxí. Dostatečný počet provedených operací v řádu stovek až tisíců svědčí o kvalitách vybraného odborníka. V případě nejistoty je možné absolvovat konzultace u několika lékařů a pak vybrat toho, který zanechal nejvíce erudovaný dojem.

Rozhodujícím kritériem by neměla být cena ani vzdálenost od bydliště. Pár tisícikorun navíc nebo delší cesta je zanedbatelná investice ve srovnání s tím, že jde o zásadní chirurgický zákrok většinou na celý život.

Když zákrok po zdravotní stránce proběhne dobře a výsledek je dle představ ženy, pak je vše v pořádku. Ne pokaždé ale operace dopadne hladce, některé ženy se tak se zdravotními komplikacemi nebo nespokojeností ze vzhledu poprsí trápí třeba i celý život. „Vidina dokonalého poprsí by neměla klientku zaslepit. Augmentace prsou je operační výkon, ke kterému je nutné přistupovat racionálně a zodpovědně. Impulsivní rozhodování bez potřebných informací není na místě,“ uzavírá plastický chirurg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám