Hlavní obsah

Michael Keaton: Chtěl jsem být dobrý táta, stejně jako dobrý herec

Právo, Jana Rovenská

Ačkoliv se říkalo, že má nejlepší roky už za sebou, po comebacku v úspěšné černé komedii Birdman dostává herec Michael Keaton (66) opět velké role. Ať už v životopisném dramatu Zakladatel, příběhu muže, který byl ztělesněním amerického snu, nebo jako ničema v podobě supa v akční sci-fi Spider-Man: Homecoming či veterán ze studené války v krimi Americký zabiják.

Foto: Vertical Entertainment

Jako válečný veterán v novém akčním thrilleru Americký zabiják.

Článek

Je na ně patřičně pyšný. „Každá je z jiného soudku. Zakladatel je příběh Raye Kroce, který od bratrů McDonaldových, provozovatelů malé restaurace s hamburgery, dostal objednávku na mixéry k výrobě mléčných šejků a stál u zrodu nejznámějšího řetězce. Vydělal na tom miliardy. Čím víc ale měl, tím víc se stával hrabivějším a ze slušného a pracovitého člověka se změnil v agresivního opilce.

Trailer k filmu ZakladatelVideo: Forum Film CZ

Rád jsem loni, desítky let po mém superhrdinovi Batmanovi (1989), přijal i nabídku v novém Spider-Manovi: Homecoming (2017). Nikdy jsem totiž nehrál jednoho z těch ničemů.

Trailer k filmu Americký zabijákVideo: Vertical Ent.

Zajímavou postavu mám i v aktuálním Americkém zabijákovi (2017), kde pomáhám vycvičit Mitche, který přišel o rodiče a poté, při teroristickém útoku, i o svou přítelkyni. Když se stane tajným agentem, společně zkoumáme sérii teroristických útoků a podaří se nám zastavit rozpoutání světové války na Blízkém východě,“ prozrazuje rodák z Pensylvánie.

Na otázku, zdali mu nevadí, že v některých rolích, jako třeba v Birdmanovi (2014), nevyje padá zrovna nejlíp, Keaton odpovídá: „Pravda, není to zrovna lichotivé, ale to je záměr a pro mě zároveň i velká herecká výzva. Například desetiminutový záběr, při kterém běžím po newyorské Times Square jen ve spodkách, se točil v jednom zátahu a nedovoloval jedinou chybu. Přežil jsem to proto, že jsem si představil, jak zoufalý je ten muž a jak se přitom snaží udržet si svou důstojnost. Právě tyto psychicky i fyzicky náročné role miluju.“

Upoutávka na film BirdmanVideo: CinemArt

Zdá se, že už dal vale menším rolím v nezávislých filmech. „Byly to desítky postav, které mě bavily, jako třeba špičkový agent v krimi Jackie Brownová (1997) nebo bluesový muzikant v pohádce o oživlém sněhulákovi Jack Frost (1998). Postupně ale o vás přestane být v Hollywoodu zájem. Tak jsem si jednou řekl, že bych se měl snažit dostat tam, kde zase chci být, a metodicky jsem si vybíral ty role, ve kterých mě lidé začali víc vnímat,“ svěřuje se.

V mládí to nevypadalo, že to Michael Keaton, vlastním jménem Michael John Douglas, dotáhne tak daleko. Vyrůstal v malém městě u Pittsburghu jako nejmladší ze sedmi dětí.

„Rodina matky pocházela z Irska, vyrůstali jsme jako oddaní katolíci v dělnickém městě s továrnou, hned u řeky Ohio. Otec, tvrdý irský katolík, kterého si matka idealizovala, v továrně pracoval. Pak se ale vypracoval až na inženýra. Byl jsem benjamínek, a tak si sousedé mysleli, že se mám jako v ráji. Přitom jsem nosil obnošené věci po sourozencích, občas jsem od nich něco schytal a nikdy mě mezi sebe nebrali. Pak nás táta nechal. Později maminka po mrtvici ochrnula na polovinu těla a starala se o nás s jednou rukou. Tehdy mě to málem zlomilo, cítil jsem se úplně bezmocný,“ vzpomíná.

Foto: Profimedia.cz

V dramatu Zakladatel (2016) ztvárnil úspěšného byznysmena, kterého miliardy změnily k nepoznání.

Matka si přála, aby Michael studoval. Přijali ho na Kentskou státní univerzitu v Ohiu, ještě před jejím ukončením se však vrátil do Pittsburghu. Potřeboval práci, aby si mohl dál studia platit. Dostal ji v televizním štábu, do školy se pak už nevrátil. V polovině 70. let odjel do Los Angeles, kde se chtěl stát hercem.

Dostával malé televizní role, první filmový úspěch mu vynesla komedie Noční směna (1982). V té době se jednatřicetiletý Keaton oženil s o šest let starší herečkou Caroline McWilliamsovou, rok nato se jim narodil syn Sean. V roce 1990, kdy už byl díky černé komedii Beetlejuice (1988) a Batmanovi slavný a bohatý, žil na ranči v Montaně. Rozvedl se, ale s exmanželkou si zůstali kvůli synovi blízcí až do její smrti v roce 2010.

Keaton tvrdí, že nejlepší, co se mu v životě podařilo, bylo narození syna, který je ve svých čtyřiatřiceti ženatý, úspěšný autor písňových textů a jeho nejlepší přítel. „Vždycky jsem chtěl být otcem. Říká se, že filmová hvězda to má s dětmi složitější. Když ale v něčem chcete být dobrý, tak to dáte. A já jsem chtěl být dobrý táta, stejně jako dobrý herec.“

Foto: Profimedia.cz

V krimi Batman je jeho maskovaný netopýří muž vždy tam, kde se děje bezpráví.

Ten, který nastartoval filmový žánr komiksových superhrdinů, přiznává, že ve skrytu duše je pořád netopýří muž. Největší slávu mu totiž přinesla právě spolupráce s kultovním režisérem Timem Burtonem. Hrál už v jeho morbidní komedii Beetlejuice a úspěšně pokračovaly hity Batman a Batman se vrací (1992).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám