Hlavní obsah

Před pětapadesáti lety si první žena nechala voperovat silikonové prsní implantáty

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 1962 tehdy devětadvacetiletá matka šesti dětí Timmie Jean Lindseyová přišla za americkými plastickými chirurgy Frankem Gerowem a Thomasem Croninem, chtěla si původně nechat z prsou odstranit jen tetování. Domů ale odešla s prvními silikonovými implantáty a stála tak na úplném počátku revoluce v tvarování prsou.

Foto: Profimedia.cz

Silikonové implantáty zaznamenaly během let obrovský pokrok.

Článek

Ňadra byla vždy považována za symbol krásy a ženskosti. I proto se kvůli nim většina žen trápí, protože mají pocit, že jejich prsa nesplňují všechny atributy atraktivity. Realita přitom bývá mnohdy jiná. Většina mužů je s poprsím svých žen spokojena, nicméně svou úlohu sehrávají i média a aktuální trendy mezi celebritami, které k nespokojenosti žen se svými ňadry přispívají.

Plastika prsou má ale i jiná opodstatnění, a to především u žen s nejrůznějšími defekty ňader, také u žen po ablaci (odstranění) v rámci léčby rakoviny prsu. Právě u nich silikonové implantáty sehrávají velmi důležitou roli v návratu do normálního života.

Málokdo dnes ví, že i z tohoto důvodu pracoval na vývoji prvního českého prsního implantátu v šedesátých letech minulého století i proslulý český vědec Otto Wichterle. Jeho výplň ale netvořil klasický medicínský silikon, nýbrž speciální hydrofilní gel, ze kterého se vyráběly i celosvětově první kontaktní čočky.

Foto: Profimedia.cz

Záznamy výsledků z první plastické operace prsou pomocí silikonových implantátů.

„První české prsní implantáty byly voperovány ženám po odnětí prsou v důsledku nádorového onemocnění poprvé v roce 1964. Používaly se ale pouze krátce, protože stát nebyl ochoten finančně podpořit jejich další vývoj. Nebyly zcela dokonalé, oproti americkým silikonovým výplním měly omezenou plasticitu, kuželovitý tvar zůstával trvalý a nedocházelo k přelévavému efektu, který u moderních implantátů imituje chování pravé prsní tkáně. To byla zřejmě největší nevýhoda hydronů. S věkem pacientky se implantáty nepřizpůsobovaly změnám tvaru prsů, prsa po čase až nepřirozeně ´trčela´,” upozorňuje doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc. z kliniky plastické chirurgie Esthé.

Další úspěch ve vývoji prsních implantátů u nás zaznamenal v roce 1975 se svým týmem doc. MUDr. Ladislav Bařinka, CSc., který si v té době nechal patentovat odlehčený prsní implantát, který byl zbaven nevýhod hydronu. Není tedy pravdou, že zákroky plastické chirurgie se v Česku začaly provádět až po roce 1989. Ve skutečnosti byla plastická chirurgie jako samostatný obor uznána jako první na světě právě u nás v Československu, a to již v roce 1932.

Pokrok nejen v kvalitě, ale i bezpečnosti implantátů

Silikonové implantáty zaznamenaly během let obrovský pokrok, a to nejen z pohledu kvality, tvaru, ale i bezpečnosti. Ani této zdravotnické komoditě se ale nevyhnuly nejrůznější skandály, kvůli kterým se státní instituce i výrobci začali u implantátů více zaměřovat na výběr materiálů.

Asi největší poprask poslední doby způsobily modely od společnosti PIP, které si po celém světě pořídilo zhruba 300 tisíc žen. Tyto implantáty měly chabou mechanickou odolnost, přičemž navíc obsahovaly nestandardní silikonový gel, který nebyl oficiálně schválen a byl tak pro ženy nebezpečný.

Od té doby výrobci zaznamenali další vylepšení implantátů, které vypadají stále přirozeněji. Pokud se nejedná o opravdu nadměrné velikosti, lidé je dnes již na první pohled ani nepoznají.

Foto: Profimedia.cz

Timmie Jean Lindseyová (foto z roku 2012) měla původní implantáty i po padesáti letech.

„Jak lékařům, tak pacientkám se před dvaceti třiceti lety ani nesnilo o tom, co je dnes při zvětšení či modelaci prsou běžné. Stále žádanější jsou především anatomické prsní implantáty s kapkovitým tvarem, které věrně imitují přirozený vzhled prsu. Kapkovité výplně mají vždy texturovaný povrch, jehož zpracování může výrazně snížit riziko postoperačních komplikací. Uvnitř implantátu se nachází speciální kohezivní gel, který nevyteče ani při vzácném protržení obalu implantátu, například v důsledku úrazu,“ vysvětluje plastický chirurg MUDr. Libor Kment.

Novinkou na poli silikonových implantátů jsou dnes odlehčené prsní implantáty B-lite, které váží o 30 % méně než ostatní dostupné materiály. Jejich předností tedy je, že mnohem déle odolávají gravitaci, a tudíž se oddaluje čas další operace, kvůli pozvednutí prsou.

Významné datum

16.3.1962 - první žena na světě, Američanka Timmie Jean Lindseyová, si nechala v Houstonu voperovat silikonové prsní implantáty

„Kouzlem nízké váhy implantátů B-lite je výplň. Tu tvoří silikonový gel kombinovaný se vzduchovými mikrosférami. Laicky řečeno je implantát vyplněn silikonem obsahujícím vzduchové bublinky, které gel nadlehčují. Zároveň je tato výplň díky této technologii odolnější vůči mechanickému tlaku. V rámci lepší prostorové paměti zaručuje i přirozenější vzhled,” vysvětluje plastický chirurg MUDr. Roman Kufa z Perfect Clinic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám