Hlavní obsah

Foodblogerka - práce na plný úvazek

Právo, Jana Hanušková

Zajímavé recepty, krásné fotky a pár řádek k tomu. Stát se foodblogerem či foodblogerkou je zdánlivě jednoduché. Stát se na internetu úspěšnou a známou osobností, která píše o jídle, je ale práce na plný úvazek.

Foto: Martina Skácelová a Barbora Turková

Martina (vpravo) a Barbora v kuchyni Cafe AdAstra

Článek

„Dostat nápad na dobrý recept, nakoupit na něj suroviny, pak jídlo uvařit, udělat si foodstyling, nějaké hezké dekorace okolo, všechno nafotit a výsledek sdílet na sociálních sítích, počítejte tak pět hodin čistého času. Doba, která se vám možná v budoucnu zaplatí, ale nejspíš ne,“ vyjmenovává Martina Skácelová z Brna, která má foodblog Coudy’s cookies. „Coudy je můj kocour,“ vysvětluje autorka blogu.

Spolu se svou kamarádkou, také blogerkou, Barborou Turkovou z Prahy se v prosinci zúčastní akce Pomáháme večeří v pražském Café AdAstra.

Na něm foodblogeři každý měsíc zadarmo vaří tříchodovou večeři, část vybraných peněz jde na podporu projektu Zajíček na koni o. p. s. - Kavárna - zaměstnání pro lidi s handicapem.

Foto: Barbora Turková

Z blogu Báry

„Hosty bude obsluhovat náš personál, který tvoří právě lidé s postižením,“ říká k tomu za organizátory Lenka Mansour.

Vaření podle sezóny

„Akce je naplánována na 10. prosince, kdy už se všichni připravují na Vánoce, ale kapra a bramborový salát si chtějí připravit doma na Štědrý den, proto naše menu bude hlavně na zahřátí. Zimní sezóna si žádá krémovou polévku, hlavní jídlo bude masité. Přemýšlely jsme o vepřovém s houbovým kubou, nakonec zvítězily perníkové variace,“ říká Martina.

Foto: Martina Skácelová

Z blogu Martiny

Pro Báru, která se na svém blogu sweet-world-by-barush.blogspot.cz, zaměřuje na sladké a reportáže z cest po Česku a Evropě, je vánoční čas spojený hlavně s trhy, vůní a chutí svařeného vína, cukroví a koření. Na svém blogu má vždy se sezónním jídlem úspěch.

„Hodně se četl můj jahodovorebarborový koláč, mně se ale nelíbily první fotky, tak jsem koláč upekla znovu. I když si rebarboru a jahody doma pěstujeme, pořád něco stojí použitá mouka, máslo, cukr.“ Její brněnská kamarádka má jasno: „Ještě že to jídlo můžeme samy sníst,“ směje se.

Dát i kus sebe

Úspěšná blogerka musí podle kamarádek, které se potkaly na jednom z mnoha školení pro blogery, umožnit nahlédnout do svého soukromí, otevřít se čtenářům.

„Velký úspěch měly všechny fotky, které jsem dávala z Masterchefa,“ vzpomíná na své účinkování v kuchařské televizní soutěži Martina. „Letos jsem skončila osmá. Byla to dobrá zkušenost. Nejen kvůli zvládnutí stresu před kamerou a porotou, ale hlavně jsem si uvědomila, že mě baví týmová práce,“ říká s tím, že si hned domluvila i stáž v luxusní restauraci Miroslava Kaliny, člena poroty.

„Já mám pro své čtenáře historky z cestování za jídlem a pitím. V létě jsem byla v Itálii a nadchly mě vesničky, kde se vaří ze surovin z daného regionu,“ říká Bára, na jejíž blog se prý hodně uživatelů internetu dívá v pátek večer. „O víkendu se chystají péct, tak hledají inspiraci.“

„V pátek je u mě mrtvo. Nejvíc uživatelů mám v neděli večer a v pondělí. V neděli se chystají do práce, tak kontrolují e-maily a projíždějí internet, v pondělí se teprve dostávají do pracovního módu,“ říká k tomu Martina.

Vlastní podnik

Oběma dívkám je pětadvacet let, přesto mají dost jasnou představu o tom, kam by chtěly v budoucnu směřovat. Barbora studuje publicistiku, Martina je magistra mezinárodních vztahů a evropských studií.

První prý vaří i díky tomu, že rodiče připravují cateringy, jídlo na objednávku na určitou akci, druhá zase od malička sepisovala jídelní lístky, nabízela pohoštění celé rodině.

„Když jsem byla větší, nemyslela jsem si, že je moje vaření nějak úžasné. I když mě to mamka učila. Teprve když mi před několika lety můj tehdejší partner vyprávěl, jak mu chutnal dort, který jeho známá sama upekla, řekla jsem si, že to přece umím taky. Pak už byl k vlastnímu blogu jen kousek,“ vzpomíná Martina, která chce v Brně rozjet vlastní gastronomické projekty.

„Připadá mi, že v Brně na to místo ještě je, Praha už je přesycená. Nechci žádnou restauraci, ale budu chystat třeba jen snídaně. Teď jsme byly s kamarádkou na francouzském trhu, prodávaly jsme vlastnoručně upečené sendviče s kachním masem, camembertem, hruškovým chutnay.“

„V Praze je opravdu těžké najít skulinku na trhu zaměřeném na gastronomii. Neříkám, že se do něčeho nepustím, ale vidím to tak nejdřív za deset let, a určitě nejlépe spolu s rodiči,“ přemýšlí o své budoucnosti Barča, která už skoro tři roky plní svoje stránky na blogu.

„Začalo to tím, že jsem hodně pekla sladké pro známé, kamarádky. Chutnalo jim, a protože studuji publicistiku a psaní mě baví, oboje jsem spojila. Jen si nesmím číst svoje staré příspěvky, dnes bych je napsala úplně jinak.“

Perníčková panna cotta s povidlovou omáčkou, drobenkou a mandlovým krokantem

Suroviny na panna cottu

400 gramů 33% smetany, 130 gramů moučkového cukru, 3 plátky želatiny, vanilkový cukr, skořice celá, hřebíček, badyán

Foto: Miroslav Sova

Postup: Želatinu namočíme do studené vody. Smetanu zahřejeme na 90 až 100 °C, vložíme do ní koření a odstavíme. Přidáme moučkový a vanilkový cukr. Vše necháme zchladnout.

Vyjmeme koření, přidáme namočenou želatinu, vymícháme do hladka, přecedíme a nalijeme do připravených formiček. Necháme chladnout 3-4 hodiny, nejlépe ale přes noc.

Suroviny na povidlovou omáčku

4 lžíce povidel, 1 dl vody, 0,02 dl medoviny (nebo jiného alkoholu jako např. rum, brandy), 1 hřebíček

Foto: Miroslav Sova

Postup: V menším hrnci rozmícháme povidla spolu s vodou. Přidáme hřebíček a uvedeme k varu. Vaříme asi 2 až 3 minuty, dokud se tekutina nezredukuje spolu s povidly do konzistence omáčky. Poté přidáme alkohol a necháme povařit asi 30 sekund, aby se alkohol odpařil. Omáčku přecedíme přes jemné sítko. Zdobit můžeme kolem panna cotty nebo přelitím přes ni.

Suroviny na karamelizované mandle

100 g mandlových plátků, 4 lžíce třtinového cukru

Foto: Miroslav Sova

Postup: Na pánvi rozpustíme cukr na karamel - poté přidáme plátky mandlí a pražíme společně tak dlouho, dokud se všechny mandle neobalí v karamelu. Pozor, aby se karamel nespálil. Hotové mandle ihned přeneseme na rozložený pečicí papír a rozprostřeme je (nedotýkat se rukou). Vytvoří se karamelovo mandlové chipsy, kterými hotovou panna cottu zdobíme.

Foto: Miroslav Sova

Část mandlí rozsekáme na menší kousky a použijeme do perníkové drobenky. Tu vytvoříme z 1,5 lžíce másla (případně přepuštěného másla), jednoho perníku na strouhání a 1,5 lžičky skořice. Vše promícháme a vzniklou strouhankou zdobíme panna cottu.

Perníkové menu - Café AdAstra

  • Barbora Turková, Martina Skácelová
  • Předkrm: Máslová paštika s perníkem, brusinkami, praženými mandlemi a domácí brioškou
  • Hlavní chod: Vepřová porketa na černém pivu s bramborovými rosti
  • Dezert: Perníčková panna cotta s povidlovou omáčkou, perníkovou drobenkou a mandlovým krokantem
  • Datum večeře: 10. 12. 2016, cena 339 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám