Hlavní obsah

Jake Gyllenhaal: Strašně rád někoho miluji a chci se oženit. Je to ale složité

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Talentovaný rodák z Los Angeles, který právě září v dvojroli thrilleru Noční zvířata, má dveře v Hollywoodu otevřené dokořán. Režiséři si ho předcházejí, protože není role, kterou by nezahrál. Charismatický Jake Gyllenhaal je přitažlivý i pro kolegyně herečky. Ve svých pětatřiceti je totiž stále svobodný.

Foto: CinemArt

Své herecké umění znovu prokázal v drsném thrilleru Noční zvířata.

Článek

Přitom ne že by byl vůči ženám imunní. Měl románky nejméně s deseti herečkami, ve vážnějším vztahu byl ale, jak říká, jen s Kirsten Dunstovou, Reese Witherspoonovou a Rachel McAdamsovou. Nyní se chce údajně vrátit ke své poslední přítelkyni, k herečce Dakotě Johnsonové, známé z Padesáti odstínů šedi.

Upoutávka na film Noční zvířataVideo: CinemArt

Nedávno Jake prozradil, jak to s jeho milostným životem vypadá, kolikrát byl skutečně zamilovaný a proč to nakonec nikdy nevyšlo. „Téměř vždycky jsme se dali dohromady při natáčení, ostatně při svém pracovním nasazení jsem měl zatím jen malou šanci se jinak se ženou seznámit. Opravdu zamilovaný jsem byl snad jen třikrát. A i když jsem tu dotyčnou měl moc rád, pokaždé jsem vztah ukončil. Vždycky jsem z něho nakonec dostal až panický strach,“ přiznává populární starý mládenec.

Na světě je tolik krásných žen

Současně ale ani nepopírá, že přes všechny obavy by rád našel tu pravou, usadil se a měl děti. „Strašně rád někoho miluji a chci se oženit. Je to ale složité, myslím nejen pro mě, ale pro muže obecně. Na světě je tolik krásných žen… Když ale najdu tu správnou osobu, jistě se pochlapím a půjdu do toho. A s ní pak zůstanu, věřím totiž v monogamii,“ tvrdí.

Foto: Profimedia.cz

Jake Gyllenhaal

Vzorný příklad má Jake v manželství své starší sestry Maggie. Ta je s hercem Peterem Sarsgaardem už od roku 2009, mají dvě dcery a jsou spolu šťastni. A Jake své neteře miluje a věří, že i on by byl dobrý táta.

O své práci podobné pochybnosti nadaný herec nemá, v ní má naprosto jasno. Točí jeden film za druhým, diář má už dnes plný do roku 2018. Rejstřík jeho rolí je hodně pestrý, rád střídá jak žánry, tak režiséry.

„Jistěže si občas dopřeju romantickou komedii a při natáčení se trochu vyblbnu a zahraju si s krásnou herečkou jako například v komedii Láska a jiné závislosti (2010), kde jsem byl profesionálním flákačem vedle svůdné Anne Hathawayové, či v loňské Accidental Love, kdy se jako idealistický kongresman zhlédnu v naivní servírce v podání krásné Jessiky Bielové. Výjimkou byl i můj princ v dobrodružné fantasy Princ z Persie: Písky času.”

„Mojí doménou ale zůstávají především drsní muži zákona a komplikované či psychicky narušené postavy v thrillerových příbězích a filmech plných záhad a tajemna,“ svěřuje se.

Ty Jakea provázejí vlastně od začátku jeho herecké kariéry. Už ve dvaceti letech mu první velký úspěch přinesla nezávislá mysteriózní sci-fi Donnie Darko (2001) a jeho role problematického teenagera s formou paranoidní schizofrenie. Další odvážnou volbou byla pak Zkrocená hora (2005), milostný příběh dvou mladých mužů, která byla trefou do černého.

Za postavu přesvědčivě zahraného kovboje Jacka Twista dostal v pětadvaceti letech nominaci na Oscara, vynesla mu kromě fanynek i příznivce z řad gayů. Postupně Jake exceloval v dalších rolích, jako byl policista v Patrole (2012) či rok nato detektiv v psychologickém krimi thrilleru Zmizení.

Dvojrole v Nočních zvířatech se nese v naprosto stejném duchu. „Strašidelný romantický thriller, který natočil režisér Tom Ford, o jednom exempláři nočních zvířat, je výjimečný. Je šokující, krutý a velmi intenzívní. Zkoumá onu tenkou a neviditelnou hranici, jež vede mezi láskou a nenávistí, po které občas přecházíme všichni, a dělá to tak, až z toho mrazí v zádech,“ prozrazuje Jake, který v příběhu hraje jak spisovatele Edwarda, bývalého manžela krásné nespavé kurátorky Susan, tak hrdinu jeho knihy Tonyho.

Foto: Profimedia.cz

V akčním Bojovníkovi s trenérem v podání Foresta Whitakera.

Jake se podle režiséra dokázal perfektně vžít do drásavé scény v příběhu uvnitř knižního příběhu. „Svým ztvárněním role Edwarda/Tonyho mě fascinoval, protože obdivuji rizika, která na sebe během svých výkonů vzal. Je to drsná a emočně náročná role. Věděl jsem, že Jake odvede skvělou práci, a rozhodně jsem se nezklamal,“ pěje na něj ódy Ford.

Aby se z vás stal výborný bojovník, musíte boxu propadnout. A s herectvím je to totéž.

Jake je také známý jako mistr proměn. Se svým tělem dovede podle znalců neuvěřitelné věci. Jeho fyzička v roli boxera v Bojovníkovi (2015) je v porovnání s na kost vyhublým sociopatem ve Slídilovi (2014) neuvěřitelná. Taková transformace je podle tvůrců úžasná. Na ztvárnění postav má jistě vliv i Jakeův fyzicky náročný koníček.

Ve volném čase se hodně věnuje boxu a říká: „Aby se z vás stal výborný bojovník, musíte boxu propadnout. A s herectvím je to totéž. I proto jsem se rozhodl pro natočení Bojovníka i Everestu. V tom prvním jsem si zkusil, co je to být skutečným boxerem, ve druhém jsem si prověřil síly ve strašné sněhové vichřici, ale nejen to. Pochopil jsem, proč mají lidé stále důvod cestovat tak daleko a zkoušet dobýt tuto magickou horu,“ vysvětluje.

Pravda je, že cestu na filmové plátno měl Jake, kterému byli za kmotry Paul Newman a Jamie Lee Curtisová, daleko snazší než řada jeho hereckých vrstevníků. Se sestrou Maggie vyrostli v kultivované umělecké rodině, ve které liberální rodiče – scenáristka Naomi Fonerová a filmový režisér a producent Stephen Gyllenhaal – stavěli nad všechny hodnoty vzdělání a intelekt.

Foto: Profimedia.cz

V akční fantasy Princ z Persie: Písky času s Angličankou Gemmou Artertonovou.

Navíc se narodil přímo u zdroje, v Hollywoodu, kam se rodiče odstěhovali z New Yorku za vzkvétající kariérou. Okruh rodinných přátel tvořili umělci a političtí aktivisté. To bylo prostředí, které ho záhy silně ovlivnilo. Od mládí se snažil distancovat od života v přepychu, ve kterém žila i většina jeho spolužáků z prestižních škol, do nichž s Maggie v Los Angeles chodili. Nic nechtěl mít zadarmo. Díky tomuto postoji a výjimečnému talentu má i dnes Jake Gyllenhaal v Hollywoodu nezastupitelné místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám