Hlavní obsah

Na schůzce s Tondou Blaníkem

Právo, Jiří Sotona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Ne, ne, ne, Andreji! Ty naše faktury nejsou největší průser,“ rozléhá se rozčilený hlas vnitroblokem v centru Prahy. Lobbista Tonda Blaník má na drátě ministra financí Babiše a řeší s ním dotace na jeho Čapí hnízdo. Pro místní nájemníky, kteří se kolem ochomýtají, už docela všední scéna. Vědí, že z Kanceláře Blaník, která tu sídlí, vedou nitky do české politiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Daniel s textem v ruce a Halka Třešňáková s Michalem Daleckým v roli jeho podřízených nacvičují jednu ze scén seriálu.

Článek

Jen dvě maminky s kočárky evidentně netuší, že je to všechno jen jako, a producent je běží slušně požádat, aby zmizely ze záběru.

„No, ty škrte, kdybys nebyl tak spořivej, mohli jsme mít o starost míň,“ vžívá se do role herec Marek Daniel a vypomáhá si tahákem, který mu produkce vytiskla na velkou ceduli. „Jede auto,“ upozorní před další klapkou. Kamery se na chvíli zastaví, dokud vůz nezmizí v průjezdu. Pak ještě řemeslníci na dvoře rámusí železnými trubkami. Krátká prodleva a kamery snímající scénu z několika úhlů znovu jedou.

Točí se za plného provozu, nicméně místní obyvatelé jsou podle filmařů shovívaví a natáčení berou spíš jako zpestření. Možná dokonce patří k fanouškům seriálu, jejž na internetu sledují statisíce lidí. A který díky nedávno obdrženému Českému lvu ještě víc pronikl do širšího povědomí.

Navzdory tomu, že jedna epizoda trvá nanejvýš 10 minut a její natočení zabere jediný den, přinesla tahle role Marku Danielovi doposud největší popularitu a vytvořila mu, jak to v takových případech bývá, slušné alter ego. Jako Tondu ho někdo osloví minimálně jednou nebo dvakrát denně.

„Záleží, v jaké je to situaci, jestli je ten člověk veselý, nebo jenom opilý. Někdy se stane, že ani nevědí, jak se jmenuju občanským jménem. Byl jsem asi šťastnější, když jsem takhle známý nebyl, ale zvykám si,“ přiznává.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Kuchynka je producentem seriálu, ale když je potřeba, chopí se i role kulisáka.

Podobné zkušenosti má jeho kolega Michal Dalecký alias Tondův asistent Žížala.

„Zatím je to všechno v dobrém, nic hanlivého. Když jsme byli v Praze s rodinou, tak mě jeden pán oslovil: Pane Žížalo, můžu vám pomoct s kočárkem?“ Ale jak dodává, naštěstí zatím nikdo nechtěl, aby jako lobbistova pravá ruka něco skutečně zařídil.

Díky Andrejovi, Mirkovi, Bohoušovi…

„Je fakt, že všechny hlavní postavy, Tonda nejvíc, vstoupily do reality. Pro nás až překvapivě,“ hovoří za kolektiv tvůrců režisér Marek Najbrt. „Na začátku byla naše vnitřní potřeba reagovat na politiku. Dostali jsme nápad, schéma a začali ho realizovat.“

S námětem na satirický seriál Kancelář Blaník nepochodili u České televize, tak zakotvili na televizi Stream, kterou provozuje portál Seznam.cz. Po pilotním dílu na podzim 2013 a první řadě v následujícím roce si rychle získal svoje diváky a stal se fenoménem.

„Akce!“ Jsme zpátky na dvoře a hlavní hrdina je dle pokynů režiséra Marka Najbrta znovu v ráži: „No ty škrte, kdybys nebyl tak lakomej,“ upraví tentokrát mírně svoji repliku, „mohli jsme mít o starost míň. No nic, já ti pak ještě zavolám,“ končí rozhovor s Andrejem Babišem.

Není to poprvé, co se na něj scenáristé zaměřili. Ministr financí se na Marka Daniela z hlediště jen usmíval, když mu herec při Českém lvu z pódia ironicky děkoval za tvůrčí inspiraci. Nedá se však říct, že by autoři seriálu měli spadeno jen na něj.

Cynický lobbista se montuje do každé kauzy, o níž se mluví. Levárny, podrazy, korupce, ovlivňování veřejného mínění, v tom si libuje. Inspirace je nevyčerpatelná. Jak Marek Daniel připomněl, když ocenění za mimořádný počin v oblasti audiovize přebíral, nebýt Andrejů, Mirků nebo Bohoušů, seriál by neexistoval.

Diváci se rádi ztotožňují s hlavními postavami, takže si oblíbili i Tondu. Tvůrci to tak úplně nezamýšleli, protože to podle nich rozhodně není charakter hodný následování. „Z mého pohledu je to jednoznačně negativní postava, antihrdina. Vychází však ze vzorů, které ve společnosti reálně existují,“ myslí si Marek Najbrt.

Foto: Petr Horník, Právo

Kancelář Blaník je podle režiséra Marka Najbrta „garážový“ projekt. Vyrábí ho dohromady asi deset lidí.

Autoři, k nimž patří třeba režisér Bohdan Sláma a scenáristé Jan Bartes, Tomáš Hodan, Robert Geisler nebo Benjamin Tuček, se původně inspirovali zveřejněnými odposlechy mezi Pavlem Bémem a Romanem Janouškem a lidmi, jako jsou Marek Dalík nebo Ivo Rittig.

Stvořili Tondu Blaníka na základě skutečných lobbistů, které pořádně nikdo nezná, protože to jsou lidé skrytí v pozadí. „Jak říká Tonda Blaník – známý lobbista, špatný lobbista,“ poznamenává Marek Najbrt.

Dárkový koš od Agrofertu

Přesouváme se do kanceláře, která je další kulisou Tondových fiktivních telefonátů. Interiér kýčovitě míchá rudou a stříbrnou barvu, na stole leží hromádka mobilních telefonů, základních pomůcek lobbisty, a sám hlavní aktér má na sobě nabubřelou kombinaci hnědých mokasín, bílých kalhot, růžové košile a stříbrné kravaty.

Marek Dalecký jako Žížala a Halka Třešňáková jako sekretářka Lenka si zkoušejí scénu, kdy on leží na zádech na kancelářském stole a ona ho dusí jakousi stoličkou.

„A klidně mu říkej: Tak co, líbí se ti to, ty hajzle?“ radí režisér. „Hele, Marine,“ obrátí se na Marka Daniela, „ty přicházíš, řekneš: To jsem rád, že jste si to vyříkali, ale teď musíme pracovat.“

Marek Daniel přechází po místnosti, kamera je zatím vypnutá. „Andrejovi teče do bot, Andrejovi teče do bot,“ vštěpuje si svoji repliku.

„Já jsem teď byla nějakou dobu v Americe a tam je hodně populární charita. Všichni bohatý lidi tam dělaj charitu,“ rozjíždí dialog sekretářka Lenka.

Režisér ji opraví: „Ve scénáři je: na něco přispívaj.“

„Jo, to je vono!“ zvolá lobbista. „Charita!“ dostal právě vnuknutí. Ministrovi poradí, aby se z průšvihu vysekal příspěvkem na dobročinnost. Sami filmaři jsou určitě zvědaví, jaký ohlas bude tenhle Tondův případ mít. Starší epizoda s názvem Biobabiš patřila k nejsledovanějším v nedlouhé historii seriálu a produkce po jejím odvysílání obdržela pozornost.

„Dostali jsme od Agrofertu dárkový koš plný dobrot,“ prozradí Marek Daniel. „Pozdrav pro Tondu.“

Kde končí satira?

Podle producenta Milana Kuchynky se politici obvykle neozývají. „Víme o tom, že se o nás baví, ale přímo k nám se nic nedoneslo ani nám nikdo z nich nepsal.“

Může se zdát, že scenáristé si ústy Tondy Blaníka dovolí všechno, ale jak producent přiznává, na začátku s právníkem konzultoval, kde jsou mantinely politické satiry. Obecně si však Kancelář Blaník servítky nebere a scénář je plný vulgarit. Často převzatých z policejních odposlechů dotčených osob, dodávají tvůrci.

Na hraně byl nedávný díl o Miloslavu Ransdorfovi a kauze švýcarského konta. Do vysílání šel krátce po jeho nečekaném úmrtí, přesto se diváci mohli mimo jiné dozvědět, že komunistický europoslanec je „křivohubej bambula“. Seriál odhalil, že do Švýcarska jel proto, aby vybral účet přímo Blaníkovi, který si tam ulil peníze z kauz CASA, gripenů nebo Opencard.

Foto: Petr Horník, Právo

K výzdobě kanceláře patří i Český lev (vpravo), který jeho spoludržitel rozbil krátce po převzetí.

Marek Najbrt nachází pro lobbisty i vlídná slova. Ne všichni jsou podle něj padouši. „I když my s tím tak trochu pracujeme,“ připouští.

„Bavila jsem se s jedním člověkem, který je v politice a na seriál se dívá, ale mluvil o něm, jako by se ho to nijak netýkalo, což mi přišlo absurdní,“ zaznamenala představitelka sekretářky Halka Třešňáková.

„Je to podobné, jako když si film Bony a klid, kritický vůči vekslákům, paradoxně veksláci oblíbili,“ srovnává režisér a dodává, že ačkoli kolektiv tvůrců jednotlivé kauzy studuje a sbírá různé kuloární informace, na obrazovce se odehrává fiktivní příběh. Příběh drzého a morálně pokleslého lobbisty, který může i nemusí mít svůj reálný předobraz.

„A teď vypadněte,“ vyhání Tonda Blaník své podřízené z kanceláře, jak mu předepisuje scénář. Zkouška končí, kamera pojede naostro. Jdu taky. Vím, že Tonda má na své zákulisní čachry rád klid.

V čem má Tonda Blaník prsty
Nejsledovanější epizody
1. Krtek a ku**a
2. série, 8. epizoda, 730 972 zhlédnutí
„Volá vám pan Kellner,“ oznámí zaskočenému Tondovi sekretářka. Miliardář žádá, aby Miloš Zeman lobboval v Číně za jeho zájmy. Chtělo by to symbol, maskota. Podřízení navrhnou spojení Krtečka a pandy. Kellner za to vyšle na dovolenou do Číny Tondovu matku svým soukromým letadlem. Zpátky letí se Zemanem, který ji obtěžuje. Blaník po telefonu zasype prezidenta nadávkami – podklady pro nechvalně známý díl Hovorů z Lán jsou na světě.
2. Biobabiš
3. série, 2. epizoda, 703 816 zhlédnutí
„Jo, lidi už nechtěj žrát ty tvoje sračky. To je mi tě líto. Hele, to byla otázka času, než přijdou na to, že kuře za tejden prostě nevyroste,“ chápe Tonda situaci ministra Babiše, který volá kvůli klesajícímu zájmu o své produkty. Lidi chtějí jídlo s příběhem, tak zaangažuje kapelu Mňága a Žďorp, která vymyslí vlasteneckou píseň s textem: Vodníci, víly, skřeti, čert/tady jsme doma, to je Agrofert/ovečky, pejsek a kočička/v náručí vítá nás Babiška.
3. Žito
4. série, 2. epizoda, 618 867 zhlédnutí
Na Tondově parkovacím místě rozdělá stan uprchlická rodina, sekretářka je odvede dovnitř. Volá zpěvák Daniel Landa alias Žito 44 a prosí lobbistu, aby mu pomohl získat zpět fanoušky. „Landa teď bude muset bejt blbější než Ortel, jestli chce publikum zpátky,“ rozumuje Tonda. Poté, co ve skladu objeví uprchlíky, dostane nápad. Nechá asistenta, aby ve stylu kapely Ortel nahrál píseň oslavující imigranty. Ortel přichází o fanoušky, Landa vyprodává Strahov.
4. Prověrka pro kancléře
2. série, 6. epizoda, 570 536 zhlédnutí
Zařídit chybějící bezpečnostní prověrku pro Vratislava Mynáře, to je úkol pro Tondu. „Proč?“ ptá se asistent Žížala. „Aby Miloš věděl, že se beze mě neobejde,“ vysvětluje lobbista. Naskytne se výměnný obchod – prověrka bude, když kancléř přizná všechny milenky, mezi něž patří i Jiřina Bohdalová, nebo když se ho zřeknou všichni ruští přátelé. Klapne to druhé – za cenu toho, že se s nimi Tonda i oba jeho zaměstnanci opijí.
5. Tajemný V. H.
4. série, 4. epizoda, 553 652 zhlédnutí
Tondovi postupně volají Václav Klaus, Miroslav Kalousek a Marek Dalík s obavou, že to jsou oni, komu se europoslanec Ransdorf pokusil vybílit švýcarské konto. Nakonec s hrůzou zjistí, že chtěl vybrat jeho vlastní účet. „Tohleto je to vaše bolševický každýmu podle jeho potřeb?“ od plic vynadá Ransdorfovi poté, co mu na něj sekretářka sežene číslo.
Pozn.: Sledovanost ke dni 4. 4. 2016

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám