Hlavní obsah

Eddie Redmayne: Příležitost ztvárnit Dánskou dívku bylo velké privilegium

Právo, Jana Rovenská

Oscara si talentovaný Brit Eddie Redmayne odnesl z udílení Ceny Akademie už v loňském roce. Naději má i letos za hlavní roli ve filmu Dánská dívka. Aby toho nebylo málo, očekává v létě narození prvního potomka.

Foto: Cinemart.cz

S Alicií Vikanderovou (vlevo) mají už oba za Dánskou dívku nominace na Oscara. On za hlavní, ona za vedlejší roli.

Článek

„Jen se bojím, aby toho štěstí opravdu nebylo na jednoho příliš. Budu se ale snažit všechno si to zasloužit, včetně očekávaného otcovství,“ říká Eddie (34) s pokorou.

Prvního Oscara získal za náročnou roli v dramatu Teorie všeho, ve kterém ztvárnil postavu jednoho z největších žijících vědců, ochrnutého astrofyzika Stephena Hawkinga. Ani titulní role Lili Elbe v Dánské dívce nebyla o nic jednodušší.

Zrovna jsem točil Les Misérables (2012) a režisér Tom Hooper mi řekl: ,Byl bych rád, aby sis něco přečetl.‘

Jde o neuvěřitelný a nádherný milostný příběh inspirovaný životem manželské dvojice malířů Einara a Gerdy Wegenerových. Pouze díky podpoře Gerdy byl Einar schopen projít nelehkou cestu od objevení své ženské identity až po přerod v dívku Lili Elbe a sérii operací vedoucích ke změně pohlaví.

„Na začátek tohoto filmu nikdy nezapomenu. Zrovna jsem točil Les Misérables (2012) a režisér Tom Hooper mi řekl: ,Byl bych rád, aby sis něco přečetl.‘ A dal mi scénář k Dánské dívce. A já si sedl a četl.”

Privilegium i zodpovědnost

O přeměně, o které se v příběhu vypráví, jsem nevěděl vůbec nic, ale cítil jsem nesmírné pohnutí. Připadalo mi to vášnivé a hluboce citové,“ prozrazuje okouzlující rodák z Londýna. Příležitost ztvárnit Lili Elbe znamenala pro Eddieho, jak přiznává, velké privilegium.

Trailer k filmu Dánská dívka

„Byla to ale i ohromná zodpovědnost. Doufal jsem, že budu schopen ponořit se do jejího světa, pochopit, čím si prošla. Právě přeměna v Lili, která měla odvahu jít si za skutečným životem, mě na tomhle příběhu zaujala nejvíc,“ vysvětluje.

„Když jsem poprvé přišel na natáčení jako Lili, a to jsem byl v přátelském prostředí, pociťoval jsem, byť jen nepatrně, jaké to je – to podrobné zkoumání, kterému jsou vystaveni všichni genderově nonkonformní lidé. Ti, které jsem v průběhu natáčení potkal, mě změnili. A jsem za to velmi vděčný.“

Eddie je jedním z pěti dětí finančníka Richarda a podnikatelky Patricie. Jako jediný se dal na hereckou dráhu. „Velice záhy jsme přišli na to, že nebude jako jeho sourozenci pokračovat v byznysu, že má zcela jiný talent, a podporovali jsme ho v zájmu o divadlo. Dodnes vzpomínáme na jeho první roli v představení Oliver!. Byl úžasný,“ pyšní se rodiče po letech.

Při konkurzu lhal, že na koni jezdit umí...

Eddie v hraní pokračoval na prestižní střední škole Eton College i na Trinity College v Cambridgi, kde vystudoval dějiny umění. Původně chtěl pracovat jako kurátor, ale jeho profesor ho v roce 2003 doporučil pro roli Violy v představení Večeru tříkrálového v divadle Middle Temple Hall v Londýně. Jeho výkon zaujal natolik, že si ho vybral agent, který zastupuje například Cate Blanchettovou, a Eddie se začal věnovat hraní profesionálně.

Foto: Cinemart

V roli dosud žijícího astrofyzika Stephena Hawkinga v Teorii všeho ukázal svůj výjimečný talent.

Velice dobře se popral i s filmem. Začínal v historických dramatech, jako byl seriál Královna Alžběta (2005) a velkofilm Královna Alžběta: Zlatý věk (2007), na které má nezapomenutelné vzpomínky.

„Pamatuji se, jak moc jsem chtěl v té první Alžbětě dostat roli zrádného hraběte Southamptona, pro kterou ale bylo nutné umět jezdit na koni. Při konkurzu jsem lhal, že umím. Roli jsem dostal a myslel si, že mám vyhráno. Jenže při natáčení došlo k nejhoršímu. Vylezl jsem před Helen Mirrenovou a Jeremym Ironsem na koně, on se dal do běhu a já se skoro zabil. Při druhé Alžbětě s Cate Blanchettovou jsem už přiznal barvu, a tak mi dali měsíční kurz a dnes už na koni jezdit umím,“ směje se.

Oscar, svatba, dítě a fantasy podle Rowlingové

Pak přišly další filmy včetně životopisného dramatu Můj týden s Marilyn (2010) a už zmínění Bídníci. Po Teorii všeho (2014) měl Eddie dveře v Hollywoodu otevřené dokořán. Mimořádně úspěšný rok zakončil svatbou se svou o rok mladší krajankou z Londýna Hannah Bagshaweovou, doktorkou anglické literatury a francouzštiny a známou publicistkou. Zamilovaní novomanželé ale na líbánky neměli čas.

Foto: Mike Blake, Reuters

Nadšený herec Eddie Redmayne

Po Teorii všeho a oscarovém kolotoči začal Eddie hned točit Dánskou dívku. Přesto, zdá se, stihli to nejdůležitější a na začátku nového roku oznámili světu, že v červnu čekají prvního potomka. V této souvislosti šťastný Eddie prohlásil, že co nevidět dokončí britskou dobrodružnou fantasy Fantastická zvířata a kde je najít a pak už se bude cele věnovat svojí Hannah a společně budou žít v očekávání věcí příštích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám