Hlavní obsah

Jak pečovat o pokožku po slunění

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní opalovací přípravky předně chrání pokožku před spálením a předčasným stárnutím, ale také umožnují zdravé opálení. Aby si pokožka uchovala delší čas bronzovou barvu, je nutné o ní pečovat i po opalování.

Foto: Profimedia.cz

Pokud zanedbáte prevenci a přeci jen u vás dojde ke spálení pokožky, problém nebagatelizujte.

Článek

Slunce, voda a vítr  pokožku velmi vysušují. Po jediném dni stráveném na slunci je naše pokožka unavená a citlivá, a potřebuje kromě maximální hydratace a ochlazení také zklidňující látky, aby mohla rychleji regenerovat. Jedině tak se může zbavit stresu z náročného pobytu na slunci.

Po každém slunění je tak dobré se nejprve vysprchovat a následně pokožku důkladně hydratovat, a to nejlépe přípravky určenými přímo k tomu. K základní péči samozřejmě postačí klasické hydratační přípravky, pokud si ale chcete opálení udržet co nejdéle, používejte přípravky po opalování. Obsahují totiž ty správné účinné látky jako je vitamín E nebo betakaroten, které opálení podpoří. Zároveň mohou mít i chladivý efekt, který je zvláště po celodenním slunění velmi příjemný.

Jednou týdně je dobré pokožce dopřát peeling, a to zejména na končetinách.  Zbaví vás odumřelých kožních buněk, které tak nebudou bránit přijímání ochranných i hydratačních přípravků, a kůže bude celkově vypadat vyživenější. Nemusíte se bát, že si peelingem opálení odstraníte, uvidíte, že naopak bude ještě viditelnější.

Foto: archív firem

Zleva:

První pomoc při spálení pokožky

Pokud zanedbáte prevenci a přeci jen u vás dojde ke spálení pokožky od slunce, problém nebagatelizujte. Jedná se vlastně o zánět kůže způsobený nadměrnou dávkou UVB záření. Většinou dojde jen k zanícení kůže, a tedy k jejímu zarudnutí, svědění, pálení a občas i mírné bolesti. V těžších případech se pak objeví puchýřky, které může provázet teplota s nevolností.

První pomocí tedy je přiložení studeného obkladu a celková hydratace organismu. Osvědčené jsou i obklady z odvaru ze silného zeleného a černého čaje či borové vody.

Babičky ale i domorodci ze Středomoří pak doporučují obklady z tvarohu, bílého jogurtu, kefíru či syrovátky. Obklad vždy přiložit na 15 minut a následně setřít. Kyselina mléčná totiž pomáhá zklidnit zarudnutí pokožky a ulevit od bolesti. Výborná je i vlažná koupel s příměsí podmáslí nebo jogurtu, případně hrstkou ovesných vloček.

Někdo radí přikládat okurku či nakrájená rajská jablíčka. Obojí by mělo též ulevit zarudlé pokožce a snížit bolestivost. Výborným pomocníkem je i gel z aloe vera či kokosový olej. Úlevu prý mohou přinést i obklady z hypermanganu či koupel s rozpuštěnou jedlou sodou.

Pomoci ale mohou i termální vody, které dokážou pokožce dodat i do hlubších vrstev hydrataci. Pokud chcete mít jistotu, pak volte tzv. SOS přípravky. Většina z nich obsahuje pantenol či speciální komplexy, které dokážou zklidnit zarudlou pokožku, hydratovat ji a přinést jí okamžitou úlevu.

Foto: archív firem

Zleva:

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám