Hlavní obsah

Když na pocení nefungují běžné antiperspiranty

Novinky, das

Přestože je naprosto přirozené a zdraví prospěšné potit se, společnost tento fakt příliš netoleruje, a to zejména v letních měsících. Zápach potu totiž může být velmi agresivní a ostatním lidem se z něho může dělat až zle. Ne vždy ale za zápachem stojí nedostatečná hygiena a ochrana proti pocení. Někteří lidé se potí nadměrně a běžné přípravky u nich jednoduše nefungují.

Foto: Profimedia.cz

Ne vždy za zápachem stojí nedostatečná hygiena a ochrana proti pocení.

Článek

Tělo zdravého člověka vyprodukuje přibližně půl litru potu za den, který obsahuje 99 % vody, zbytek tvoří odpadní látky. Pokud se jedinec potí víc, než je obvyklé, a pak také v situacích, kdy běžně k pocení nedochází, pak je to považováno za nadměrné pocení.

Aktivita potních žláz je přitom řízena nervovým a hormonálním systémem, kdy žlázy reagují na strach, stres, spěch, ale i větší množství alkoholu. Pot sám o sobě pak nezapáchá, ke vzniku nepříjemného pachu dochází až vlivem bakterií při rozpadu potu. Intenzitu zápachu pak může nepříznivě ovlivnit i konzumace některých potravin, nejčastěji kávy, alkoholu, cibule, česneku a podle nejnovějších výzkumů dokonce i rajčat. Do kůže totiž snadno přecházejí aromatické silice. Pocení dokáže zvýšit také kofein či nikotin.

Funkční antiperspiranty

Prvními pomocníky v boji proti potu jsou antiperspiranty a deodoranty. Antiperspiranty omezují tvorbu potu, zatímco deodoranty pach potu pouze překrývají. Pomoci může i pravidelná hygiena a nošení vzdušného oblečení z přírodních materiálů.

Samozřejmě ne vždy jde zabránit pocení na celém těle. Zamezit mu ale lze snadno především na místech společensky obtěžujících, jako je podpaží, dlaně a někdy i chodidla. Ovšem pokud jde o nadměrné pocení, je to problém i tam. Řada přípravků u těchto lidí jednoduše nefunguje. V jejich případech se musí volit antiperspiranty, které dokážou mechanicky uzavřít potní žlázy tak, aby u nich došlo ke zmírnění pocení či k úplnému zastavení tvorby potu. Přebytečná voda se pak v těle nehromadí, vyloučí se močí nebo se odpaří v jiných místech.

Jedná se obvykle o přípravky obsahujících aluminium chlorid, který mění strukturu bílkovin. Tím se zužuje vývod potních žlázek na kožní povrch, a snižuje se tak množství vylučovaného potu. Vhodné je antiperspirant aplikovat večer těsně před spaním, aby účinná látka nebyla potem ihned odplavována. V noci účinná látka lépe ulpí na pokožce a může působit několik hodin bez častého otírání o oblečení. Míra pocení se snižuje přibližně po týdnu používání antiperspirantu. Tyto přípravky je možné používat denně, ale nikdy ne na podrážděnou pokožku, například ihned po holení.

Foto: archív firem

Zleva:

Botulotoxin

Aplikace tohoto jedu zabrání převodu vzruchů z nervových vláken na potní žlázky, které jsou impulzem pro tvorbu potu. Výsledkem je, že žlázky neprodukují pot, protože jim to nikdo 'nepřikáže' – příkaz se k nim nedostane. Účinek botulotoxinu nastupuje čtyři až šest dní po aplikaci a trvá 6–10 měsíců. Po odeznění účinku není problém ošetření zopakovat.

Liposukce potních žláz

Jedná se o velmi šetrnou metodu bez nutného opakování, kdy dochází k odsátí potních žláz v podpaží pomocí jemné kanyly. Zákrok trvá asi 45 minut v lokální anestezii a klient necítí žádnou bolest. Po odsátí se podpaží vydezinfikuje, drobná ranka zalepí a na odsávanou část se na 24 hodin přiloží gáza. Tentýž den není doporučeno řídit ani nosit těžká břemena. Druhý den se může jedinec vrátit do zaměstnání. Hojení probíhá mírným otokem, možná je i modřina. Po dobu tří týdnů je doporučeno vyvarovat se koupání ve veřejném bazénu a sportu.

Chirurgické odstranění potních žláz

Může být prováděno v celkovém nebo lokálním umrtvení. Jedná se o přímé vyříznutí kůže spolu s potními žlázami. Hojení je zdlouhavé a jako každý operační zákrok má svá rizika.

Sympaktektomie

Přichází na řadu, pokud všechna předchozí léčba selže. Jde o odstranění nervových ganglií (uzlíčků) u páteře, která ovlivňují potní žlázy na pažích. Operační řešení je účinné, ale nese s sebou možnost řady komplikací.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám