Hlavní obsah

Eddie Redmayne: Příběh Stephena Hawkinga není žádnou tragédií

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po deseti letech malých rolí přišel zlom a Eddie Redmayne hraje ve velkofilmech a sbírá ceny. Za hlavní roli v dramatu Teorie všeho dostal Zlatý globus, cenu BAFTA a získal Oscara. Angličan z rodiny finančníků má prostě talent od boha.

Foto: Cinemart

V roli dosud žijícího astrofyzika Stephena Hawkinga v Teorii všeho ukázal svůj výjimečný talent.

Článek

V Teorii všeho vzal na sebe Eddie nelehký úkol: vytvořit postavu jednoho z největších žijících mozků, proslulého astrofyzika Stephena Hawkinga, kterému na vrcholu osobního i profesního života lékaři oznámí krutou diagnózu - neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému končící do dvou let smrtí.

Herci se role báli

„Každému herci by role Stephena Hawkinga naháněla strach,“ přiznává scenárista a producent Anthony McCarten. „Můj scénář vyžadoval herce, který by byl schopen ukázat divákům pětadvacetiletý vývoj jednoho muže: od zdravého jednadvacetiletého člověka plného síly až po postiženého, který užívá pouze pár svalů, jednu ruku a několik omezených obličejových pohybů a jehož hlas nahradil stroj,“ přibližuje složitost role.

Upoutávka na film Teorie všehoVideo: CinemArt

„Byl jsem nadšený, když padlo Eddieho jméno,“ pokračuje. „Znal jsem ho z Bídníků (2012), kde bravurně zahrál mladého revolucionáře Mariuse, a věděl jsem, že je to skvělá volba. Úplně se té roli oddal nejen po stránce fyzické, ale i psychologické přípravy. Bylo úžasné sledovat jeho vývoj, jak zachycoval tu řadu vrstev Stephena,“ říká obdivně scenárista.

Foto: CinemArt

Felicity Jonesová a Eddie Redmayne ještě před svatbou

Na setkání s Hawkingem se dlouho připravoval

A co říká k roli protagonista? „Když jsem ji dostal, věděl jsem, že na sebe beru ohromnou zodpovědnost především vůči Stephenovi, a moc jsem se s ním chtěl setkat, abych se z jeho osobnosti a charismatu naučil co nejvíce. Přesto jsem měl noční můru z lidí, kteří mě budou při ztvárnění role soudit,“ svěřuje se třiatřicetiletý rodák z Londýna.

„Když jsem ho uviděl poprvé, bylo to děsivé. Zoufale jsem ale chtěl, aby se Stephen v pohodě vyrovnal s faktem, že nabídnu jeho verzi ve filmu, aby věděl, jak velice si jeho i této role vážím.“ Na toto setkání se Eddie čtyři měsíce připravoval. Četl odbornou literaturu, mluvil se specialisty i s lidmi postiženými stejnou nemocí, se členy Stephenovy rodiny.

Příběh díky samotnému astrofyzikovi není tragický

„Sledoval jsem každý dostupný detail. Když jsme se viděli podruhé, všiml jsem si, že ano vyjadřuje jakýmsi úsměvem a ne je téměř úšklebek, i když to vše provádí jen pár obličejovými svaly, a tak jsem se naučil, jak je izolovat,“ prozrazuje herec.

„Na tomhle fascinujícím filmu mě nejvíce dostala následující věc: příběh Stephena Hawkinga, jakkoliv hořkosladký, není žádnou tragédií, i přes téměř fatální nemoc, která postihla zdravého muže. To, jak své nemoci s humorem vzdoruje, a jeho vytrvalost a schopnost zatnout zuby dělají z příběhu, propojeného silnou láskou, nakonec přesný opak tragédie. Padesát let poté Stephen stále žije - a to je neuvěřitelné,“ dodává.

Foto: Mike Blake, Reuters

Nadšený herec Eddie Redmayne

Eddie Redmayne se narodil v Londýně jako jedno z pěti dětí bankéře Richarda a Patricie a jako jediný se dal na hereckou dráhu. „Velice záhy jsme přišli na to, že nebude jako jeho sourozenci pokračovat v byznysu, že má zcela jiný talent, a podporovali ho v jeho zájmu o divadlo. Dodnes vzpomínáme na jeho první roli ve West Endu v produkci Oliver! v režii Sama Mendese. Byl úžasný,“ pyšní se rodiče po letech.

Divadlo hrát nepřestane

Eddie pak v hraní pokračoval jak na prestižní střední škole Eton College, tak na Trinity College v Cambridgi, kde vystudoval dějiny umění. Původně chtěl pracovat jako kurátor, ale jeho profesor ho před ukončením školy v roce 2003 doporučil pro roli Violy ve výročním představení Shakespearova Večeru tříkrálového v divadle Middle Temple Hall v Londýně.

Jeho výkon zaujal natolik, že si ho vybral agent, který zastupuje například oscarovou Cate Blanchettovou, a Eddie se začal věnovat hraní profesionálně. Už rok nato získal za roli syna zoofila ve hře „The Goat or Who is Sylvia?“ v divadle Globe prestižní cenu Outstanding Newcomer - Výjimečný nováček - a angažmá u společnosti National Youth Music Theatre.

Od té doby divadlo hrát nepřestal. Na otázku, zda svůj postoj nezmění po Teorii všeho, odpověděl: „Ne, zbožňuji divadlo, musím jen najít správnou hru, která mi sedne. S filmem je to většinou dvouměsíční zlý sen, po natočení už nic nezměníte. Kdežto hru hrajete každý večer a neustále něco vylepšujete, až jste před derniérou úplně perfektní,“ říká s úsměvem.

Foto: Focus features

Felicity Jonesová a Eddie Redmayne

Eddie se ale velice dobře popral i s filmem. Začínal v historických dramatech, jako byla Královna Alžběta s Helen Mirrenovou (2005) a Královna Alžběta: Zlatý věk (2007) s Cate Blanchettovou, na které má nezapomenutelné vzpomínky.

„Pamatuji se, jak moc jsem chtěl zvlášť v té první Alžbětě dostat roli zrádného hraběte Southamptona, která ale předpokládala umět jezdit na koni. Při konkurzu jsem lhal, že umím, roli jsem dostal a myslel jsem si, že mám vyhráno. Jenže pak při natáčení došlo k nejhoršímu. Vylezl jsem před Helen Mirrenovou a Jeremym Ironsem na koně, on se dal do běhu a já jsem se skoro zabil. Při druhé Alžbětě jsem už přiznal barvu, a tak mi dali měsíční kurz a dnes už na koni jezdit umím,“ směje se.

V roce 2006 pak dostal první roli v americkém thrilleru Kauza CIA, kvůli které musel jako syn Angeliny Jolie a Matta Damona zvládnout americký přízvuk, a od té doby role přibývaly. V roce 2010 přišel Můj týden s Marilyn, ve kterém jako čerstvý absolvent Oxfordu s ambicemi stát se filmovým režisérem prožil nezapomenutelný týden ve společnosti největší světové hvězdy, a slavní Bídníci (2012). Po Teorii všeho má už talentovaný a okouzlující Eddie Redmayne otevřené celé hollywoodské nebe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám