Hlavní obsah

Proč jsou zrzavé vlasy tolik žádané i mezi slavnými

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrzavé vlasy byly vždycky výjimečné. Ať už pozitivně či negativně. Jejich nositelky byly většinou považovány za atraktivní, tajuplné, vášnivé a uhrančivé ženy. Na druhou stranu byly v historii rusé vlasy také spojovány s ďáblem a jejich majitelky označovány za čarodějnice.

Foto: Profimedia.cz

Zářivé zrzavé vlasy zaujmou na první pohled.

Článek

To už je ale dávno pryč. Dnes jsou zrzavé vlasy žádané. Není ale mnoho těch, kteří se jako zrzci rodí. Jen asi dvě procenta lidí mají přirozeně rusé vlasy. Může za to feomelanin, který je zodpovědný za červenou barvu vlasů a pihy na obličeji. Trochu ho má v těle každý, proto je možné, aby hnědovlasí rodiče měli rusovlasého potomka.

Protože je výjimečné mít přirozeně rusé vlasy, které na sebe téměř vždy strhnou pozornost, jsou to převážně ženy, které si k plamínkově zářícím vlasům dopomáhají barvami. Není to ovšem nějaká krátkodobá módní záležitost. Červenou henou si vlasy barvily ženy už ve starověkém Římě.

Zrzaví hrdinové literatury a filmu

Fakt, že zrzavé vlasy jsou zajímavé, dokládá i literatura a film. Zřejmě proto, že dětský kolektiv umí být k jakékoli odlišnosti velmi nevybíravý, často i krutý, objevují se v dětských knihách hrdinové a hrdinky s rusými vlasy, kteří jsou vždy něčím výjimeční. Například Pipi Dlouhá Punčocha, statečná, silná, dobrosrdečná a přátelská holka nebo Šebestová, která se svým kamarádem Machem pomocí kouzelného sluchátka vyřeší jakýkoli problém, a v neposlední řadě jsou to sourozenci Weasleyovi z knih o Harrym Potterovi. Není obětavějšího přítele, než je Ron Weasley.

Z filmových div dělají slávu svým zrzavým vlasům například herečky Julianne Mooreová, Nicole Kidmanová, Marcia Crossová nebo Cynthia Nixonová.

Foto: Profimedia.cz

Julianne Moore

Foto: Profimedia.cz

Nicole Kidmanová

Foto: Profimedia.cz

Marcia Crossová

Foto: Profimedia.cz

Cynthia Nixonová

V posledních dvou letech zažívají podle agentury Famous boom v oblíbenosti také zrzaví muži s atraktivní tváří. Prosazují se v modelingu a oblíbení jsou také slavní rusovlasí herci, např. Ewan McGregor, Damian Lewis nebo Rupert Grint.

Foto: Profimedia.cz

Ewan McGregor

Foto: Profimedia.cz

Damian Lewis

Foto: Profimedia.cz

Rupert Grint

Na přehlídkových molech pak doslova září britský model Louis Evans. Podle svých slov si v dětství kvůli barvě vlasů hodně vytrpěl. Nyní je všechno jinak. Jemu a dalším kolegům pomáhá fotograf Thomas Knights ve své umělecké kampani Red Hot. Vytváří sérii snímků sexy modelů s rezavými vlasy, dokonce jim letos vydal první kalendář.

Foto: Profimedia.cz

Louis Evans

„Chlapi s červenými vlasy nemají ve společnosti žádné pozitivní vzory, zatímco u holek je tomu jinak,“ vysvětluje Knights, proč se zaměřil jen na zrzavé muže.

Reklama

Související témata:

Související články

Účesy slavných, které vstoupily do historie

Ojedinělým znakem každého člověka je jeho styl, hlas, chování, ale i to, jaký účes nosí na hlavě. V průběhu života se mění spousta věcí, a s nimi jdou ruku...

Jak získat zpět svoji přirozenou barvu vlasů

Spousta lidí prošla obdobím změn, kdy toužila po barvě, která je od té jejich přírodní, jak se říká, „na hony vzdálená”. Hlavně ženy občas zatouží po módní...

Když ženám nesluší blond

Po platinové barvě vlasů zatoužila v průběhu života zcela jistě nejedna žena. Jenže málokterá se k tomu odhodlala a nechala si svou přírodní barvu na blond...

Výběr článků

Načítám