Vánoční punč
Punč

FOTO: fotobanka Profimedia

Suroviny: 500 ml červeného vína, 200 ml rumu, 750 ml slabého čaje, 140 g cukru (krystal), 3 pomeranče, 1 citrón, 2 hřebíčky, kousek skořice (celá)

Postup: Čaj smícháme s cukrem, pomerančovou a citrónovou šťávou a vše přivedeme k varu. Pak přilijeme rum s vínem a přidáme koření. Punč opět zahřejeme až k bodu varu.

Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic. Každou sklenici zdobíme polovinou plátku pomeranče a citrónu.

Caro se zázvorovým sirupem

Suroviny: 2 kávové lžičky cereálního nápoje Caro, 80 ml smetany na šlehání, 80 ml vody, 50 ml medu, 20 g zázvoru

Postup: Smetanu ušleháme do tuhé šlehačky, med prohřejeme se zázvorem nakrájeným na plátky. Caro zalijeme horkou vodou ohřátou na 90 °C. Do sklenice nejprve nalijeme med se zázvorem, opatrně přilijeme připravené Caro, nastříkáme šlehačku a ozdobíme zbylými plátky zázvoru.

Kuuma Greippi

FOTO: Finlandia

Suroviny: 4 cl Finlandia Grapefruit, 1,5 dl 50% hruškového džusu, skořice

Postup: Do sklenice nasypte skořici, zalijte vodkou a horkým džusem. Pokud chcete drink ozvláštnit, ozdobte jej plátkem grepu nebo kouskem celé skořice.

Amundsenův sen

FOTO: Amundsen

Suroviny: 5 cl Amundsen Plum, jablečný džus, hřebíček, skořice

Postup: Do sklenice dávkujte ingredience dle receptury, ohřejte parou, ozdobte hřebíčkem a skořicí.

Plum likér s čokoládou

FOTO: Rudolf Jelínek

Suroviny: 6 cl plum likér, horká čokoláda, šlehačka

Postup: Horkou čokoládu zalijte 6 cl plum likéru a dozdobte šlehačkou, případně sušenou švestkou.

Horká čokoláda Baileys

Suroviny: 300 ml mléka, 25 g tmavé čokolády, 50 ml Baileys Irish Cream

Postup: Přiveďte k varu 300 ml mléka. Polovinu mléka nalijte do hrnečku s 25 g tmavé čokolády. Nechejte rozpustit a šlehejte do hladka. Přidejte 50 ml Baileys a zbytek mléka. Znovu šlehejte. Nalijte do dvou teplovzdorných sklenic. Navrch přidejte šlehačku a čokoládové vlnky. Každá porce obsahuje 6,7 gramu alkoholu.

Hot Toddy
Jameson Hot Toddy

FOTO: Jameson

Suroviny: odměrka Jameson whisky, hnědý cukr, hřebíček, citrón na ozdobu

Postup: Do poháru z varného skla nalijte odměrku whisky Jameson, doplňte lžící hnědého cukru, hřebíčkem a horkou vodou, nakonec ozdobte plátkem citrónu.

Sladké pokušení

Suroviny: 4 cl likéru Cordial, 15 cl jablečného džusu, celá skořice, citrónová kůra

Postup: Cordial s jablečným džusem prohřejte a slijte do šálku z varného skla, vložte celou skořici a zastříkněte citrónovou kůrou.

Lavina

Suroviny: 4 cl Becherovky, 12 cl červeného vína, 4 cl vody, skořice, hřebíček, med, plátek citrónu

Postup: Tekuté ingredience zahřejte, přidejte med a doplňte skořicí, hřebíčkem a plátkem citrónu.