Hlavní obsah

Princ William rozmetal škrobenost dvora

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Princ William řídí britský královský dvůr profesionálně jako moderní firmu: rodina s modrou krví najednou vyhlíží lidsky, přitažlivě a soudobě. A jde na to chytře!

Foto: Profimedia.cz

Je úterý 23. července 2013 krátce po osmé večer: princ William s manželkou Kate představují světu svého prvorozeného syna George Alexandera Louise z Cambridge.

Článek

Stačí maličkosti, ty vypovídají o všem. Nejproslulejší a nejočekávanější miminko oněch dnů si nejdřív lebedí v zavinovačce a pak ho rodiče přesunou do vajíčka, jak se říká přenosce pro nemluvňata. Žádný luxusní kočárek, žádné načančané peřinky, žádný erb. Obyčejné vajíčko, jaké si mohou pan a paní Smithovi z Liverpoolu či Glasgow pořídit v každém supermarketu.

William pak svého prvorozeného zkušeným – někdo by možná řekl, že pečlivě nacvičeným – pohybem, dokonce jednou rukou, posadí do auta. Manželka Kate se usadí vedle malého, novopečený otec za volant. Čtyřiadvacet hodin od porodu vyrážejí princ, jeho žena a syn v rodinném černém Range Roveru domů. A kamery u toho všeho běží naplno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vévoda a vévodkyně z Cambridge ukázali svého synaVideo: Reuters

Její Veličenstvo, babička Alžběta II., může být na výsost spokojena. William, její zlatý vnuk, to všechno báječně zvládl.

„Vajíčko vydá za tisíc slov,“ hodnotí Jeff Dickens, mediální odborník univerzity v Manchesteru. „Jako kdyby jím šťastní rodiče říkali: haló, lidi, jsme sice pohádkově bohatí, ale mladí a praktičtí. Teď jsme se museli vzdálit, ale pokud se chcete dozvědět víc, sledujte nás na Twitteru.“

Kdo není na Twitteru, jako kdyby nebyl

Princ nás v koutku duše nenávidí, stěžují si britská média. „Dodnes je přesvědčen, že paparazzi uštvali poslední srpnový den roku 1997 v pařížském tunelu jeho matku, princeznu Dianu. Nepřipouští si, že Diana zvala lidi z bulváru na obědy, že si je pokoušela naklonit.

Cynik by řekl: usilovně a poněkud neobratně rozfoukávala plameny, jež ji sežehly,“ vysvětluje Jonathan Stillwell, jenž dvanáct let sledoval dění v Buckinghamském paláci pro list The Daily Mirror.

Princ učinil média poněkud přebytečnými. Zprávy si mnohem raději „vyrábí“ sám.

Potíž však spočívá v tom, že Windsorové tyto „parazity, kteří přinášejí špínu i lesk“, jak se kdysi vyjádřil princ Charles, prostě potřebovali. S Williamem se to však změnilo.

Učinil média poněkud přebytečnými. Zprávy si mnohem raději „vyrábí“ sám. Spolu se svými lidmi rozmetal dosavadní obraz dvora jako sbírky škrobených, vážných aristokratických exotů tím, že je zlidštil. Vyrojily se snímky a šoty, jak trénují spolu se sportovci, odvazují se na koncertech popových hvězd a – to se stalo takřka nezapomenutelným – jak vévodkyně Kate tlačí nákupní košík. Všechno naaranžováno do poslední podrobnosti.

Princ rovněž podstatně změnil způsob, jak svou pravdu dostat k veřejnosti. Kdo chce dnes vědět, co je nového u Royals, může samozřejmě sledovat BBC nebo číst noviny. Ale může se vydat za informacemi přímo. Na oficiální web monarchie (www.royal.gov.uk) či web Williama a Kate (www.dukeandduchessofcambridge.org). Nebo na Twitter @ClarenceHouse a @BritishMonarchy.

Digitálně vybavené královské tiskové oddělení tweetuje pečlivě, přátelsky a pravidelně. První zatěžkávací zkouškou prošlo v dubnu 2011 při svatbě Williama a Kate. Od slavnostního menu přes rozpis programu až po výběr gratulací. Každou informaci, kterou palác posvětil, hned posílalo ven.

„Oficiální blog spustili už osm týdnů před sňatkem. Dávkovali v něm velice zručně emoce až do finále – svatebních zvonů. To snese srovnání s prezidentskou kampaní Baracka Obamy v roce 2008,“ neskrývá uznání Jeff Dickens.

Je jako Beckham

A tajemství úspěchu? William se obklopil vysoce loajálními profesionály a nechal jim volné ruce.

Představit Williama a jeho bratra Harryho jako normální, ležérní a hravé mladé muže si vytkl za cíl Paddy Haverson, někdejší novinář listu Financial Times a tiskový mluvčí fotbalového velkoklubu Manchester United. „Obraz na veřejnosti je stejně klíčový pro Davida Beckhama jako prince Williama,“ netají se.

Foto: Reuters

Princ William a vévodkyně Kate

Jamie Lowther-Pinkerton, šéfporadce Williama, Kate a Harryho, patří v 52 letech k nejstarším členům týmu. Válčil proti kolumbijským narkobaronům, připravoval novináře pro nasazení ve válečných zónách.

V roce 1984 vstoupil do služeb dvora, ale jako štolba. Až v roce 2005 si ho Royals vytáhli na post osobního tajemníka a především důvěrníka Williama a Harryho.

Miguel Head, někdejší eso tiskového odboru britského ministerstva obrany, se výrazně podepsal pod mediální triumf svatby Williama a Kate. V roce 2007 organizoval Harryho vojenskou misi v Afghánistánu a vyjednal s médii gentlemanskou dohodu, že si ho nebudou příliš všímat.

Má se za to, že právě on prosadil zákaz zveřejnění snímků, na nichž francouzští paparazzi zachytili Kate nahoře bez.

Nová krev

Nová strategie vypadá prostince, avšak zabírá: mezi lidi se vyšle vše, co vyvolává příznivé emoce. Kdo chce, může se dozvědět vše o psech Alžběty II. Camilla, manželka prince Charlese, slaví narozeniny? Dvůr se o tom rozpovídá a záběry umístí na YouTube.

Foto: Profimedia.cz

William na to jde profesionálně. Žádný luxusní kočárek, žádné načančané peřinky, žádný erb. Syna přenáší v obyčejném vajíčku! …a lidem je zase blíž.

Líbí se vám některé fotografie, v pohodě si je stáhněte! Zajímá vás, zda benjamínek George patří s 3,9 kilogramu porodní váhy mezi těžké váhy v rodině? Prosím pěkně, tak pro srovnání: Harry 2,8 kilogramu, William 3,4 kilogramu a jejich otec Charles 3,4 kilogramu.

„Nejsme rodina. Jsme firma,“ měl se nechat slyšet král Jiří VI., Williamův pradědeček. Dnes její otěže třímá v rukou mladý princ, jenž se spolu s Kate pasoval do role nových tváří. Přátelských, moderních a bezkonfliktních. Řídí ji jako každý schopný předseda správní rady – transparentně a účinně.

Ve Williamovi a Kate našla „firma“ konečně někoho, kdo ji udrží ve formě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám