Hlavní obsah

Rizika piercingu - jizvy, infekce a snížená citlivost

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piercing v pupíku nad plavkami poutá pozornost. Málo se ale píše o zdravotních úskalích, která tento druh krášlení někdy provázejí. Není jich zrovna málo.

Foto: Profimedia.cz

Piercing v pupíku

Článek

Ozdobu v pupíku si nechaly udělat například zpěvačky Britney Spears, Lindsay Lohan nebo Beyoncé. Ale také herečka Jessica Alba, modelka Naomi Campbell, skandalistka Paris Hilton a další celebrity. Lákají k napodobení. Dívky, které se pro něj rozhodnou, málokdy přesně vědí, do čeho jdou. Pojďme probrat možná úskalí.

Ozdoba se nepíchá přímo do této části těla, ale do kožní řasy mírně nad ní. Pokud má člověk pupík mělký nebo plochý, může to být problém. Řasa se pak hledá obtížně. V tomto případě je lepší zvolit některou z nalepovacích ozdob nebo falešný magnetický piercing. Nevyžadují vpich do pokožky.

Záludné keloidní jizvy

Rány, které vzniknou zavedením náušnic, kroužků a dalších ozdob do ucha nebo do jiné části těla, se různým lidem hojí různě.

Někomu bez problému, jinému naopak pomalu a s častými obtížemi. Pokud člověk ví, že patří ke druhé skupině lidí, měl by si piercing rozmyslet nebo uvažovat o zmíněných náhradách.

Nejčastěji se objevující komplikací bývají drobná krvácení, otoky a infekce. Vzácněji se objeví granulom, tedy nehezky vyhlížející tkáň, která se podobá syrovému masu. Většinou vzniká v místě chronického zánětu. Jeho léčba může být obtížná.

Piercing není vhodný ani pro jedince se sklonem k tvorbě keloidních, tedy zduřelých jizev. Mívají červenou nebo fialovou barvu. Pokud si nejste jisti, zda k nim nepatříte zrovna vy, zeptejte se na názor svého kožního lékaře. Může vám udělat i drobný test.

Tanečky kolem pupíku

Že při piercingu nejde o nic banálního, napovídají třeba doporučení po zavedení ozdoby do řasy nad pupíkem. Při hojení, které trvá několik týdnů, bývá například dobré jednou týdně měnit ručníky a ložní prádlo.

Navíc není vhodné, aby v posteli spala zvířata. Je nutné vynechat v té době plavání, vířivky i saunu. Ránu musíte udržovat v čistotě, oplachovat ji teplou vodou, vyhýbat se jejímu zapaření atd.

Někde upozorňují na to, že hojení brzdí stres a fyzicky i duševně namáhavá práce. Většina komplikací, které se objeví, je však lehčího rázu a dá se snadno odstranit.

Riskantní sexuální iluze

Řada lidí si nechá udělat piercing na prsních bradavkách, na penisu nebo na velkých či malých stydkých pyscích, případně na poštěváčku. Jde o bolestivé zákroky, protože se jedná o citlivá místa s velkým množstvím nervových zakončení. Navíc jsou to oblasti s větším rizikem infekce, vleklého zánětu, zjizvení a vůbec obtížného hojení.

To není jediná komplikace. Po zákroku se může negativně změnit citlivost těchto orgánů. U prsní bradavky pak hrozí narušení mlékovodu a případné potíže s kojením. Nemluvě o tom, že ve víru sexuálních vášní snadno dojde k natržení nebo poranění intimních míst tam, kde je piercing zaveden do tkání. Sexuologové by mohli vyprávět…

Řada lidí si nechá udělat tento druh piercingu proto, že podle nich zvyšuje citlivost a požitek ze sexu. Neexistuje seriózní medicínská studie, která by podobná tvrzení potvrdila. Sexuologové navíc poukazují na to, že ozdoba zapíchnutá do žaludu nebo klitorisu představuje riziko, které jasně převyšuje domnělé zisky.

Úskalí alergické reakce

Kvalitní kroužky, náušnice a další ozdoby bývají vyrobeny z chirurgické oceli, zlata, titanu, niobu, teflonu nebo bioplastů. Tyto materiály se chovají stabilně a existuje u nich malé riziko alergické reakce. I když ho úplně vyloučit nelze.

Horší to může být u ozdob z levnějších materiálů (stříbro, měď, slitiny). Alergická reakce se projevuje tím, že se propíchnuté místo špatně hojí, hnisá a snadno se objeví další komplikace, podobně jako u infekce. Problémem se může stát také příliš těžká ozdoba. Někdy vytahuje místo vpichu, případně ho deformuje.

Zubní lékaři si všimli, že u ozdob aplikovaných do rtů nebo do jazyka dochází často k poškození skloviny a při jejich delším nošení také k ustupování dásní a obnažování krčků zubů.

Dráždění akupunkturních bodů

Lékaři, kteří praktikují akupunkturu, upozorňují na další riziko. Piercer někdy zavede náušnici, kroužek nebo další ozdobu do místa, kde je akupunkturní bod. Pokud ho dráždí trvale, můžou se u postiženého člověka objevit nečekané potíže.

MUDr. Věra Dolejšová mi třeba popsala případ jednoho mladíka, který dostával každý týden až čtrnáctidenní epileptické záchvaty. Nereagoval na léky a klasickou léčbu. Trápil se tři roky. Pak někdo doporučil jeho rodičům, aby zašli za ní.

Zjistila mladíkovi pomocí elektroakupunktury vysoce aktivní energetický bod v uchu - právě v místě, kam mu kamarád vpíchl náušnici. Měl vztah k centrální nervové soustavě. Navíc se ukázalo, že mladík trpí zvýšeným dědičným sklonem k této chorobě. Když si vyndal náušnici z ucha, začaly potíže ustupovat a do měsíce byl klid.

Foto: Foto Profimedia.cz

Lidé by měli zvážit, kam si nechají ozdobu píchnout. Riziková jsou místa citlivá, včetně těch, ve kterých se nachází akupunkturní body.

Postupně snižoval dávky léků a po dohodě s neurologem je nakonec vysadil.

Akupunkturisté mi popsali konkrétní případy, kdy zavedení náušnice nebo jiné ozdoby do akupunkturního bodu vyvolalo hypertenzi, bolesti hlavy nebo břicha, potíže s otěhotněním a tak dál.

Dráždění může vyvolávat také aktivní jizva, která vznikne po vyjmutí ozdoby. A to i jizva krásně zhojená.

MUDr. Ivan Vondřich ze soukromé ambulance bolesti v Praze upozorňuje, že dráždění akupunkturního bodu se nemusí projevit okamžitě výraznými poruchami. Mladý organismus se často dokáže se zmíněnými potížemi vyrovnat. Ty se projeví třeba až tehdy, kdy začne obtížněji zvládat nejrůznější druhy zátěží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám