Hlavní obsah

Matt Damon: Jsem pro média jen nudný ženáč

Právo, Jana Rovenská

Muž, pro kterého je rodina se čtyřmi dcerami na prvním místě. Za toho je považován Matt Damon, který v posledních letech zářil v sérii špičkových thrillerů jako tajný agent Jason Bourne. I proto se dvakrát rozmýšlel, než přijal roli mladíka, který se stane přísně utajovaným milencem proslulého amerického pianisty a showmana ve snímku Liberace!

Foto: Profimedia.cz

Matt Damon

Článek

Za ztvárnění Scotta Thorsona, který byl skutečným milencem Liberaceho a autorem knihy o něm, ho kritici zahrnují chválou – a to nejen za fyzický image, kdy s napumpovanými svaly a v blonďaté paruce vypadá nejméně o patnáct let mladší.

Oceňují ho hlavně za psychologický portrét mladého muže, kterého jeho starší, bohatý a láskou překypující milenec paradoxně postupně ničí drogami a svou posedlostí po věčném mládí. Proč tedy oscarový Damon tuto přerodovou roli, ve které navíc hraje často nahý, přijal?

„Jedním z rozhodujících momentů byla možnost zahrát si s Michaelem Douglasem, který se po strašném martýriu vyléčil z rakoviny. Normálně jsem sice proti nahotě, tady mi ale nevadila. Je to příběh dvou mužů, kteří se opravdu milují, žijí jako manželé ještě dlouho předtím, než byly uzákoněny svatby gayů.

Foto: Foto Profimedia.cz

Za životopisné hudební milostné drama Liberace! jsou s Michaelem Douglasem nominovaní na cenu Emmy.

Celý film pod režijní taktovkou Stevena Soderbergha je udělán velice vkusně, i když vím, že nebude pro všechny diváky. Také proto byl určen pro promítání v televizi na HBO, a ne v kinech. Při promítání v Cannes však sklidil velký potlesk,“ konstatuje třiačtyřicetiletý rodák z Bostonu.

Přesto nebyla role mladého gaye ani pro tak zkušeného herce jednoduchá. „Vzpomínám si, jak jsem se před lety ptal Heatha Ledgera, jak se mu podařilo zahrát gaye ve Zkrocené hoře. Řekl mi, že před intimními scénami vždycky vypil basu piva a že herec musí umět zahrát všechno. Vzal jsem si jeho slova k srdci. Nepopírám však, že i tak pro mě byly některé scény hodně náročné, i když Michael je výborný parťák a taky krásně líbá,“ prozrazuje s úsměvem Matt.

„Navíc oba máme mezi homosexuály hodně přátel, museli jsme si dát opravdu záležet, abychom nic nepokazili a postavy zahráli co nejvěrněji,“ dodává.

V úzkém okruhu vůdčích mužů Hollywoodu je Matt Damon považován za tichého obra. Pro showbyznys je to nenápadná hvězda, prostá pomluv a skandálů. Dokonale střeží svoje soukromí, nesnaží se o vlastní propagaci, je alergický na okázalé vystupování při prezentování svých filmů i mimo ně.

Foto: Foto Profimedia.cz

Při natáčení dramatu Invictus: Neporažený s režisérem Clintem Eastwoodem a hercem Morganem Freemanem.

Přesto vydělává dvacet miliónů za film. V posledních deseti letech pracoval výhradně s váženými režiséry, jako jsou Martin Scorsese, bratři Coenovi, Cameron Crowe, se Stevenem Soderberghem natáčel už po šesté (Informátora!, Nákazu, třikrát Dannyho parťáky).

Není divu, že – ve vší tichosti – figuruje ve Forbesově žebříčku deseti komerčně nejúspěšnějších hvězd. Skromnost Matta neopustila od chvíle, kdy si vydobyl místo mezi dalšími dobře vypadajícími a o úspěch bojujícími mladými herci v roce 1997 v dramatu Dobrý Will Hunting. Pokračoval pak titulní rolí ve Spielbergově válečném snímku Zachraňte vojína Ryana a v thrilleru Talentovaný pan Ripley.

Po velkých hereckých láskách, které prožil s Minnie Driverovou či Winonou Ryderovou, je od chvíle, kdy si vzal v roce 2005 barmanku z Argentiny Lucianu Barrosovou, s kolegyněmi konec. S Lucianou vychovává tři vlastní dcery ve věku od tří do sedmi let a patnáctiletou dceru své ženy z prvního manželství.

A jak je možné, že jeho svazek ustál nástrahy Hollywoodu, když tolik jiných selhalo? „Určitě je to tím, že jsem si vzal, jak říkám, civilní ženu, a ne herečku. Tím pádem jsem se dostal jinam, než moji přátelé George Clooney se svými láskami či Brad Pitt se slavnou Angelinou Jolie.

Foto: Foto Profimedia.cz

Se svými dvěma ratolestmi a manželkou Lucianou.

Já jsem pro média skutečně jen nudný ženáč, stejně jako pro paparazzi morous a suchar. S Lucy jsme jedenáct let. Jistěže je vždycky co zlepšovat, ale pro mě má role manžela a otce spoustu půvabu a romantiky. Navíc, dcery vědí, jak na mě. Pak se žena zlobí, že děvčatům moc povoluji. Je to ale jistě proto, že jsou to děvčata.

S výchovou kluků bych si nejspíš poradil snadněji,“ směje se.

A jaké vlastnosti doufá, že od něho děti podědí? „Tvrdošíjnost, paličatost a soutěživost. Zvlášť v té poslední jsem vynikal. Vždycky jsem se totiž chtěl vyrovnat o tři roky staršímu bráchovi Kyleovi. Byl jsem menší, přesto jsem se snažil nad ním vyhrávat.“

Matt si neustále udržuje kondici – momentálně má výbornou fyzičku po natočení akční sci-fi Elysium. Denně posiluje a běhá. Může mít takový herec vůbec z něčeho strach?

„Zjistil jsem, že se bojím výšek. Když jsme natáčeli Syrianu, umožnili mně a Lucy vidět západ slunce na střeše Burj Al Arab, nejvyššího hotelu v Dubaji ve tvaru lodi.

Bylo to nádherné, ale jakmile jsem došel k okraji střechy, málem jsem zkolaboval. Musel jsem dolů, tak zoufalý strach jsem ještě nezažil. Ještě děsivější byl ale pocit, který jsem měl při natáčení scény pod vodou v druhém Bourneově filmu, kdy auto skončí v řece a mně se v něm utopí partnerka.

Nechtěl jsem to vůbec točit, protože pocit, že se utopím, byl hrůzný. Musel jsem se potápět měsíc s kaskadérem v bazénu. Natáčet jsem mohl až ve chvíli, kdy jsem si pod vodou mohl zavázat tkaničky,“ prozrazuje s úsměvem.

Víte, že…

Stejně jako jeho přátelé George Clooney a Brad Pitt získal obdiv za dobročinnou práci. Je například spoluzakladatelem světové organizace Water.org, která pomáhá řešit nedostatek pitné vody v chudých oblastech Afriky, zkvalitňuje metody čistění vody a buduje zde hygienická zařízení. Je známý i svou politickou aktivitou a podporou demokratů.

Hereckou kariéru začal Matt před dvaceti lety. Co ho na této práci láká, když už je nadosmrti finančně zajištěný? „Dlouho nezapomenu na natáčení filmu Clinta Eastwooda Invictus: Neporažený (2009). Bylo mu tehdy devětasedmdesát a byl tak nadšený z toho, že může být na place, že jsem pak doma řekl Lucy: Právě tak chci dopadnout já. Tu práci miluji. Chci točit dál a být v ní co nejlepší.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám