Hlavní obsah

Češi se pořád neumějí společensky chovat

Právo, jan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od napsání její první knížky o tom, jak se chovat ve společnosti, uběhlo víc jak šest let, za tu dobu Eva Filipová mimo jiné vydala čtyři kuchařky zaměřené na českou kuchyni nebo se stala porotkyní v televizní show Na nože!, Češi se ale prý ani za ty roky nestačili příliš zkultivovat.

Foto: Profimedia.cz

Kvalita společenského chování se nejlépe projeví při stolování.

Článek

„Nezdá se mi, že bychom se posunuli dál, lidi se většinou chovají arogantně a myslí si, že si mohou dovolit úplně všechno, včetně toho, jak se budou chovat. Zapomínají na to, že existují určitá pravidla,“ říká Eva, které právě vychází druhá kniha o společenských pravidlech V koutě štěstí nehledej.

Podle její autorky se to, jak jsme na tom se společenským chováním, ukáže u stolu. „Většina se doslova odkope v restauraci, když má začít jíst. Ukáže se to na první pohled na prvních drobnostech – někdo si nechá lžičku v hrníčku, z něhož pije kávu, nebo lžičku olízne, už mnohokrát se mi stalo, že si spolustolovník bral z mého talířku na odkládání chleba. Nevěděl, na které straně je ten jeho,“ dodává s tím, že i proto je její knížka plná praktických rad, které by měly pomáhat předcházet trapným situacím.

V koutě štěstí nehledej tak třeba prozrazuje, která témata jsou vhodná ke konverzaci s lidmi, které vidíme poprvé v životě. „Umění konverzovat je velmi důležité, a dokonce nejde ani o to si popovídat, ale naučit se dobře naslouchat. Vhodná témata jsou třeba cestování nebo jídlo. Rozhodně jsou ale témata, která musejí zůstat tabu: je nezdvořilé se ptát, zda je druhý na kluky nebo na holky, ptát se na výši platu nebo kolik co stálo,“ upozorňuje velká milovnice šátků a šál, které nesmějí v jejím šatníku nikdy chybět.

„Správně se na jednotlivé příležitosti obléct patří ke znalosti společenských pravidel.“ V knížce tak nechybí ani kapitola o tom, co nesmí v šatníku chybět.

Foto: Miroslav Sova

Eva Filipová

„Psát tuhle část mě ohromně bavilo. Snažila jsem se zúročit své zkušenosti, upozornit na nevhodné oblečení, protože nejhorší je dělat ze sebe třeba v určitém věku diblíka, měli bychom vědět, co lichotí naší postavě, abychom nebyli komičtí. Já sama miluju černý rolák, na který jednou dáte perly, podruhé nic a pořád jste elegantní. Nelituji peněz ani na šály a šátky. Naučila jsem se to v zahraničí, když jsem jezdila s manželem na kongresy. Italky a Francouzky nosily šály a já až později pochopila, jak je to praktické, jak tyhle kousky doladí a osvěží oblečení.“

Podle Filipové jsou sice pravidla určena především ženám, protože v knize zúročuje svoje vlastní zkušenosti, ale rady v ní najdou i muži. Co třeba zdobí skutečného gentlemana? Elegantní hodinky, snubní prstýnek, případně jeden další prsten, manžetové knoflíčky, spona na kravatě a víc už nic.

Přečtěte si také:
Jedináčci a jejich soukromý boj
Děti vyrůstající bez sourozenců mají mnoho výhod, jak jich využijí, záleží pouze na nich samotných…
Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám