Hlavní obsah

Robert Pattinson: Vždycky budu za upírskou ságu vděčný

Právo, Jana Rovenská

I když jako protagonista nově zpracované klasiky Miláček hraje bezohledného svůdníka, v osobním životě je Robert Pattinson už několik let věrný své přítelkyni, herečce Kristen Stewartové, kterou poznal při natáčení kultovní ságy o upírech Stmívání.

Robert Pattinson

 
Článek

„Vždycky budu za upírskou ságu vděčný. Díky ní jsem se dostal, jak se říká, na hollywoodské nebe, poznal jsem i Kristen. Musím ale jít dál. Chci se profilovat jako charakterní herec, a Miláček byla ohromná šance,“ vysvětluje pětadvacetiletý Angličan.

Z natáčení s ním byl nadmíru spokojený i jeho krajan, režisér Miláčka Declan Donnellan.

„Robert byl z role nadšený. Četl román i knížku, kterou jsem napsal o herectví. Tolik stál o tuto roli, že souhlasil i s nižším honorářem. Trval také na měsíci zkoušek ještě před zahájením natáčení v Londýně, což je v Hollywoodu velice neobvyklé,“ říká s tím, že přitom pracoval na dalším pokračování Twilight ságy, takže jel na sto procent.

Foto: Bontonfilm

Jednou z jeho žen v Miláčkovi podle Guy de Maupassanta je americká herečka Christina Ricciová.

„Ale chápu ho. Postava Georgese v Miláčkovi je i dnes fascinující. Vypracuje se z ničeho až na vrchol společenského žebříčku jen díky vlastní zkaženosti a zkorumpovanosti, což má s naší dobou hodně podobného,“ dodává režisér.

Robert byl nadšený z příležitosti hrát velkou roli, její charakter byl pro něj ale hereckým protiúkolem. „Byl to pro mě obrat nejméně o sto osmdesát stupňů. Georges nemá svědomí, je darebák. Ve Twilight sáze hraju slušného upíra Edwarda, jehož mottem je galantnost. Ten by jistě nikdy neschválil odporné způsoby Georgese, kterými se dostává k moci. Je to vlastně legrační ironie. Protože Miláček je ale vynikající příběh, napadlo mě toto srovnání až po filmování,“ přiznává Robert.

Další pro něj ne zrovna příjemnou částí byly četné milostné scény. Mezi ženami, které ve filmu Miláček dostal do postele, byly známé herečky jako Uma Thurmanová nebo Kristin Scott Thomasová, o sexy scénách byla ale ochotna mluvit jen Robertovi věkově nejbližší Christina Ricciová.

Foto: Profimedia.cz

Poprvé dal o sobě vědět v čarodějnické sáze Harry Potter a Ohnivý pohár v roce 2005.

„Na všechny z nás udělal velký dojem, je to mladý gentleman. Vůbec jsem neměla problém válet se s ním nahatá po posteli. Být nahý patří k herectví stejně jako mít na sobě dobový kostým či se naučit text. Když tyto scény do děje patří, pak je to jen součást naší práce. Vlastně jsme to naše společné hraní v posteli převrátili v legraci a smáli se tomu,“ říká Christina. „Je to to poslední, na co by mohla jeho dívka žárlit. Trochu jí ho závidím, je to opravdu milý a příjemný mladík.“

Foto: Bontonfilm

V romantickém dramatu Voda pro slony (2011) se do něho zamiluje krasojezdkyně v podání Reese Witherspoonové.

Robert sám se v sexy scénách rozhodně nevyžívá. Ostatně i ta ze svatební noci v první části posledního dílu Twilight ságy s názvem Rozbřesk je kratší než titulek tohoto filmu. Natáčení druhé části Rozbřesku právě probíhá a herec je šťastný, že může trávit hodně času se svou Kristen, která v sáze hraje jeho životní lásku. Filmují v Louisianě a čas tráví dlouhými procházkami se svým psem, kterému říkají Medvěd.

„Při natáčení jsme měli spousty volných minut, a tak jsme jich využili k tréninku našeho pejska. Podle Kristen je výchova štěněte dobrým tréninkem a praxí do budoucna. Ostatně, ve filmu už spolu máme dítě, “ říká s úsměvem Robert a ještě prozradí, proč poslední roky tolik pracují.

Foto: Bontonfilm

Se svou přítelkyní, herečkou Kristen Stewartovou v první části Twilight ságy: Rozbřesk (2011).

„Oba jsme mezi ságou natočili několik filmů. Sám jsem vděčný za každou novou šanci a věřím, že to ještě nějaký čas potrvá. Rád pracuju. Vzpomínám si, jak před deseti lety říkal Leonardo DiCaprio, že by si rád vzal na čas od natáčení volno, ale myslím, že se mu to dosud nepodařilo. Herec musí umět obojí: využít situace a dál směrovat kariéru, zvlášť po tom, co se mu herecky povede taková věc, jako je upírská sága.“

Robert a Kristen momentálně patří mezi nejsledovanější a nejstálejší mladé páry na hollywoodské scéně. Jsou známi tím, že neprozradí žádný detail svého romantického vztahu, který se traduje od chvíle, kdy se v roce 2007 poznali jako upír Edward a dívka Bella při Stmívání.

„Téměř se neznali, a hrát tak intimní dvojici je stálo spousty práce. Naštěstí mezi nimi od prvních momentů fungovala chemie. Navíc oba berou herectví velice vážně, a to od chvíle, kdy byli ještě relativně velmi mladí,“ vzpomíná režisérka Stmívání, Američanka Catherine Hardwickeová. I přesto, že herci doslova prošla rukama už řada hereček, o čtyři roky mladší Kristen vyměnit nehodlá. „Kristen je velice nezávislá mladá dáma. Kleje jako námořník, ale jinak je to báječná, výjimečná dívka, jí podobnou hned tak nepotkáte,“ tvrdí Robert.

Foto: Profimedia.cz

S Kristen si chrání soukromí, na slavnostní premiéry ale chodí spolu.

A pro co ho miluje Kristen? „Je především vynikající muzikant, na kytaru i na klavír hraje odmalinka a jako pánbůh. K tomu i nádherně zpívá, když začne, utrhlo by vám to srdce. Moc mi pomohl v mé roli rockerky v hudebním dramatu Runaways (2010). Díky němu jsem se rozhodla naučit hrát na piano. Možná jednou budeme vystupovat spolu,“ těší se.

Foto: Profimedia.cz

Dům ve španělském koloniálním stylu z roku 1921 ho údajně stál přes šest miliónů dolarů.

Robert proto plánuje, že pro ně vybuduje hudební studio. A myslí to vážně. V lednu prodal byt v Los Angeles a koupil na kopcích u Hollywoodu v Los Feliz nádherný dům. Tam jistě bude pro vše místa dost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám