Hlavní obsah

Luxusní hodinky jako dárek, ale i výborná investice

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákup hodinek nemusí být jen záležitostí designovou, ale také investicí, která udělá radost, zvedne společenskou prestiž a zároveň dokáže zhodnotit vložené peníze.

Článek

Pokud vás zajímá především vzhled a design, pak výběr ponechte především na svém vlastním vkusu. Očekáváte-li od hodinek více, pak se vyplácí sledovat nejrůznější technické specifikace a pak také značky jednotlivých hodinek.

Bohužel na našem trhu přímo kvete obchod s nejrůznějšími podvrhy hodinek světových značek a tak se vyplácí kupovat hodinky v kamenných obchodech a nechat si hodinky doložit certifikátem kvality. Zejména na aukčních serverech se totiž objevují padělky značek, jako jsou Calvaneo 1583, Excellanc, Luis Bolle, Breytenbach, MZI, Orkina apod.

Přestože se mnozí prodejci ohánějí certifikáty pravosti, ve skutečnosti se jedná o čínský výrobek. A jak to poznáte? Laik jen většinou podle nesmyslně nízké ceny a pak také podle toho, že nefungují všechny funkce hodinek tak, jak mají.

Podle serveru Měšec.cz se ve Švýcarsku ročně vyrobí asi 25 miliónů hodinek a odhaduje se, že Čína zvládne za stejnou dobu asi 40 miliónů padělků.

Mechanické strojky jsou cennější

Většina hodinek vyrobených na světě jsou s tzv. quartzovými strojky. Pouhá dvě procenta tvoří hodinky s mechanickými strojky a není tedy divu, že jsou tyto hodinky z pohledu investic mnohem cennější. Jejich hodnotu pak navíc zvyšuje i stáří.

To co určuje cenu u mechanických hodinek jsou pak nejen jednotlivé komponenty, ale i tzv. kompilace a tedy jednotlivé funkce hodinek. V podstatě se jedná o vše, co hodinky umí nad rámec základního ukazování času jako např. datovka, chronograf, budík, ukazatel měsíční fáze nebo dne a noci či rezervy chodu apod.

Foto: Profimedia.cz

Barack Obama kromě českých Primek prý v současné době přesedlal z americké značky Jorg Gray na Vulcain - model Cricket Dual Time v poloskeletonovém provedení.

Cenu hodinek pak ještě ukazuje pouzdro hodinek, kalibr (strojek), tourbillon a značka.

Cenu hodinek také určuje:
Pouzdro hodinek může být ocelové, zlaté, platinové, osázené diamanty. Při koupi starších hodinek je nutné hledět, aby byly z jednoho typu materiálu tedy nepokovené tak, aby se nešoupaly. Stav hodinek hraje při prodeji největší roli.
Kalibr (strojek) - levnější jsou ty, jež se vyrábí sériově - cenu doslova snižuje počet vyrobených kusů. Nejdražší jsou pak ty, jež se vyrábějí po kusech.Podle hodinářů lze pak kvalitu kalibru určit i podle počtu jednotlivých dílků, z nichž jsou složené. Čím více dílků, tím větší dokonalost strojku.
Tourbillon - mechanismus zajišťující rovnoměrný chod strojku při jakékoliv poloze - sám o sobě zvedá cenu hodinek - řada hodinek je odkrývá díky průhledu v ciferníku. Stovka precizně sestavených součástek se většinou vejde s hmotností do 1/3 gramu.
Značka - u mnoha hodinek platí, že se připlácí i za jméno dílny, kde byly hodinky vyrobené.

Vlastnit luxusní mechanické hodinky může být i určitou vstupní kartou mezi vyšší společenské vrstvy.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Medveděv upřednostňuje hodinky Breguet.

Reklama

Související témata:

Související články

Lincolnovy zlaté hodinky skrývaly poselství

Zprávu pro budoucí pokolení ukrývaly zlaté kapesní hodinky Abrahama Lincolna, 16. prezidenta USA. Napsala to agentura AFP s odvoláním na Muzeum americké...

Výběr článků

Načítám