Hlavní obsah

Češi jsou pověrčiví, ale pátek 13. je tolik neděsí

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je pátek třináctého a mnozí z nás by raději ani nevylézali z postele. Ještěže mají děti prázdniny, jinak by se při zkoušení ve škole měly na co vymlouvat. V mnohých hotelích kvůli pověrám chybí třinácté patro i pokoj číslo 13, ve formuli jedna nenajdeme vůz číslo 13 a některá letiště postrádají Gate 13. Obavy z pátku 13. mají své označení - friggatriskaidekafobie.

Některé hotely kvůli pověrčivosti hostů vynechávají 13. patraVideo: Novinky

 
Článek

Pověry přetrvaly zhruba od středověku až do současnosti. Někteří z nás jsou více či méně pověrčiví, někdo potvrzuje přání zaklepáním na desku stolu, na dřevo či jen o vlastní čelo, minimum lidí už ale hází sůl přes rameno.

Co nosí štěstí a co smůlu

Štěstí nosí kominík, nalezený čtyřlístek, střepy, číslo 3 i 7, pavouk, bílý kůň nebo hrdlička. Smůlu nám přinese černá kočka, jež přeběhne přes cestu, šlápnutí na kanál nebo chůze pod žebříkem, rozbité zrcadlo, ropucha, havran, číslo 13.

Foto: Profimedia.cz

V některých světových městech chybí na domech čísla třináct. Tato nešťastná pověra je mezinárodní.

Podle psychologů jsou Češi sice pověrčiví, zároveň ale přiznávají, že se jim například v obávaný pátek 13. nikdy nic strašného nestalo. Silou podvědomí je možné si den natolik zprotivit, že potom nebude stát za nic. Stejně tak ovšem můžeme nakládat i s úplně jiným dnem. Fenomén nešťastného dne působí různě, spíš ale proto, že si tehdy lidé více všímají toho, co se jim nedaří, a nezdary na datum jednoduše svedou.

Paraskevidekatriafobie i triskaidekafobie

Fobie z tohoto nešťastného dne má dokonce svoje označení - paraskevidekatriafobie nebo také friggatriskaidekafobie. Je popsán také strach ze samotného čísla 13, a to jako triskaidekafobie. Například ve Spojených státech se z pověrčivého strachu z pátku třináctého léčí na psychiatrii mnoho lidí.

V Centru krizové intervence psychiatrické léčebny v Bohnicích v tyto dny více práce ale nemají. "Zvýšený nárůst hovorů zde nepozorujeme, spíš na lidi mají vliv změny počasí nebo období dovolených, ale pátek třináctého ne. I když to takhle statisticky podchycené nemáme," vysvětlila Jana Havlínová z bohnické linky důvěry.

"Přímo jsem si všimla, že bývá více lidí při úplňku, ale při pátku 13. ne," uvedla Tereza Zejdová, lékařka krizového centra.

Nešťastná třináctka podle templářů, křesťanů i Germánů

Pátek třináctého je považován za nešťastný den, historie této pověry údajně sahá až do 14. století. V pátek 13. října 1307 nechal Filip IV. zatknout asi dva tisíce rytířů řádu templářů. Byli mučeni, mnozí popraveni a ze třináctky se stal obávaný den.

Podle křesťanů byl Velký pátek, kdy byl ukřižován Ježíš, rovněž třináctý den v měsíci. Také u poslední večeře údajně sedělo dvanáct apoštolů a třináctý z nich byl Jidáš, který zradil Ježíše Nazaretského.

Foto: Foto archiv , Právo

Leonardova freska Poslední večeře Páně v refektáři milánského konventu Santa Maria delle Grazie.

Podobné schéma třináctky kolem stolu nabízejí i severské germánské mýty. Ve Valhale, nebi starých Germánů, narušil schůzku dvanácti bohů nezvaný host, lstivý bůh Loki, a způsobil smrt jednoho z nich.

Třináctka v astrologii

"V astrologii třináctka význam nemá. Tam jsou důležitá čísla 1-12, protože horoskop je kruh rozdělený na dvanáct částí," uvedla okultistka Ladislava Hanzalová a dodala, že trochu jinak je to v tarotech.

"Tam má číslo 13 karta Smrti. Nejde však o fyzickou smrt, ale o blížící se změnu. To taková čísla jako 16 nebo 11 jsou na tom podstatně hůř."

Anketa

Jaká pověra je vám nejbližší?
1. Štěstí nosí kominík
6,6 %
2. Čtyřlístek přináší štěstí
52,2 %
4. Třikrát poplivat nosí štěstí
1,1 %
5. Střepy znamenají štěstí
3,7 %
6. Kočka přes cestu přináší smůlu
8,9 %
7. Rozbité zrcadlo nosí smůlu
2,8 %
8. Číslo 13 nosí smůlu
1,5 %
9. Šupina z kapra nosí peníze
9,9 %
10. Sen, jenž se zdá 1. noc, se vyplní
4 %
11. Vykročení pravou nohou nosí štěstí
4 %
12. Šlápnutí do výkalů přinese peníze
1,7 %
13. Přenesení nevěsty přes práh vyžene z domu duchy
0,7 %
14. Kdo chytí při svatbě květinu, půjde do roka k oltáři
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1227 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám