Hlavní obsah

Fay Dunawayová: Slavná díky vražedkyni

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to už víc než čtyřicet let, co se Fay Dunawayová představila v legendární gangsterce Bonnie a Clyde. Díky ní se atraktivní rodačka z Floridy stala hvězdou a sex symbolem Ameriky. A hraje stále.

Článek

Ve své době sekundovala výhradně hollywoodským esům. Ať už to byl jen namátkou Steve McQueen v Případu Thomase Crowea (1968), Marcello Mastroiani v Místě pro lásku (1968), Jack Nicholson v Čínské čtvrti (1973) či Robert Redford ve Třech dnech Condora (1975), proto jsou i její postavy v těchto evergreenech nezapomenutelné.

Fay, která v ústředních rolích excelovala až do poloviny devadesátých let, na ně dnes vzpomíná se stejnou nostalgií, jako na Bonnie a Clyde (1967) s Warrenem Beatym, i když k té má vztah nejvřelejší. „Je to tak. Bez této gangsterky bych ty ostatní jen těžko natočila,“ tvrdí dnes devětašedesátiletá herečka a pokračuje: „Když se o čtyři roky starší Warren Beatty do Bonnie a Clyde pustil jako producent, nebyl ještě bohatý a proto hledal kamarády, kteří s ním chtěli točit za malý honorář.

Foto: Profimedia.cz

Fay Dunawayová ve filmu Bonnie a Clyde z roku 1967

Už tehdy slavná Natalie Woodová hlavní roli z tohoto důvodu odmítla a tak oslovil mě. Všiml si mě před tím v komedii Happening, kde jsem hrála s Anthonym Queenem. Protože jsem věděla, že Bonnie je moje životní šance, souhlasila jsem,“ dodává Fay, která se díky této roli stala v sedmadvaceti nejmladší adeptkou na Oscara.

Díky roli Bonnie se stala v sedmadvaceti nejmladší adeptkou na Oscara.

„Kvůli Bonnie musela zhubnout deset kilogramů. Běhala ověšená pytlíky s pískem. Neskrývala se tím, že se chce rolí proslavit. Ještě nikdy jsem neviděla člověka, který by vyvinul tak démonickou energii k dosažení úspěchu,“ vzpomíná po letech její bývalá kolegyně Estele Parsonová.

V roce 1968, po dokončení snímku italského režiséra Vittoria de Siky Místo pro lásku, kde vytvořila po boku Marcella Mastroianniho postavu dívky, umírající na tuberkulózu, slavný Ital prohlásil: „V životě jsem miloval mnoho žen, ale Fay ze všech nejvíce. Je stejně výborná jako herečka, milenka i jako člověk“.

Herečka, majitelka Oscara a sex symbol

Narodila se v městečku Bascom na Floridě. Otec John byl armádním důstojníkem a rodina s ním cestovala po Spojených státech i po zahraničí. Matka Grace se plně věnovala výchově jediné dcery. V pěti letech ji přihlásila do baletní školy, na hru na klavír a na hodiny zpěvu.

Rodiče se ale rozvedli, a tak Fay vyrůstala pod silným vlivem matky, která jí stále připomínala, že chce-li člověk něčeho dosáhnout, musí tvrdě a cílevědomě pracovat. Udělala si z toho životní krédo. V roce 1962 promovala z herectví na Floridské univerzitě. Po veleúspěchu v Bonnie a Clyde čekala dalších deset let na svůj triumf. Za roli cynické kariéristky Diany v Televizní síti dostala v roce 1977 Oscara.

„Mnoho lidí mi radilo, abych tuto roli nebrala, protože je veskrze negativní. Ale právě to mě na této postavě lákalo. Vždycky hledám oba póly charakteru. V případě Diany jsem se pokoušela zobrazit, jak složité je najít rovnováhu mezi ambicemi v práci a v soukromém životě.“

Foto: Profimedia.cz

Tuto rovnováhu se však nepodařilo najít ani Fay. V roce 1979 se jí ve druhém manželství s anglickým hercem Terrym O'Nealem, které ale také v roce 1987 skončilo, narodil syn Liam. Do třetice se už nevdala.

V současnosti je Fay, která má stále pěknou postavu a krásným rysům svého obličeji pomohla plastikou, rozzlobená na Hollywood. „Na svá léta nevypadám, ani se na ně necítím. Rozčiluje mě, když si producenti myslí, že mohu hrát už jen matky nebo sestry, přestože starší Jack Nicholson či Clint Eastwood se na plátně klidně milují s herečkami o polovinu mladšími.“

Reklama

Související témata:

Související články

Sophie Marceauová: Jsem dominantní typ

Když se francouzský magazín Paris Match nedávno zeptal svých mužských čtenářů, s kým by chtěli strávit noc, pětaosmdesát procent z nich odpovědělo, že se...

Výběr článků

Načítám